Een stukje over ‘na-apen’

Weet je hoe rot het voelt als je veel moeite hebt gedaan voor een leuke blogpost en je vervolgens allemaal vervelende reacties en opmerkingen krijgt omdat een grote blogger of YouTuber dit idee toevallig ook heeft uitgevoerd? Ik heb op mijn twee laatste artikelen en de daarbij behorende social media posts zoveel reacties (en zelfs echt gemene mails) gehad in de trant van “Dit idee is van X. Waarom zeg je dat niet eerlijk?” en “Maar dit is toch gewoon wat X gemaakt heeft?”. Daarom ongepland en overwacht een stukje over ‘na-apen’ tussendoor. Omdat ik het vervelend vind en het van me af wil schrijven.

Wist je dat niet iedereen honderden blogs tegelijkertijd volgt? Ik zelf volg een handjevol bloggers en YouTubers intensief. Ik heb het even precies geteld en het zijn er in totaal 7. Wat alle andere bloggers en YouTubers in de wereld voor filmpjes en blogposts maken, daar krijg ik vrijwel niets van mee en dat vind ik ook niet nodig. Ik kwam de DIY’s van vandaag en gisteren een hele tijd geleden op Pinterest tegen en wilde ze zelf eens proberen en met de lezers van mijn blog delen. Andere bloggers toevallig ook. Dat een grote blogger de blogpost eerder live zet betekent niet meteen dat diegene het hele idee bedacht heeft en dat anderen het daarna van diegene na-apen. Als ik iets namaak naar aanleiding van het idee van een blogger of YouTuber zet ik dat er echt wel bij.

En wat voor mij geldt, geldt voor de lezers van blogs in het algemeen ook: niet iedereen volgt honderden blogs en er is een grote kans dat veel lezers het idee daarom nu voor het eerst zien. Dat jij het idee misschien al een of meerdere keren ergens anders voorbij hebt zien komen kan, maar dan sla je het toch gewoon over? Of kijk eens naar de manier waarop deze blogger of YouTuber het aanpakt. Misschien doet deze het wel weer net op een andere manier dan degene die je al gezien hebt. Het internet is groot en er doen veel mensen mee. Het kan gebeuren dat meerdere mensen met hetzelfde idee aan de slag gaan.

Zo, dat wilde ik even kwijt.

80 thoughts on “Een stukje over ‘na-apen’”

 1. goed geschreven. denk dat het een mooie eyeopener is voor meisjes die veel blogsites lezen en videos kijken :] ik volg er ook veel en realiseer me nu dat niet iedereen dat doet

 2. En terecht, ik las de reacties onder je artikelen en ik verbaasde me nogal hoe sommige kunnen reageren. Jeetje zeg. Fijn dat je het even van je af hebt geschreven en ga zo door! X

 3. Goed gezegd Jennie! Ik vind het zo vervelend als mensen iemand een ‘na aper’ noemen! Net of diegene het andere artikel ook echt gelezen heeft. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn! Netjes dat je daar even een artikel over schrijft!

 4. Helemaal waar!!
  Ik wil je even een complimentje maken over de verbetering van je site. Ik vond hem al heel goed maar nu nog beter. Vooral de nieuwe mobiele website is top en je artikelen zijn prima! Ga zo door meis en trek je niet teveel aan van al die negatieve reacties X

 5. 100% mee eens! Er zijn ontelbaar veel blogs en Youtubers, het idee dat je iets plaatst wat niemand anders ooit al een keer heeft gepost is gewoon niet realistisch. En je bent daarmee helemaal geen na-aper, ik bedoel hallo: kan jij er iets aan doen dat er miljoenen websites zijn?

 6. Heel goed gezegd, en je hebt helemaal gelijk! Ik zit daar altijd heel erg mee, heb ik net iets gepost vind ik uit dat een andere blogger precies hetzelfde idee had. Ik hou van je eerlijkheid!

 7. Yes, wat goed geschreven!! Knap van je dat je hier een artikel over schrijft, want jemig wat kreeg jij een rot reacties, verbazingwekkend vond ik zelf! Wat maakt het nou uit dat meerdere mensen hetzelfde idee hebben, dat hoort toch bij het Internet, juist van het Internet krijg je inspiratie! Keep your head up girl, je blogt juist zo onwijs leuk! x

 8. Zo die frustratie is er uit geloof ik. Ik kan me heel goed voorstellen dat het naar is om vervelende reacties te krijgen. Het is belangrijk dat je achter je eigen blogs staat en wat andere mensen denken maakt niet uit. Het is zo makkelijk om mensen de grond in te stampen in plaats van een compliment te geven

 9. Helemaal gelijk! Ik had in ieder geval nog geen soortgelijke DIY voorbij zien komen en vind het echt onzin dat je daar zoveel kritiek over krijgt.. Dat mensen niks beters te doen hebben…

 10. Vond het een enorm leuke DIY! Had er nog nooit eerder op deze manier over gelezen! Klinkt makkelijk, maar trek je maar gewoon niks aan van de negatieve reacties!

 11. Dat mensen zelfs de moeite nemen om je te mailen, wauw. Blijkbaar zit de frustratie dan wel heel erg hoog. Ik zou je er echt niets van aantrekken. De DIY die jij afgelopen week hebt gemaakt zijn voor mij en vast ook voor heel veel anderen geheel nieuw.

  x

 12. Hoii, ik heb even de reacties bekeken en ik zie er maar weinig die niet positief zijn, waaronder de meeste dan alleen feiten zijn, oké zij hebben het al ergens anders gezien, dat betekent niet dat ze het niet leuk vinden!! Probeer jezelf niet zo te laten leiden door die ‘wat minder lieve en leuke reacties’ want óh wat zijn er ook een hoop enthousiaste reactie van meiden die het een heel leuk/creatief/tof/gaaf idee vinden!

  1. Hi Karlijn! Dankjewel voor je reactie. Klopt, de reacties op mijn blog zijn niet super erg. Vooral op social media werden veel opmerkingen gemaakt. In de mails die ik kreeg stonden echt gemene dingen maar die heb je natuurlijk niet kunnen lezen 🙂 En precies, er zijn gelukkig zoveel positieve reacties. Maar het is iets wat ik ook vaak bij reacties op andere blogs voorbij zie komen en dat frustreert me gewoon. Nu heb ik het van me af geschreven en dat voelt goed!

 13. Je hebt helemaal gelijk, het is gewoon waar, hoeveel blogs zijn er inmiddels? En als je geen enkele DIY meer mag delen omdat je hem nu nét voorbij ziet komen op een andere blog, dan kan je niks meer delen en dat is zonde. Want iedereen heeft een volledig ander publiek. Zoals je zelf al zegt. Vind het sneu dat je er zoveel reactie’s op kreeg. Ik had dezelfde DIY ook al voorbij zien komen op een andere blog, maar ik heb gewoon je artikel eens gelezen (en gekeken hoe jij het op jouw manier doet.) Wacht, eigenlijk ben ik nu alles aan het typen wat jij in je artikel al schreef, oeps. Wat ik wil zeggen is dat ik je gewoon gelijk geef. (:

 14. Goed geschreven Jennie! Ik ben het helemaal met je eens, en ik vind het super goed en knap van je dat je dit hebt geschreven! Trek je niks aan van die gemene mailtjes en reacties, jij en heel veel van ons weten hoe het echt zit, en dat jij (en ik denk geen enkele blogger) zoiets expres zou doen! Liefs

 15. Oh ik vind het zo irritant als mensen zeggen dat je iemand na-aapt. Ik bedoel, iedereen maakt toch wel eens een cake of cupcakes met een kerstboom erop, of een shoplog op een bepaalde manier. Duh, logisch! Maar iedereen geeft er zn eigen draai aan en zolang je niet iets kopiëert van iemand, what’s the big deal? Helemaal met je eens!

 16. Hm, ik heb de commotie daarover helemaal gemist, wat flauw zeg! En ook een beetje hypocriet, ik weet zeker dat als zij hun eigen blogposts bekijken, ze hierbij ook inspiratie hebben gezocht bij andere bloggers en sites als Pinterest. En dat je iets soortgelijks posts als andere bloggers, kan ook bijna niet anders, het zijn er zóveel. Lekker je eigen ding blijven doen, ik vond de twee diy’s erg leuk.

 17. Jen, don’t worry! Je blog is echt super leuk en je zit echt in een mega groeiende lijn qua artikelen. Ik had de DIY ideeën ook nog nergens gezien, maar ik volg ook niet zo heel veel bloggers inderdaad en vind het leuk dat jij ze hebt gepost. Daarnaast is een idee vaak een koppeling van twee ideeën van iemand anders en is dus eigenlijk niemand echt 100% origineel als het op diy’s uitkomt maar het is gewoon leuk om te delen. 🙂 Naar mijn mening is een blog het origineelst als je je persoonlijkheid naar voren laat komen want kleren en alles kan iedereen kopen en maken maar zoals je zelf bent kan niemand zijn. En jouw blog is daar de beste in! Laat je niet kisten door de negatieve reacties. You go girl!

 18. Klopt, heel veel YouTubers en bloggers halen ideetjes van Pinterest! En vaak komen dingen zoooo vaak langs dat je de originele bedenker niet meer kan terug vinden.
  Wanneer er zo’n typisch pinterest ding voorbij komt en mensen beginnen over ‘na-apen’ dan vind ik dat ook een beetje lame…

  Persoonlijk volg ik blogs die te veel lijken op mijn eigen blog bewust niet, zodat ik niet (onbewust) dingen ga nadoen 🙂 Ik denk dat veel bloggers dat ook doen, we willen toch allemaal origineel blijven!

 19. Je hebt helemaal gelijk! Dit mag ook wel eens de wereld in worden gegooid. Niet elk idee is origineel maar iedereen geeft er gewoon zijn draai aan en wil dit daarna graag delen met zijn volgers. Ik zie het probleem niet helemaal van de mensen met die stomme na-aap reacties…

 20. Goed gezegd! Ik wil heel graag DIY’s plaatsen op mijn blog, maar ik stel dit telkens uit om (onder andere) negativiteit te voorkomen. ‘Bethany Mota heeft dit al eerder geplaatst hoor!’ Ja dus? Zij is niet op dit idee gekomen hoor. Ik volg in totaal iets van 10 blogs en ik vind het meer dan genoeg. Goed dat je dit artikel plaatst! Ik vond je DIY trouwens geweldig 🙂 X

 21. Groot gelijk dat je dit even gezegd heb! Sommige mensen kunnen over álles zeuren wat ze tegenkomen, wat een moeilijk leven heb je dan denk ik dan maar hahah

 22. Goed geschreven! Ik herken het gevoel wel een beetje, meestal als ik een idee heb en da heb ik de blogpost helemaal gemaakt dan zie ik de volgende dag hetzelfde blogpost online komen alleen dan op haar of zijn eigen manier… heel vervelend, maarja bij mij zit er niets anders op als het artikel verwijderen, want dan lijkt het net of ik het idee afgepakt heb en dat wil ik niet.. het is zo moeilijk want er zijn 23972198728 bloggers hier en iedereen heeft ideeen en dan kan het natuurlijk ook gebeuren dat je hetzelfde ideee of blogpost een keer online zet

  1. Wat rot om te lezen dat je je artikelen dan maar verwijdert. Ik zou het gewoon posten hoor! Zoals ik hierboven al schreef leest niet iedereen dezelfde blogs. Als jij het wil delen moet je het gewoon doen, het is jouw blog!

 23. Groot gelijk meid!
  Op school (fotovakschool) zeggen ze altijd: ‘Alles is al een keer gedaan’, en dat is helemaal waar.
  Doe gewoon wat je leuk vind en trek je niks aan van die negatieve comments (stiekem zijn ze gewoon jaloers!)

 24. Oh hier kan ik me zo aan ergeren…. Helemaal je best gedaan voor die leuke DIY of wat dan ook, wordt er weer een domper op gezet omdat het zogenaamd nagedaan is: WHAT ABOUT NO??!! Haha sorry, groot gelijk dat je dit even plaatst!
  X Emma

 25. Heel goed geschreven! Wat vervelend dat je zo veel nare reacties hebt gehad, sommige mensen….zucht. Het wiel is vaak al een paar keer uitgevonden, het is maar net wat voor eigen draai je er aan geeft! En inderdaad, je kunt niet honderden blogs volgen en precies weten wie wat en wanneer heeft geschreven. Fijn dat je hier even over praat op je blog!

 26. Groot gelijk! Niets aantrekken van die vervelende reacties, je kan moeilijk nagaan of alle bloggers ter wereld dat idee niet al eens hebben gebruikt…

 27. Ik vind dat je helemaal gelijk hebt! De DIY van gisteren is hartstikke leuk en ik zag al wat geharrewar op instagram, maar zelf volg ik blog x waar jij het dan zogenaamd van zou hebben ook niet en dan hebben zij ineens het patent op iets? Je zou je eigenlijk niet eens verplicht moeten voelen je te verantwoorden tegenover deze mensen, doodzonde dat de minions dit voor elkaar krijgen. Ik vind je een topper Jennie, ga vooral zo door! Fijne feestdagen x

 28. Touché Jennie! Zo goed dat je dit er ven uit gooit. Ik ben het helemaal met je eens. Toevallig had ik het nog niet gezie en ik was juist mega enthousiast over de DIY. Zo leuk! dat je ze niet zelf bedacht hebt (bv geïnspireerd of gevonden op pinterest) betekent niet dat je t niet mag delen. Alle make up reviews zouden dan ook namaak zijn, want er zijn altijd wel producten die ergens gereviewd zijn. Wat een probleem.. Het is toch juist fijn om meerdere meningen/manieren van iets te zien? Het inspireert en daar gaat t om. Niet of je toevallig dezelfde DIY post als een andere (voor jou misschien onbekende) blogger/YouTuber! Lekker doorgaan zoals je bezig bent!

 29. Je hebt helemaal gelijk Jennie. Omdat er zoveel blogs zijn is het heel goed mogelijk dat meerdere bloggers dezelfde ideeën krijgen, zeker rond periodes zoals kerst. En buiten dat: het is ook vrij kinderachtig om gelijk te reageren met : na-aper. We zitten niet meer in groep 2. Onderbouw tenminste je mening als je dat vind.

 30. Wat vervelend, maar ik vond je Diy’s echt super leuk en ik zag die marshmallow DIY ook op Pinterest voorbij komen en ik was echt blij dat je er toen gelijk iets over schreef!

 31. Ik ben het met je eens. Je deelt gewoon iets wat je leuk vind, waarom er dan gemene dingen over zeggen? Niets van aantrekken, je blog is super en de posts zeker en vast! Als ik een blogpost zie voorbij komen die ik al gezien heb, kun je toch gewoon een reactie geven als hé, al een paar keer zien voorbij komen op andere blogs, het valt veel mensen in de smaak 😉
  Het enigste waar je geen na-aper in kunt zijn, zijn waarschijnlijk de winacties, daar hoor je denk ik niemand rond klagen.

 32. Niets van aantrekken Jen! Ook al heeft iemand anders hetzelfde net iets eerder geplaatst dat betekend niet dat jij het hebt overgenomen. Bovendien weet jij er altijd wel ergens een persoonlijk tintje aan te geven waardoor het alsnog “jouw” wordt. 🙂

 33. Superstom! Er zullen bijvoorbeeld ook genoeg beautybloggers dezelfde lipstick reviewen, tja.. Ik zie jou als een grote blogger, hallo als je meer dan 1100 reacties krijgt op een enkele winactie?! Huge!! Trek je er niks van aan. Degene die jou leuk vinden weten dat je geen nepperd bent 🙂
  X Wilmke

 34. Goed gezegd! Ik had die letters al een keer voorbij zien komen, maar juist super leuk dat je het deelt! Jammer dat zoveel mensen zo hypocriet denken en gaan zeuren om een leuk diy-idee dat je een keer eerder hebt gezien en dan wel naar al die miljoenen ‘daily routine’ filmpjes kijken want wow die zijn origineel!

 35. Goed geschreven én eens! Maar.. Ik heb tot twee maal toe (met dezelfde persoon!!) meegemaakt dat zij video’s van mij overnam. Ongeveer 2 maanden na mijn video komt die van haar online en ik weet dat ze hem van mij heeft, ze heeft mij er nog mee gecomplimenteerd. Dat is ook héél naar…

 36. Heel goed van je dat je dit van je af hebt geschreven! Ik las inderdaad al het één en ander op Instagram en het lijkt mij echt enorm vervelend om dit soort onzin allemaal over je heen te krijgen.

 37. Ik las het inderdaad voor het eerst op jouw blog. Echt een superleuke DIY!
  En heel goed geschreven Jennie, op een correcte en duidelijke manier geef je je mening. Top dat je dit kunt doen en dat je er dan zoveel positieve reacties over krijgt, dit compenseert dan toch wel met die slechte en gemene reacties. Je voelt je ondertussen al veel beter waarschijnlijk 🙂

 38. Trek het je echt niet aan! Als je beautyblogs volgt dan reviewen ze toch ook vaak dezelfde producten! Het gaat net om jouw blog, jouw schrijfstijl die iedereen zo leuk vindt. Ik volg trouwens vrij veel blogs en van dat zogezegde na-apen was me helemaal niets opgevallen. Doe zo verder meid!

 39. Goed dat je het van je af hebt geschreven! Ik denk zelf dat “na apen” in de blog en Youtube wereld soms gewoon gebeurd, aangezien er zoveel bloggers en Youtubers zijn en iedereen iets leuks probeert te doen. Het is niet gek dat dat dan wel eens hetzelfde is. Ik heb ook wel eens gehad dat iemand een rubriek van mij overnam, in het begin vond ik dat heel moeilijk, maar eigenlijk doet ze niet per se iets verkeerd; ze maakt misschien iets dat op mijn rubriek lijkt, maar geeft er ook een eigen draai aan. Ergens is het ook wel een compliment misschien. Dat er bij jou heftig gereageerd werd omdat er blijkbaar iets soortgelijks al bij iemand anders online is gekomen, vind ik daarom een beetje overdreven: 1) je copy-paste niet letterlijk; je hebt gewoon misschien hetzelfde idee maar werkt dat met jouw eigen draai uit en 2) je bent ook totaal niet verplicht om bij te houden wie wat precies post. Sterker nog: als je dat zou doen zou je niet meer toe komen aan je eigen blog ben ik bang.

 40. Verschikkelijk al die nare reacties. Goed dat je er wat over schrijft, dan snapt iedereen tenminste dat jij het niet leuk vindt!
  Elke blogger probeert origineel te zijn, maar omdat er zoveel bloggers zijn, is het lastig om altijd maar iets anders te posten dan de rest. Verder heb je niks gekopieerd en geplakt, maar heb je al het werk zelf gedaan, dus ik vind dat niemand je iets kan en mag verwijten.
  Nog een fijn weekend lieve Jennie!

 41. Jouw blog = jouw ding!

  Al schrijf jij morgen een stuk over dat je het wiel hebt uitgevonden op jouw eigen manier.

  Frustratie zit hoog bij sommige mensen en het online verzenden ervan is natuurlijk zoveel makkelijker. Ik denk dan maar altijd zou je een negatieve reactie ook zomaar op straat/ face to face zeggen?

  Kee up the good work! Enne het was voor mij brand New information de diy!

 42. Goed geschreven!
  Ik heb een tijd gehad dat ik daar wel graag rekening mee wilde houden, wat anderen schreven en of mijn ideeën daar niet teveel op leken. Daar ben ik nu mee gestopt, en dat blogt veel leuker: ik schrijf tenminste wat ik graag wil schrijven.

 43. Je hebt helemaal gelijk,
  en bovendien wat maakt het uit als het toevallig hetzelfde is,
  iedereen doet het ook weer op zijn eigen manier.

  ps. ik vond je DIY echt super tof!! ik denk dat ik ‘m ook ga maken 🙂

 44. Ja, het slaat nergens op bijvoorbeeld de marshmallows had ik eerst ook in mijn hoofd want die had ik toevallig op WeHeartIt gezien! Daarnaast schrijft of doet iedereen het anders! Ga gewoon door want ik vind je DIY´s hardstikke leuk!

  Liefs,
  Joyce

 45. goed geschreven, ik heb een hardloopblog en ik merk dat de andere bloggers die ik hierover volg ook vaak net een zelfde idee hebben gehad. Tsja dat is dan maar zo maar natuurlijk ieder blogt toch op zijn eigen manier. En zeker als er een hoop bloggers naar eenzelfde evenement gaan, ja dan blogt iedereen misschien wel over hetzelfde op haar manier. Lekker boeiend, en wie het niet wil lezen, leest toch gewoon niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.