Hoe begin je met bloggen? Praktische tips!

Ik heb al mijn tips om te starten met bloggen op een rijtje gezet! Ik vertel je in deze blogpost over het bepalen van de inhoud & naam, hoe je je website online krijgt, hoe je je eerste publiek kunt aantrekken en hoe je er geld mee kunt verdienen.

Wat leuk dat je interesse hebt in het starten van een blog! Ik ben op mijn 16e begonnen met bloggen en doe het inmiddels alweer meer dan 8 jaar met veel plezier. Het is ongelofelijk om terug te denken aan alles wat het bloggen me heeft gebracht. En hoe anders mijn leven zou zijn geweest als ik op die ene dag in 2010 niet de stap had gezet om mijn verhalen online te gaan delen. Mijn blog is na verloop van tijd mijn werk geworden en ik vind het nog steeds ontzettend leuk om te doen. Ik heb veel mensen leren kennen (lezers, maar ook connecties bij grote merken), mooie reizen mogen maken, me kunnen ontwikkelen op het gebied van schrijven, fotograferen, personal branding en communicatie en ik heb mensen mogen inspireren. En dat allemaal dankzij mijn blog! Ik hoop dat het jou ook mooie dingen gaat brengen en dat mijn tips je daarbij kunnen helpen.   

De inhoud & naam bedenken
Stap 1 is het houden van een brainstorm. Je gaat bedenken waar je blog over zal gaan, wat voor rubrieken/categorieën daarbij gaan komen en hoe de site er visueel uit gaat zien. Wie zijn je inspiratiebronnen? Welke dingen wil je van hen overnemen en welke juist niet? Ga je met gastbloggers werken? Zijn er dingen die je wil gaan uitbesteden, zoals de fotografie? Welke hoeveelheid posts is haalbaar voor jou? Welke kleuren wil je gaan gebruiken op je website? En welke sfeer heb je in gedachten qua foto’s? Als dit helder is kun je overgaan op het bedenken van de naam en het live zetten van de site.

Hoe je aan een naam komt? Daar kan ik je niet bij helpen want dat is echt iets heel persoonlijks. Dingen waar je op kan letten bij het kiezen van een naam voor je blog:
– Ga je voor Engels of Nederlands?
– Zijn de domeinnaam en handles (@naam) op social media nog vrij?
– Heeft de naam die je gekozen hebt misschien een gekke betekenis in een andere taal?
– Dekt de naam de lading nog over een aantal jaren? Een naam met ‘food’ erin kan een optie zijn, maar dat betekent wel dat je niet makkelijk over totaal andere onderwerpen kan gaan posten in de toekomst.
– Gebruik je wel of niet je eigen naam in de titel? Als je met andere redacteuren gaat werken is dat misschien niet de beste optie.
– Als je de naam Googelt, wat voor hits krijg je dan? Gaat het lastig worden om daar boven te komen? Met andere woorden: zijn er kansen om straks goed gevonden te kunnen worden in Google?

Je website online krijgen
Er zijn veel verschillende sites en systemen om een blog draaiende te krijgen. Ik leg je in dit stukje uit op welke manier ik het zelf het fijnst vind. Daar gaan we! Mijn blog draait op WordPress. Dit is een systeem waar je je website vorm kan geven (layout) en posts kan maken door foto’s in te laden en teksten te schrijven. Je kunt direct via de website van WordPress starten, maar ik doe het zelf liever via Transip omdat je hiermee meteen een eigen URL en mailbox aan je site kunt koppelen. Ze hebben speciale WordPress pakketten die je hier kunt vinden. De klantenservice van dit bedrijf is echt top en super snel. Als je opstart via Transip heb je binnen no-time een eigen URL (net als www.jenniefromtheblog.com), een eigen mailadres (net als contact@jenniefromtheblog.com) én kun je in WordPress aan de slag met het bouwen van je layout en het publiceren van posts.

WordPress heeft een hoop gratis layouts (dit worden ook wel thema’s genoemd) waarmee je vooruit kunt. Kun je geen mooie/fijne vinden die bij jou past? Bij Themeforest kun je voor 50$ tot 70$ een layout naar wens kopen.

Verder is het nog vrij belangrijk om Google Analytics aan je site te koppelen. Hiermee kun je precies zien hoeveel bezoekers op je site komen, hoe ze p je site terecht zijn gekomen, welke pagina’s ze bezoeken, hoe lang ze dan op een bepaalde pagina blijven kijken en nog veel meer. Aan de hand van deze cijfers kun je bijvoorbeeld aflezen wat je bezoekers wel en niet interessant vinden en daarop inspelen. Zo kun je je site laten groeien! Als je in de toekomst geld wil gaan verdienen met bloggen dan heb je deze cijfers ook nodig om aan bedrijven te laten zien wat je voor ze kunt betekenen. Je vindt hier een handleiding voor het koppelen van Google Analytics aan WordPress.

Publiek aantrekken
Het kan vrij lastig zijn om je eerste bezoekers aan te trekken. Er is inmiddels zoveel aanbod op het internet. Laat je hierdoor asjeblieft niet afschrikken! Ik krijg heel vaak te horen: “Ik zou ook wel willen bloggen of Instagrammen als werk, maar daar ben ik nu veel te laat mee. Het wereldje is al verzadigd.” Daar ben ik het niet mee eens. Er is plek voor iedereen. Iedereen vindt weer andere mensen of onderwerpen leuk om te volgen, dus voor ieder podium is een publiek. Als je lekker je eigen ding doet en het écht leuk vindt, dan slaat je enthousiasme vanzelf over op anderen.

Toen ik mijn blog startte heb ik al vrij snel aan mensen in mijn omgeving erover verteld. Ik kan me voorstellen dat dat misschien een eng idee is, maar hey, het is het internet en als je straks wat meer publiek hebt komen ze er waarschijnlijk vanzelf wel achter. Dan kun je ze beter nu alvast inzetten als reclamekanonnen, toch? Mijn vrienden en familieleden vertelden het door aan mensen, zij vertelden het ook weer door en zo ging het balletje rollen. Ook was ik actief op een forum waar ik veel meepraatte over verschillende onderwerpen. In mijn handtekening had ik een verwijzing naar mijn blog staan en mensen die mijn bijdragen op het forum lazen klikten door naar mijn website. Verder kun je je posts uiteraard delen op social media en daar eventueel adverteren inzetten. Zet een link naar je blog in je biografie/profiel op Instagram en Twitter en ga onder posts reageren en meediscussiëren. Als mensen doorklikken naar je profiel en je leuk vinden, kunnen ze vervolgens weer doorklikken naar je blog om meer van je te zien.

Geld verdienen
Het verdienen van geld zou in mijn ogen niet de drijfveer moeten zijn voor je blog. Maar het is natuurlijk wél heel tof dat die mogelijkheid er is. Als dat de enige reden is waarom je begint met bloggen dan kan ik je afraden om te starten. Het kan jaren duren voordat je bezoekersaantallen bereikt die voor brood op de plank kunnen zorgen. En zeker als je persoonlijk blogt gaan bezoekers het aan je merken als je er niet écht passie voor hebt. Je kunt via je blog geld verdienen op verschillende manieren:

Affiliate marketing
Affiliate marketing is een leuke en interessante manier om geld te verdienen. Als je regelmatig producten of diensten aanraadt en het vermoeden hebt dat mensen vervolgens een aankoop doen, dan is dit een goede voor jou! Affiliate marketing houdt in dat je in je blogposts verwijst naar bijvoorbeeld een pagina van een kledingwebshop. Als de bezoeker op zo’n linkje klikt en vervolgens een aankoop doet, krijg jij als bedankje een percentage (vaak 5%-10%) van het totale aankoopbedrag. Ook als de bezoeker andere dingen in zijn/haar winkelmandje heeft gestopt telt dat mee. Een persoonlijk voorbeeld zodat je er een wat beter beeld bij hebt: ik heb in mijn slowjuice guide een verwijzing naar de slowjuicer die ik al een lange tijd met veel plezier gebruik. Mijn bezoekers krijgen gratis informatie en inspiratie. En als ze een aankoop doen krijg ik als bedankje een deel van het aankoopbedrag. Het is voor je bezoekers wel netjes om op je site te vermelden dat je met affiliatelinks werkt.

Banners
Op verschillende plekken in je layout kun je banners plaatsen. Dit zijn kleine ruimtes, vaak bovenaan of in de sidebar van de website, waar advertenties voorbijkomen. Je kent ze vast wel! Je krijgt betaald per zoveel keer dat de advertentie bekeken wordt, óf per zoveel keer dat er op de advertentie geklikt wordt. Google Adsense is een voorbeeld van een bedrijf via waar je banners op je site kunt krijgen.

Advertorials / sponsored posts
Als je met je blog veel mensen bereikt, is dat interessant voor merken. Zij zijn vaak op zoek naar meer naamsbekendheid en kunnen dat krijgen doordat bloggers over het merk schrijven. Bezoekers komen naar jouw blog voor jouw verhalen en adviezen, dus dat is heel waardevol. Het kan daarom best gebeuren dat je na een tijdje een mail krijgt van een merk met de vraag of je een stukje over hen wil schrijven. Dit heet een advertorial of sponsored post en hier kun je geld voor vragen. Je kunt hierin zelf onderhandelen met het merk, maar er zijn ook bureaus die deze financiële/zakelijke kant van het bloggen van je oppakken zodat jij zelf door kan met de creatieve kant. Als je een advertorial op je blog plaatst ben je volgens de Reclame Code verplicht dit erbij te vermelden. Uiteraard is het de bedoeling dat je alleen over merken schrijft die goed bij jou en je publiek passen. Je moest eens weten hoeveel verzoeken ik heb gekregen die totáál niet bij me passen: van autobanden tot aan medicinale paddestoelen. Dan mogen ze nog zoveel geld bieden… daar ga ik niet over schrijven.

Uitbreidingen
Daarnaast kun je (online) producten uitbrengen ter verlenging van je blog. Denk aan e-books/guides/e-cursussen, een eigen productlijn en een fysiek boek. Een evenement organiseren is ook een optie.

Ik neem aan dat je zo wel vooruit kunt! Loop je ergens vast? Stuur me dan gerust een berichtje.

14 thoughts on “Hoe begin je met bloggen? Praktische tips!”

 1. Wat een fijne tips! Ook al heb ik al 6 jaar een blog, ik vond het toch heel leuk en interessant om te lezen. Ik ben eigenlijk pas sinds kort bezig met affiliatie marketing, heel leerzaam!

 2. Deze tips komen op het juiste moment! Ik blog nog maar net en wil vooral m’n creativiteit kwijt. Het lastigste vind ik om me aan een bepaald thema te houden en te voorkomen dat ik over van alles en nog wat ga schrijven. Tips zijn welkom!

  1. Wat leuk dat je begonnen bent met bloggen 🙂 Wat is voor jou de reden dat je maar één thema zou willen aanhouden? Is dat echt nodig? Ik denk dat het goed is om je dat af te vragen. Ik heb niet echt tips hiervoor omdat ik dat juist het leuke aan bloggen vind: dat je er alles kwijt kunt wat je kwijt wil. Voor je volgers is het dan wel handig om met duidelijke categorieën te werken zodat ze makkelijk kunnen navigeren door onderwerpen die ze wel en niet interessant vinden.

 3. Leuke en goede tips. In de toekomst wil ik zeker nog een e-boek schrijven, maar dat idee ben ik nog eerst aan het uitwerken voordat ik iedereen ga vertellen waar het over gaat.
  Bettie

 4. Zo leuk om te lezen Jennie! Ik blog zelf ook al 8 jaar, maar ik krijg weer helemaal de vibes van toen ik zelf met mijn blog begon, mijn eerste perspakketje kreeg en mijn eerste betaalde artikel (voor 25 euro, haha!) schreef. En ik ben het met je eens: het is nooit te laat om te beginnen. Ik denk juist dat je in dit tijdperk meer kans maakt om een succesvolle blog te lanceren dan een jaar of 3 geleden, afhankelijk van je doelgroep. Liefs, Nicole

 5. Al een paar jaar bezig, maar toch weer handig om door te lezen. Leuk wat je schrijft ook, dat je aanvragen krijgt voor samenwerkingen over medicinale paddenstoelen 😀

 6. Wat een fijn artikel! Ik vier in oktober de vierde verjaardag van mijn hobbyblog, dus naast m’n fulltimebaan, en zou me geen wereld zonder m’n blogbaby meer kunnen voorstellen. Met dit artikel trek je sowieso nieuwe bloggers over de streep! ENTHOUSIASME! ?

 7. Bedankt voor de tips, ik heb er echt heel veel aan.
  Ik wil zelf gaan bloggen over series, films en muziek, ik weet dat ik niet de enige ben die daar over blogt.
  Maar heb jij tips hoe ik mijn blog origineel kan maken zodat, lezers mijn website bezoeken ipv andere blogs over muziek, flims en series?

 8. Hoi Jennie!
  Ik wilde eigenlijk al heel lang een blog beginnen, maar ik durfde het eigenlijk niet en wist niet goed hoe ik dat aan moest pakken. Dit artikeltje heeft me enorm geïnspireerd om te beginnen, ik heb het wel 10 keer gelezen en sinds vandaag staat mijn eigen blog online!
  Superveel dank voor de tips, en ik kijk ernaar uit te lezen wat je schrijft in de toekomst 🙂
  Liefs Linde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.