Bosbabe Podcast aflevering 2: De vaste lasten van mijn boshuisje (+ uitgeschreven tekst)

De tweede aflevering van de Bosbabe podcast is er! Terwijl ik op de achtergrond bezig ben met de verdere plannen voor de podcast, beantwoord ik in deze aflevering de vragen die ik kreeg naar aanleiding van de eerste aflevering. Ik vertel onder andere over de vaste lasten van mijn boshuisje en geef antwoord op de vraag of ik ook naar tiny houses heb gekeken. De uitgeschreven tekst staat er ook weer bij.

De eerste aflevering kun je hieronder luisteren via Anchor FM, Spotify en Google Podcasts. De podcast zal ook te beluisteren zijn op de andere bekende platforms zoals Apple Podcast, maar daarbij duurt het wat langer voor je goedkeuring krijgt. Zodra hij live is op andere platforms zal ik de linkjes bijvoegen.

AnchorFM

Spotify

Uitgeschreven tekst
Even nog een berichtje vooraf van mij 🙂 Mocht je in de gelegenheid zijn om deze podcast te beluisteren, dan wil ik je vragen dat te overwegen voordat je dit misschien vluchtig gaat lezen. Ik heb veel plezier gehad in het opnemen van de podcast en mijn best gedaan om er een gezellige, rustgevende aflevering van te maken met mooie natuurgeluiden erbij. Veel lees- of luisterplezier gewenst!

Bosbabe podcast aflevering 2

Hoi! Ik ben de vorige keer helemaal vergeten mezelf voor te stellen. Mijn naam is Jennie, ik ben 26 jaar oud en wat leuk dat je luistert naar deze tweede aflevering van de bosbabe podcast. Ik heb net een boshuisje gekocht en neem je in deze podcast mee in al mijn avonturen. Ik kan niet anders dan deze podcast meteen beginnen met een dankjewel richting jullie. Ik opende gisteren het dashboard waarin alle podcaststatistieken staan en zag dat mijn eerste aflevering 3.600 keer geluisterd is. Nou, 3.641 keer moet ik zeggen eigenlijk om precies te zijn, want iedere luisteraar telt natuurlijk. Hoe leuk is dat? Ik heb de afgelopen week ook zulke bijzondere berichtjes gekregen. Veel berichtjes met herkenning vooral, van mensen die de boshuisjesdroom met mij delen, heel leuk dat jullie je weg naar mijn podcast hebben weten te vinden. Er waren ook mensen die me vertelden dat ze tranen in hun ogen kregen van mijn verhaal, of mensen bij wie de tranen over de wangen rolden zelfs. Dat vond ik wel heel bijzonder. Ik had niet verwacht dat mijn podcast dat effect zou hebben. En, dit vond ik ook een leuke, ik kreeg ook berichtjes van mensen die de boshuisjesdroom nog niet hadden, maar hem nu door mijn posts ook hebben. Nou, hoe leuk is dat? Ik vind het leuk dat jullie er zijn.

De afgelopen week heb ik voor het eerst in mijn huisje geslapen. Op dinsdag was dat. Mijn zus uit Amsterdam en ik verbleven de afgelopen tijd samen bij mijn vader thuis door de coronacrisis en ik had gevraagd of zij de eerste nachtjes met mij in het huisje wilde slapen zodat ik kon wennen. Er hingen nog geen gordijnen dinsdag dus dat maakte het ook een beetje spannend. Dat idee als je dan in het donker de lichten aan hebt en je weet dat iemand anders jou misschien wel kan zien, maar jij hen niet. Ik ben niet zo’n held in het donker. Als ik weleens naar de Ardennen of Veluwe op vakantie ga in een boshutje en daar dan helemaal in het donker zit vind ik het ook eng. Ik neem dan altijd als ik Cody ga uitlaten een vork mee naar buiten voor het geval er ineens iemand uit de bosjes springt. Afgelopen dinsdag viel het gelukkig mee. Toen het donker werd was ik niet bang. Misschien omdat dit echt mijn eigen huisje is en het helpt natuurlijk ook dat het op een park met omheining staat.

Mijn zus en ik hebben de eerste nacht heel slecht geslapen, maar dat lag niet aan het huis of aan de spanning. Het kwam vooral doordat wij allebei gewend zijn om alleen te slapen. Misschien ken je dat gevoel wel, dat je dan “voorzichtig” probeert te slapen. Niet te veel draaien of geluiden maken uit angst om de ander wakker te houden. Cody had er totaal geen moeite mee, die lag lekker te snurken in zijn mandje naast het bed. Het wakker worden was wel echt geweldig, met alle vogeltjes die al vanaf vroeg aan het fluiten waren. De dag erna hebben we de gastenkamer een beetje gefatsoeneerd zodat mijn zus daar kon slapen, en die nacht hebben we allebei heerlijk geslapen. Het voelde alsof we op vakantie waren. Ik las trouwens dat een mens gemiddeld 8 spinnen per jaar eet in zijn slaap. Ik ben benieuwd of dat aantal hier hoger ligt. Verder is het hier echt geweldig. De rust is heerlijk en ik heb ontdekt dat er op ongeveer 100 stappen van mijn huisje een poort naar de bossen is. En daar zit ik nu aan een picknicktafel om deze tweede aflevering op te nemen.

Ik had jullie vorige week gevraagd te laten weten wat jullie verder in deze podcast willen horen en daar heb ik behoorlijk wat reacties op gekregen, super thanks daarvoor. Één ding is duidelijk: de vogelgeluiden moeten blijven. En de rest van de tips en suggesties ga ik allemaal meenemen in mijn verdere plannen. Terwijl ik dat op de achtergrond aan het uitzoeken ben heb ik deze week voor jullie in de podcast de antwoorden op jullie vragen van afgelopen week. Want ik heb er nogal wat gekregen. Over de vaste lasten van mijn huisje onder andere.

Laten we beginnen met de eerste vraag. Ik ben zo onhandig geweest om de namen niet op te schrijven, maar dat zal ik in de toekomst wel doen, want dat is wel zo leuk. Iemand stelde me de vraag waarom ik niet voor een boshuisje in de Veluwe heb gekozen, aangezien ik daar weleens boshuisjes bezoek, en of ik het als optie openhoud om daar in de toekomst een huisje met woonbestemming te zoeken. En mijn antwoord daarop is nee, ik heb daar niet aan gedacht. De Veluwe vind ik echt prachtig, en het lijkt me een fijn gebied om te wonen, maar het lijkt mij ook mooi om dat echt als vakantiebestemming te blijven zien. Ik ben door mijn vliegangst aangewezen op vakanties dichtbij huis dus ik vind het een fijn idee om dan de Veluwe daarvoor als optie te houden. Al ga ik voorlopig niet op vakantie denk ik, want ik ben de komende tijd volop aan het genieten van mijn huis en er zijn even andere prioriteiten, zoals een nieuw dak op het huis, niet geheel onbelangrijk. Verder vond ik het ook belangrijk dat mijn huisje dichtbij familie zou staan. Anders zouden mijn vrienden en familie allebei heel ver weg zijn.

De volgende vraag die ik kreeg was of ik ook naar tinyhouses heb gekeken. Een aantal mensen dachten in eerste instantie ook dat ik een tinyhouse had gekocht en waren verbaasd over hoe ruim het boshuis is, toen ze de rondleiding zagen. Ik zat even terug te denken en ik ben volgens mij nog nooit in een tiny house geweest. Ik vind het geweldig om YouTubevideo’s te kijken over hoe Tiny houses gebouwd worden en hoe alles zo praktisch mogelijk wordt ingezet. Dat ze lades in de trap bouwen enzo, Er is ook een Netflixserie over tiny houses, volgens mij heet het Tiny House Nation, en dat heb ik ook echt gebingewatched. Maar er zelf echt een kopen, dat is nooit in me opgekomen. Ik hoef geen gigantisch huis maar ik vind het wel gewoon lekker om ruimte te hebben. Ik heb nu 80 vierkante meter en dat is voor mij perfect. Ik snap die tiny house droom wel, want als je toch veel buiten bent en weinig spullen hebt is dat ideaal. Misschien is het leuk om voor deze podcast een keer een interview te doen met iemand die in een tiny house woont.  

Wat ik vooral aan jullie vragen merkte is dat jullie meer praktische info willen. Er zijn mensen die dezelfde droom hebben en die willen weten waar ze aan toe zijn, heel begrijpelijk. De vraag die ik het meest kreeg is wat de maandelijkse lasten van mijn huisje zijn. Ik weet nog niet alle precieze vaste lasten en ik weet ook nog niet of ik me er fijn bij voel om alle bedragen te gaan noemen, die van mijn lening bijvoorbeeld, dus tot die tijd doe ik dat even niet. Daar kan ik eventueel altijd nog op terugkomen. Wat ik wel kan doen is laten weten welke kostenposten er überhaupt zijn en van het grootste deel kan ik wel de bedragen noemen aangezien die algemeen bekend zijn of gewoon openbaar staan. Ik heb alle kosten op een rijtje gezet en zie nu dat ik eigenlijk gewoon alles wat ik weet noem, behalve de kosten van de lening. Dus ik denk dat je daar wel al goed mee op weg kunt.

Laat ik beginnen bij de grootste kostenpost en het dan afbouwen naar de kleine bedragen. De grootste kostenpost is natuurlijk het aflossen van mijn lening. Normaal los je een hypotheek af bij de bank, maar zoals je in mijn vorige aflevering kon horen kon ik geen hypotheek krijgen voor dit huisje en heb ik uiteindelijk geld geleend van een familielid. Daarvan betaal ik iedere maand een bedrag terug. Mijn plan is om het huisje in 3 à 4 jaar af te betalen. Dat is snel, maar mijn huisje was dus minder duur dan een normaal woonhuis doordat het geen woonbestemming heeft. Als ik de komende jaren hetzelfde salaris als nu blijf verdienen dan moet dat plan gaan lukken. Ik heb nooit een hypotheek, lening of schuld gehad dus ik moet een beetje wennen aan het idee merk ik. Ik voel een soort race opkomen om het zo snel mogelijk af te betalen. En ik heb ook al helemaal bedacht dat als ik het huisje dan straks heb afbetaald, dat ik dan als soort van beloning mag gaan sparen voor een noorse hottub in de tuin. Ik liep hier laatst langs een chalet en zij hadden een  noorse hottub in de tuin én een soort sauna tonnetje. Dat was wel echt heel cool. Ik ben zelf niet zo van de sauna’s maar ik dacht wel: die hebben een lekker wellness paradijs gebouwd. Waarom niet?

Dan de tweede kostenpost, ik zal aan het einde nog even alles opsommen trouwens, is de erfpacht. Zoals ik in de vorige aflevering al een beetje heb uitgelegd is het behoorlijk lastig om een boshuisje met eigen grond te bemachtigen. Bij veel huisjes heb je met erfpacht te maken, en dat heb ik met mijn boshuisje ook. Het huis is dus wel van mij, maar de grond niet, die huur ik als het ware van iemand en bij mij is het zo geregeld dat de erfpacht eeuwigdurend is. Dus het kan niet zo zijn dat de eigenaar ineens zegt: we houden ermee op, ik wil dit stuk grond zelf weer hebben want ik heb daar andere plannen voor. Er zijn stukken grond waar de erfpacht wel een houdbaarheidsdatum heeft, wat ongunstig is, want dan is het nadat de erfpacht is afgelopen de vraag of je contract vernieuwd gaat worden. En als ‘ie niet vernieuwd wordt, is dat niet echt handig als jouw huis op die grond staat. Dus dat is wel een goede om rekening te houden, mocht je ook zoeken. Als je huis eenmaal is afbetaald blijf je dus ook die erfpacht doorbetalen. Wat je aan erfpacht betaalt, dat verschilt echt per gebied en heeft vaak ook te maken met hoe groot het stuk grond is. Dit bedrag wil ik best noemen want dat is wel fijn om te weten zodat je, als je deze droom ook hebt, in ieder geval iets van referentiemateriaal hebt. Het staat bij parken vaak ook openbaar op het internet en je kan het altijd opvragen bij de makelaar. Ik betaal zelf 2400 euro per jaar aan erfpacht. Dat komt dus neer op 200 euro per maand. Dit bedrag, die 2400 euro, moet ik in één keer voor het hele jaar betalen, dus ik zet het steeds apart in een spaarpotje in mijn bankapp, want anders is het wel een heel groot bedrag om ineens van je spaarrekening af te halen.

Door naar de volgende kostenpost, dat zijn de servicekosten van het park. Met dat geld wordt het park onderhouden, de wegen bijvoorbeeld en de buitenverlichting, dat soort dingen. Ook die kosten staan vaak openbaar en kan ik dus noemen. Dat gaat om 1200 euro per jaar. Ook dat betaal je in één keer voor het hele jaar en dat is dus €100 per maand die ik apart zet.

Dan komen daarnaast nog de kosten voor gas, water en licht erbij. Ik heb geen flauw idee wat dit maandbedrag gaat zijn. In mijn appartement in Rotterdam had ik maar drie maanden per jaar de verwarming aan, als het echt hartje winter was, omdat ik tussen allerlei buren zat die flink aan het stoken waren waardoor het niet nodig was. Want ik profiteerde mee van hun warmte. En mijn boshuisje nu heeft twee weken terug nog het energielabel G gekregen, wat te verwachten was, maar ja dat is dus niet heel gunstig. Ik kan op dit moment totaal geen schatting maken voor deze kosten. Ik ben zelf normaal heel zuinig in mijn gebruik, maar heb geen idee hoeveel ik moet stoken om het daar warm te gaan krijgen in de winter. Ik ga veel vrienden en familie over de vloer hebben die weekendjes gaan verblijven en extra water etc. gaan gebruiken. Mijn huisje is aangesloten op propaangas, wat weer duurder is dan normaal gas. Ik ga hopelijk in september een pelletkachel laten plaatsen omdat dat wat beter verwarmt, beter is voor het milieu en goedkoper is dan de verwarming gebruiken. Dus ja, deze kosten, dat moet ik nog een beetje gaan zien hoe dat allemaal uitvalt.

Dan internet. Dat heb ik nog niet aangevraagd. In Rotterdam kostte me dat altijd 25 euro bij Tele2 dus dat zal wel vergelijkbaar zijn. Een TV heb ik niet, dus daar gaan geen kosten voor komen, maar kun je wel meenemen in je berekening als je die wel een hebt of wil.

Dan komen we bij de verzekering. Ik had gedacht dat die enorm duur zou zijn aangezien mijn huisje van hout is gemaakt, maar dat viel uiteindelijk reuze mee. Ik had hem geschat op €60 maar betaal nu €30 daarvoor bij Centraal Beheer.

En dan nog iets wat ik niet aan had zien komen, omdat ik dacht dat dat bij de servicekosten van het park zat inbegrepen, maar niet dus. Dat zijn de gemeentelijke belastingen. De onroerendgoedbelasting van €11 per maand, de waterschapsbelasting van €18 per maand, de rioolheffing van €24 per maand en de duurste in het rijtje: de forensenbelasting van €33 per maand. Dat laatste moet je betalen als je een huis met recreatiebestemming hebt in een andere gemeente dan waar je bent ingeschreven.

Dat zijn dus alle kosten. Als je dan de erfpacht, servicekosten van het park, de verzekering van het huis, het internet en de belastingen bij elkaar optelt kom je uit op €440 per maand. Daar komen dan dus nog de kosten voor het afbetalen van het huis bij, de kosten voor gas, water en licht en eventueel nog een tv-abonnement. En dan is het natuurlijk ook nog handig om geld apart te zetten voor het onderhoud van het huis, maar goed dat is weer een ander verhaal. Ik hoop dat je er nu een beetje een beeld van hebt.

Verder heb ik veel de vraag gekregen van mensen die de bosbabe-experience een keer willen beleven, of ik tips heb voor leuke huisjes om te bezoeken. Ja zeker heb ik die! Kijk even op mijn blog en dan in de categorie reizen. Daar vind je alle posts over de huisjes die ik zelf bezocht heb en ik heb er ook wat lijstjes met verzamelingen van leuke Airbnb’s die ik tegenkwam. Ik heb toevallig deze week nog een lijstje online gezet met de leukste Airbnb’s in Noord-Brabant, omdat ik het idee heb dat die provincie vaak overgeslagen wordt in de zoektocht. Mensen wijken al snel uit naar de Veluwe terwijl het in Noord-Brabant ook echt prachtig is. En ik heb echt parels gevonden, van glamping tenten tot een kerk waar je in kunt slapen. Dus check vooral even mijn posts daarover, daarvan staat een linkje in de beschrijving van deze podcast.

Goed, dan ga ik de podcast afronden. Voor ik dat doe heb ik nog een oproepje, want door de vraag over de tiny houses lijkt het me nu heel leuk om iemand te interviewen die in een tiny house woont. Dus mocht je in een tiny house wonen en erover willen vertellen, stuur me dan even een berichtje via Instagram @jenniefromtheblog is dat, of via de mail contact@jenniefromtheblog.com, ik zal die gegevens weer even in de omschrijving van de podcast zetten. Dan kom ik gezellig met Cody langs om met je te praten. Dat mag anoniem, dat de mensen alleen je stem horen, maar het zou ook leuk zijn als we wat foto’s mogen maken voor bij de uitgeschreven versie van de podcast. Mocht je al vragen hebben aan degene die in de tiny house woont dan kun je die natuurlijk ook al inzenden.

Ik ga nu echt afsluiten want mijn maag begint te rommelen, het is lunchtijd. De volgende keer kan ik net zo goed een picnickmandje meenemen om na de podcast hier te lunchen. Ja, hoe leuk dat dat gewoon hier kan. Oké, nu echt afsluiten. Fijne dag!

6 thoughts on “Bosbabe Podcast aflevering 2: De vaste lasten van mijn boshuisje (+ uitgeschreven tekst)”

  1. Net allebei je podcasts geluisterd, en het is echt zo heerlijk om te luisteren naar jouw rustige manier van praten en de fijne bosgeluiden erbij… Genieten!

  2. Oh wat fijn dat ze nu op google podcasts staan! Ik ben er meteen op je podcast geabonneerd, ik loop een beetje achter met podcasts luisteren maar die van jou ga ik binnenkort zeker even luisteren als ik tijd heb:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.