Een handleiding voor dorpsmeisjes in de stad

Ben je opgegroeid in een dorpje en ga je verhuizen naar de stad? Dan zul je waarschijnlijk aan wat dingen moet wennen. In een stad gaan mensen namelijk – vooral in het verkeer – af en toe nogal anders met elkaar om dan in een dorp. Inmiddels woon ik al zo’n twee jaar in de stad en ook voor mij is het even wennen geweest. Maar nu heb ik het helemaal onder controle en ik heb de punten waar ik aan heb moeten wennen verzameld en samengevoegd: een handleiding voor dorpsmeisjes in de stad!

Nageroepen worden
Alle steden hebben denk ik wel van die wijken waar mensen rondlopen die geen blad voor de mond nemen. Daarom kan het nogal eens gebeuren dat er dingen naar je worden geroepen als “Hé, lekker kontje!” of “Zo dame, ziet er goed uit!”. Mijn advies: vrolijk dankjewel zeggen en vervolgens snel doorlopen.

‘s Avonds alleen over straat
De laatste bus, tram of metro missen is echt niet fijn. Vooral niet als je vervolgens in je eentje door het donker naar huis moet lopen. Mocht dit je ooit gebeuren en voel je je onveilig, pak dan je telefoon en doe net alsof je met je vader aan het bellen bent. Vertel hem super trots dat je net de zwarte band in judo hebt gehaald en dat je de tegenstander met gemak binnen 10 seconden vloerde. Oh, en of hij alvast de deur van het slot wil halen want je bent zogenaamd over een minuutje thuis!

Fietspad oversteken
In een dorp leer je het als volgt: eerst kijken, dan oversteken. In de stad gaat het precies andersom. Voetgangers steken gewoon over en kijken pas om zich heen op het moment dat ze al midden op het fietspad staan. Advies: een bel op je fiets en heel goed opletten. Of als je er echt genoeg van hebt gewoon een keer  (zachtjes) tegen zo iemand aanfietsen. Dat laatste deed ik een keer en toen werd ik helemaal verrot gescholden. Maar het was het waard.

dorpsmeisjes_in_de_stad2

Door rood lopen
Ik liep door de stad met twee vriendinnen: Kim uit een dorpje en Rosalie uit de stad. In een dorp heb je geleerd netjes te stoppen voor een rood licht maar in de stad gaat dat blijkbaar ook anders. We liepen op een rood stoplicht af en Kim en ik stonden netjes stil. Rosalie liep door en keek verbaasd achterom. “Wat doen jullie nou?”. Blijkbaar is het raar om in de stad als voetganger te stoppen voor een rood licht.

Openslaande deuren
Kijk uit tijdens het fietsen want mensen gooien gewoon hun autodeuren open zonder te kijken. Altijd genoeg afstand tussen de auto’s en je fiets houden dus!

Zebrapaden
Heel gek. Wanneer je aan de rand van een zebrapad gaat staan wachten of de auto stopt dan rijdt ‘ie júist door. En als je gewoon doorloopt dan gaat de auto meteen op de rem. Dat is eigenlijk helemaal niet zo heel gek trouwens, maar ik was in een dorp gewoon gewend om aan de rand te wachten.

Fietsen en tramsporen
Niet alle steden hebben tramsporen maar die dingen zijn zo gevaarlijk dat ik het toch maar voor de zekerheid vermeld. Kijk uit voor tramsporen tijdens het fietsen, vooral wanneer je alcohol gedronken hebt. De sporen zijn precies zo breed dat je fietsband er nét in kan schieten.

Leer hoe je een fietsband moet plakken
Ik heb zo’n vermoeden dat de fietsenmaker uit de buurt af en toe banden lek komt prikken zodat hij meer klanten heeft. Of het echt zo is weet ik niet maar één ding weet ik wel en dat is dat ik vaak een lekke band heb. Gelukkig heeft Jasper een video gemaakt waarin hij uitlegt hoe je een band moet plakken.

En verder is wonen in een stad natuurlijk gewoon hartstikke leuk.
Heb jij nog punten om aan dit lijstje toe te voegen?

45 thoughts on “Een handleiding voor dorpsmeisjes in de stad”

 1. Haha, superleuk artikel Jennie! Wat je schrijft over het verkeer herken ik helemaal. Van Bilthoven naar Utrecht is maar 7 km maar het verkeer is een wereld van verschil.

 2. Haha leuk en handig artikel! Zelf heb ik in een wat drukkere stad en in een dorpje gewoond. Uiteindelijk bevalt het wonen in de stad mij het best. Alhoewel ik nu in een rustige klein stadje woon, wat ook wel zo zijn charme heeft!

 3. Leuk artikel! Ik merk ook wel dat ik minder netjes moet zijn dan in de stad, anders sta je uren te wachten. Wij hebben de afgelopen weken ook wel ineens heel veel lekke banden… Zou het door de fietsenmaker komen ja? Gelukkig is mijn vriend helemaal weg van fietsen e.d. en heeft die en band in 5 minuten geplakt.

 4. Ik ben ZO vaak bijna aangereden bij een zebrapad. Echt niet normaal. En dan schelden ze me nog uit ook he, dat ik durf over te steken bij een zebrapad. Mijn tip; als je oversteekt bij een zebrapad, houdt je telefoon klaar in de foto-stand, zodat als iemand je weer eens praktisch aanrijd, je een foto kan maken en naar de politie kan sturen. Hopelijk lost het probleem zichzelf dan op haha.

 5. Haha, heel herkenbaar. Ik kom echt uit een minimini dorpje en ging in Utrecht studeren. Nog wat dingen die ik ook heb ‘aangeleerd’: door rood fietsen, alleen doe dat niet als er een politie-auto achter je staat, gelukkig ben ik die keer ontstnapt aan een boete!
  Verder zet je fiets echt in een fietsenrek anders kan ie wel eens meegenomen worden door de gemeente en dan moet je hem maar gaan zoeken en soms ook nog eens een nieuw slot kopen omdat ze die doorzagen.
  Daarnaast ben ik zo blij dat we in Utrecht nog niet echt trams hebben, ik vind die dingen echt zo eng haha!

 6. Wat leuk geschreven! Ik ben echt een stadsmeisje, dus als vriendinnetjes die niet zo stads zijn met mij door de stad fietsen krijgen ze altijd halve hartaanvallen.

 7. Vergeet de leuke dingen niet..

  Groot pluspunt aan wonen in de stad.. 1001 mogelijkheden om te eten. En vooral eten uit alle landen van de wereld en niet alleen de snackbar en shoarma tent.

 8. Leuk artikel, maar één ding. Een veiligheidstip die ik eens op tv zag, is om juist NIET te telefoneren, en dus ook niet te doen alsof, geen muziek te luisteren en dergelijke. Daar raak je door afgeleid en dat let je minder goed op wat er om je heen gebeurt waardoor je een makkelijkere prooi bent.
  Daarbij, als je werkelijk aan de telefoon zou zeggen dat je over een minuut thuis bent, weerhoud dat een psychopaat er niet van iets te doen hoor. Je wordt in een busje getrokken en weg ben je. Beter kun je dus opletten en alert zijn.

 9. Leuk artikel! Ik woon zelf ook in een dorp en mijn ouders woonden vroeger in Amsterdam. Een aantal dingen uit dit artikel heeft mijn moeder me ook wel eens verteld 😀 Heel herkenbaar dus:)
  x

 10. Heel herkenbaar! Mijn tip is je fiets ALTIJD DUBBEL op slot zetten ergens aan vast. Ook kun je beter een oude fiets rijden dan een nieuw ding, die ben je in een mum van tijd kwijt!

 11. Ah, blij met deze tips! Dit zijn precies de dingen waar ik altijd tegenaan loop als ik richting de stad en laat ik nou net morgen naar Amsterdam gaan. (:

 12. Sowieso trams…. oppassen met die dingen want die stoppen dus niet. Elke keer weer een minihartaanval als ik in Amsterdam ben en – inderdaad zonder te kijken – oversteek. Levensgevaarlijk !

 13. Super herkenbaar hahaha, ik heb de afgelopen paar jaar in een ieniemieniedorpje gewoond en inmiddels heb ik een kamer in Utrecht zó’n groot verschil!

 14. Voordelen aan de stad: 24/7 winkels!
  Wat betreft het verkeer.. ik heb in Rotterdam gewoond en woon nu alweer een hele tijd in Amsterdam dus ik ben het verkeer zeker gewend. Ik zou ook aanraden om je fiets altijd in een rek of aan de brug vast te zetten anders ligt ‘ie straks in de gracht (in Rotterdam niet zo van toepassing, maar in A’dam, Delft, Utrecht, Leiden wel). Ook nog iets grappigs wat in Rotterdam altijd wel gebeurt en in Amsterdam niet: als fietser je bel kort laten rinkelen als je wil inhalen op een smal fietspad (bijv de Oudedijk of Burgemeester van Walsumweg). Dit doen Amsterdammers niet, die proppen zich er gewoon tussen.
  Over het’s avonds alleen over straat: dit zou ik zelf liever in een bewoond gebied doen dan middenin de polder! We hebben genoeg verhalen gelezen over vermoorde meisjes in weilanden (Marianne Vaatstra bijvoorbeeld).

 15. haha herkenbaar! je zou ook eens een post over leuke plekjes in Rotterdam moeten schrijven! lijkt mij leuk voor volgend jaar als ik er ga studeren haha.

 16. Nou die met rood licht zou ik niet snel doen! Juist super gevaarlijk in de stad omdat ze als gekken rijden…..
  Ik vind het nog steeds een gek idee dat als ik wil winkelen, de stad/het centrum gewoon zó dichtbij is ipv eerst helemaal een uur met het ov te moeten!

 17. Een erg waar artikel, maar ook wel een beetje cliché. Ik ben opgegroeid in Den Haag en ik heb ook best geleerd te stoppen voor rood licht, uit te kijken etc. Er zijn in de stad alleen minder mensen die echt op de regels letten, waardoor het vaker gebeurd dat mensen vervelend zijn in het verkeer, ook omdat je elkaar niet kent en niet bang hoeft te zijn voor dorpsroddels. Maar het is echt niet alleen maar verkeerschaos hoor 🙂

 18. Haha zo heb ik anderhalf jaar een relatie met een Utrechtenaar gehad, dan leer je dat soort dingen heel snel. Vervolgens kreeg mijn man een hartverzakking toen we voor het eerst samen in Utrecht liepen, en ik ergens snel overstak omdat het kon, terwijl hij het idee had dat er nog zoveel auto’s aan kwamen. Tja, hij kwam ook uit een klein dorpje 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.