8 boeken over slow living

Eerder heb je mij misschien wel eens zien schrijven dat ik niet zo’n boekenlezer ben. Dat “is” is inmiddels veranderd in “was”, want sinds ik boeken over slow living heb ontdekt heb ik het lezen opgepakt. In deze post deel ik vier boeken met je die ik al gelezen heb, en vier boeken waarin ik onlangs begonnen ben.

Door de coronacrisis ben ik de komende tijd niet thuis en daardoor niet altijd in staat om nieuwe foto’s te maken. Daardoor kunnen mijn blogposts misschien wat rommeliger zijn qua beeldmateriaal. Zo heb ik nu bijvoorbeeld niet alle boeken bij me om foto’s van te maken. Als ik weer thuis ben bij mijn eigen spulletjes zal ik de posts aanvullen met beeldmateriaal.

Een korte uitleg over slow living
Mocht je niet bekend zijn met de term slow living, dan leg ik het je graag even kort uit! Slow living betekent niet dat je alles vanaf nu langzaamaan gaat doen. Het betekent ook niet dat er van je verwacht wordt dat je dan alle technologie de deur uit doet en helemaal terug gaat naar de basis. Slow living gaat om bedachtzaam leven. Om prioriteit geven aan de dingen die jou gelukkig maken en deze dingen met volle aandacht doen. Aangezien dat voor iedereen wat anders inhoudt zijn er geen regels waar je aan moet voldoen en kun je er je eigen draai aan geven. Vier voorbeelden van wat slow living voor mij onder andere betekent:

  • Mijn volle aandacht hebben bij dat wat ik aan het doen ben (singletasking).
  • Mijn tijd besteden aan dingen die nuttig zijn en voldoening geven. Daar horen rust en plezier ook bij.
  • Bewust omgaan met technologie en het daarnaast inzetten als hulpmiddel. Zelf de momenten kiezen waarop ik gebruik maak van technologie en niet andersom; dat ik er gebruik van maak en het me later pas besef.
  • Bewust wegstappen van de “altijd druk”-vibe die tekenend is voor onze generatie.

In mijn e-book dat in september uitkomt (en nu beschikbaar is als pre-order) neem ik je verder mee in mijn gedachten rondom slow living en mijn reis er naartoe. Daarin zullen ook nog meer boekentips en podcasttips genoemd worden.

Seeking Slow van Melanie Barnes
Dit is het eerste boek dat ik las nadat ik de term slow living ontdekte. Ik vind het een heel fijn basisboek, waarin wordt uitgelegd hoe je slow living op verschillende aspecten in je leven kunt toepassen. De hoofdstukken zijn wat kort, maar het geeft een mooie introductie en je kunt aan de hand daarvan kijken over welke onderwerpen je eventueel meer wil lezen op internet of in een ander wat diepgaander boek. Het is onder andere hier verkrijgbaar op Bol.com.

The art of making memories van Meik Wiking
Iets wat ik heel jammer vind wat gebeurd is doordat ik té snel leefde van mijn 16e tot ongeveer mijn 23e: ik heb gedurende die jaren niet de tijd genomen om stil te staan bij wat er allemaal gebeurde en heb daardoor weinig herinneringen in mijn hoofd opgeslagen. Ik heb gelukkig mijn blog en alle foto’s, en daar ben ik heel blij mee, maar gaan zitten in stilte en herinneringen uit die jaren ophalen lukt niet goed. In dit boek wordt op een eenvoudige manier uitgelegd hoe je herinneringen kunt maken en hoe dit dan allemaal werkt in je hoofd. Het boek heeft 288 pagina’s, best wel wat dus, maar door de leuke schrijfstijl kwam ik daar redelijk makkelijk doorheen terwijl dikke boeken mij normaal afschrikken. Dit boek kun je onder andere hier bestellen.

Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt van Haemin Sunim
Dit boek heb ik twee jaar geleden al gelezen, maar pak ik er nog regelmatig bij als ik op zoek ben naar wijze woorden. Laatst realiseerde ik me dat dit boek ook heel goed binnen slow living past. De schrijver leert je rust te vinden in het drukke leven en anders te kijken naar verschillende situaties in het leven. Het boek heeft acht hoofdstukken: rust, mindfulness, passie, relaties, liefde, het leven, de toekomst en spiritualiteit. Ieder hoofdstuk begint met een korte introductie van het onderwerp waarin de schrijver persoonlijke ervaringen deelt. Daarna volgen korte tekstjes, vaak van één tot drie zinnen, met wijze raad en gedachtespinsels. Als ik bijvoorbeeld even vastloop met werk pak ik dit boek erbij om wijze raad te ontvangen en het probleem van verschillende kanten te leren bekijken. Soms stel ik het boek ook een vraag en sla ik het op een willekeurige pagina open voor advies. Je kunt het boek onder andere hier bestellen.

Onder de illustratie rechts staat: I’d count the stars if I weren’t lazy. Best to just look and enjoy.

The Little Book Of Sloth Philosophy van Jennifer McCartney
Toen ik dit boekje zag dacht ik in eerste instantie dat ik het te kinderachtig zou vinden. Ik wilde het bijna overslaan, maar toen ik alle positieve recensies op Goodreads zag besloot ik het toch een kans te geven. Ik ben blij dat ik dat gedaan heb, want wat een fantastisch leuk boekje is dit. De eigenschappen van de luiaard worden hier gekoppeld aan de slow living lifestyle. Het is leerzaam en entertainend tegelijkertijd. Er staan ook erg leuke illustraties in die steeds een glimlach op mijn gezicht toverden. Je kunt het boekje onder andere hier bestellen. Ook echt een leuke om cadeau te doen!

En dan volgen nu boeken waar ik nog in bezig ben, dus waar ik nog niet heel veel over kan vertellen. Ik wilde ze wel alvast delen, omdat ik denk dat alle inspiratie voor afleiding op dit moment welkom is 🙂

De kracht van minder van Ilona Annema
Slow living kan ook prima doorgetrokken worden in je werk. Minimalisme en slow living betekenen niet hetzelfde, maar gaan goed samen en je zou minimalisme als onderdeel van slow living kunnen zien. In Ilona’s boek leer je als zelfstandig ondernemer bewust stil te staan bij wat echt nodig is in je bedrijf. Onderwerpen die in het boek onder andere aan bod komen: minder moeten, versimpelen, minder cijfers, minder vergelijken, minder e-mail, meer singletasking, minder doelen, automatiseren en uitbesteden. Klinkt goed, toch? Je kunt het boek op Ilona’s website bestellen. Ze heeft daar ook erg inspirerende podcastafleveringen op staan.

Down to the river and up to the trees van Sue Belfrage
Eerlijk, toen ik alleen al de cover van dit boek zag wist ik dat ik ‘m wilde bestellen. Hoe een leuke cover is dit? In dit boek leer je de natuur om je heen meer waarderen, of je nu in een natuurrijk gebied woont of in de stad. Want: in deze drukke wereld vinden mensen graag hun rust- en geluksmomentjes in de natuur. Het staat vol mooie quotes, praktische informatie en inspirerende ideeën om uit te voeren. Dit boek kun je onder andere hier op Amazon bestellen. Ik had hem zelf eerst op Bol.com besteld maar daar werd mijn order geannuleerd.

Destination Simple van Brooke McAlary
Ik ben fan van de Slow your home podcast en dit boek is van de host daarvan. Ik kijk er enorm naar uit om verder te gaan lezen in dit boek. Ik ben nu pas op pagina 10 en mijn eerste indruk is dat het vergelijkbaar is het met eerste boek uit dit artikel: eenvoudig en niet veel diepgang, maar wel een mooie introductie van waaruit je slow living verder kunt gaan ontdekken. Je kunt het boek onder andere hier bestellen.

Slow Beauty van Shel Pink
Naast slow fashion, slow cooking en slow home bestaat ook slow beauty. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je alleen producten koopt die je écht nodig hebt en dat je die dingen ook echt opmaakt. Of dat je bepaalde verzorgingsproducten zelf maakt en gebruik maakt van duurzame, verantwoorde en eerlijke ingrediënten. Of dat je bewust de tijd neemt voor een uitgebreid skincare ritueel. En vast nog veel meer dat ik verderop in dit boek nog ga ontdekken. Dit boek kun je onder andere hier bestellen.

4 thoughts on “8 boeken over slow living”

  1. Ik wilde serieus gaan vragen of je boeken over slow living zou kunnen aanraden. Ik heb seeking slow al gekocht, moet er wel nog in beginnen!

    Groetjes Naomi

  2. Aaah dit vind ik echt een heel fijn lijstje! Een aantal van deze boeken wil ik graag lezen dus die voeg ik toe aan mijn lijstje met boeken-die-ik-ooit-wil-kopen/lezen, haha. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.