Hoe een smartwatch (Apple watch) helpt bij mijn ADD

Een tijdje terug stapte ik naar de psycholoog omdat ik wilde leren omgaan met mijn hoogsensitiviteit. Een paar sessies later kreeg ik te horen dat ik daarnaast ook ADD heb. Daar had ik zelf geen seconde aan gedacht maar het verklaarde een hoop. Er werd voorgesteld om met Ritalin te beginnen, maar omdat ik daar veel vervelende verhalen over heb gehoord wilde ik eerst zoeken naar alternatieven. Na wat Googelen las ik over hoe een smartwatch een aantal mensen heeft geholpen bij ADD. Ik had nog nooit gedacht aan het kopen van een smartwatch omdat ik het overdreven vond, maar was ineens heel enthousiast. Het was het proberen waard. Ik draag inmiddels twee maanden een Apple Watch en hoewel het niet dé oplossing is, helpt het wel enorm. Ik vertel je in deze blogpost hoe dan.

Als je ADD’er of HSP’er bent kan ik me voorstellen dat je denkt: “Ik zou júist helemaal gek worden van zo’n watch. De hele dag meldingen aan mijn pols!” Maar het ligt er helemaal aan hoe je hem instelt. Ik heb geen overload aan meldingen en ervaar mijn Apple Watch als een personal assistant. Dit zijn de dingen waar de watch me bij helpt:

♡ Mijn dag structuur geven en zorgen dat ik op tijd ben op afspraken
♡ Minder snel afgeleid raken en daardoor een betere focus hebben
♡ Helpen bij mijn vergeetachtigheid
♡ Me aan het werk zetten wanneer ik uitstelgedrag vertoon
♡ Het onderhouden van mijn sociale contacten

Mijn dag structuur geven en zorgen dat ik op tijd ben op afspraken
De app Tiimo is mijn grote hulpmiddel. Ik ben hier helemaal fan van. Het is een app die eigenlijk gemaakt is voor kinderen met AD(H)D. Ouders kunnen de dag van hun kind via een app en webtool inplannen en het kind krijgt daarvan dan meldingen op de watch. Het oogt misschien wat kinderachtig en voor iemand die geen ADD heeft kan het misschien wat overdreven overkomen, maar voor mij is dit echt mijn redding. Ik heb een slecht besef van tijd. Mijn hond Cody breng ik één dag in de week naar de opvang. Ik moet hem om 17:30 pas ophalen, maar ben dan de hele dag onrustig omdat ik me ga bedenken hoe ik dat ga plannen. Ook ben ik steeds bang dat ik de tijd vergeet. Om 13:00 kan ik ineens opschrikken en denken: is het al tijd om te gaan? Je zou denken dat ik hierdoor altijd op tijd kom bij afspraken, maar nee hoor, ik ben altijd te laat. Ik kan namelijk ook juist nadat ik 10 keer de tijd heb gecheckt ineens in een soort hyperfocus terechtkomen en helemaal in iets opgaan, waardoor ik de tijd vergeet. Met Tiimo kan ik mijn dag inplannen en stel ik in dat ik 15 minuten voor vertrek een seintje krijg. Ik weet dat ik op mijn watch kan vertrouwen en dat geeft een hoop rust in mijn hoofd. De eerste week met Tiimo werken was best wat werk, omdat je een hoop moet invoeren, maar je kunt vaste activiteiten en routines opslaan waardoor het daarna allemaal sneller gaat. Ik plan nu iedere zondag mijn week in. Hierboven zie je hoe dat eruitziet op de webplanner. Verderop in dit artikel zie je een foto van de melding die ik dan op mijn watch krijg.

Minder snel afgeleid raken en daardoor een betere focus hebben
In mijn hoofd is het vrijwel nooit stil en gaat het de hele dag door: “Dit is een leuk idee!”, “Wat voor creatiefs kan ik hiermee doen?”, “Ik moet …. straks nog bellen”, “Vanavond naar de gym, welke oefeningen zal ik gaan doen?”, “Oh! Morgen komt … op tv, niet vergeten!”. Als dit soort gedachten niet aanwezig zijn, dan ben ik een liedje aan het zingen in mijn hoofd of stoeptegels aan het tellen. Als ik aan het koken ben en een timer aan wil zetten op mijn telefoon, dan raak ik soms al afgeleid en kom ik daar niet eens aan toe. Dan loop ik terug naar de keuken en denk ik: “Oh ja, ik ging een timer aanzetten”. Hetzelfde geldt wanneer ik een idee heb. Onderweg naar mijn notitieboek om het op te schrijven, raak ik afgeleid en sta ik ineens de planten water te geven. Het fijne aan de Apple Watch is dat ik minder naar mijn telefoon hoef en dus minder snel afgeleid raak. Ik kan hardop zeggen: “Hé Siri, zet de timer op 10 minuten” en dan staat de timer aan. Als ik een goed idee heb open ik de Bear app op mijn watch en vertel ik mijn idee hardop. Deze app schrijft de tekst vervolgens uit en slaat het op zodat ik het later op mijn telefoon terug kan lezen. Kortom: als ik me ook maar iets bedenk kan ik het kwijt bij mijn watch.

Helpen bij mijn vergeetachtigheid
Hierbij helpt de hierboven genoemde app Tiimo ook enorm. Hoe vaak ik wel niet al onderweg was naar een verjaardag, om vervolgens terug te moeten rijden om het cadeau thuis op te halen. In Tiimo kun je onder iedere activiteit notities toevoegen. Ik schrijf er vaak bij wat ik mee moet nemen. Het helpt me ook herinneren om mijn mijn supplementen te nemen, op tijd te lunchen en ’s avonds de keuken schoon te maken. Dan begin ik mijn dag niet met een vieze keuken zoals voorheen vaak gebeurde. Dan zag ik pas als ik ging slapen dat de keuken nog niet schoon was en ging ik er niet meer aan beginnen.

Me aan het werk zetten wanneer ik uitstelgedrag vertoon
Ik ben een enorme uitsteller en doe alles op het laatste moment. Ik weet ook van mezelf dat ik goed ga op tijdsdruk. Wanneer ik nu aan het uitstellen ben zeg ik hardop “Hé Siri, zet de timer op 25 minuten” en dan gaat er een knop bij mij om. Of het nu gaat om mijn huis schoonmaken of iets werkgerelateerds: ik activeer hiermee meteen mijn actieve modus. Ik vind 25 minuten een fijn tijdframe en hak al mijn werktaken ook altijd in blokken van 25 minuten. Het klinkt als weinig maar je krijgt in zo’n korte tijd toch vaak veel gedaan. Ik werk daarom ook via de Pomodoro techniek, waarover je in deze blogpost meer kunt lezen.

Het onderhouden van mijn sociale contacten
Ik hou zielsveel van mijn vrienden en familie, maar soms vergeet ik gewoon te antwoorden. Niet een middag of een weekend, maar een hele week. Doordat ik geen goed besef van tijd heb, voelt het voor mij vaak alsof ik een berichtje gisteren binnen heb gekregen terwijl dat dan ineens al vijf dagen terug bleek te zijn. Heel irritant is dat. Gelukkig helpt de watch me daarbij! Ik heb Whatsapp aanstaan op mijn watch omdat ik er niet veel meldingen van binnenkrijg. Hooguit tussen de 10 en 20 berichtjes per dag. Dat komt omdat ik Whatsapp voornamelijk praktisch gebruik. Ik klets met niemand echt over dagelijkse dingen, maar gebruik het vooral om plannen te maken om af te spreken. Voorheen kon een antwoord lang op zich wachten bij mij, maar tegenwoordig ben ik er wat sneller in geworden. Op de watch zit namelijk een functie om berichtjes snel te kunnen beantwoorden. Net als bij de Bear app die ik hierboven heb genoemd, kan ik mijn antwoord hardop zeggen en stuurt de watch het als geschreven tekst terug. Het bericht kan daardoor soms wel wat droog overkomen zonder emoji’s, maar hé, ik ben wel snel 🙂 Ik heb mijn vrienden en familie aangegeven hoe het zit dus als ze een droog bericht van me krijgen zijn ze voorbereid. Het is wel even wennen dat je ‘ha ha ha’ hardop moet zeggen.

Ik gebruik de Apple watch nu twee maanden en merk dat het rustiger is in mijn hoofd. Het is natuurlijk niet de oplossing voor heel mijn ADD, maar het helpt enorm. Ik weet dat ik op mijn watch kan vertrouwen en dat ik me over bijvoorbeeld mijn dagplanning geen zorgen hoef te maken. Wat ik verder fijne bijkomstigheden aan het horloge vind, is dat er een erg nauwkeurige stappenteller en activiteitsmeter op zit, dat hij ademhalingsoefeningen heeft, dat ik mijn slaapritme er goed mee kan tracken en dat ik er handsfree mee kan bellen. Ook vind ik het fijn dat ik nu minder tijd op mijn telefoon doorbreng en er bewust voor kies wanneer ik dat ga doen. En als ik ooit een ongeluk krijg belt mijn horloge zelf 112 als ik niet binnen een minuut reageer, dat is een fijn gevoel. Het enige nadeel dat ik tot nu toe kan noemen is dat hij iedere dag aan de oplader moet. Hij is wel in een half uur tot drie kwartier volledig opgeladen, dus ik laad hem vaak op als ik ’s ochtends in de badkamer bezig ben. Geen groot probleem dus.

Ik heb de Apple Watch 5 Series 40mm in spacegrijs met een rosékleurig milanees bandje.

Vragen of tips voor handige apps zijn welkom in de reacties!

19 thoughts on “Hoe een smartwatch (Apple watch) helpt bij mijn ADD”

 1. Wow wat klinkt dit als een goede tip!! Heel veel problemen waar je tegenaan liep herken ik heel erg (afleiding, geen structuur, continu met iets anders bezig zijn). Ik ben (nog) niet positief gestest op ADD of ADHD, maar zal dit absoluut in m’n achterhoofd houden. Dankjewel!

 2. Wat een fijn artikel! Ik weet zelf ook sinds kort dat ik ADD (of in ieder geval veel symptomen hiervan) heb en ben nu op zoek naar een manier om hier beter me om te gaan in het dagelijks leven. Ik zal dit in mijn achterhoofd houen!

  1. Ik ben er zelf ook pas achter en voor mij verklaard het alles. Nu met medicatie (geen ritalin) en therapie gaat het beter. Een planning maken, agenda bijhouden en taken indelen werkt wel. Een vast ritme zou ook belangrijk zijn. Het lukt me nog niet, maar het komt vast goed. Ondervind jij verder nog hinder van je ADD? Ik ben/was vaak moe, door alle geestelijke inspanning en somberheid door niet te zien hoe t nu verder moet.. Het komt goed.

   Mvg, Danny Koring
   (@Mr.Rotterdam van oa @Rottergram)

 3. Aah wat fijn! Hier nog een AD(H)D’er die veel plezier heeft van haar Apple Watch!
  Nog een extra tip: zet een dictafoon app op je Watch zodat je goede ideeën meteen kan inspreken (bijvoorbeeld voor blogs ofzo)!

   1. Oh shit, wat stom Jennie, sorry!
    (Ik zou bijna willen zeggen: ‘ik heb eroverheen gelezen, ik kon me niet concentreren, komt door mijn AD(H)D’, maar dat zou te makkelijk zijn he 😉

 4. Onwijs interessant, ik zat er zelf ook aan te denken. Dit is een vrij persoonlijke vraag, je schreef over de psycholoog. Vind je diegene “goed” en zou je het bij die praktijk aanraden? Ik ben al een tijdje opzoek en verschillende mensen gesproken die toch niet bij mij paste.

  Veel liefs

 5. Wat een fijn artikel. Nooit aan gedacht dat dit zou kunnen helpen. Ik herken mijzelf ook in het stukje over de tijd. Ik kan s’morgens vroeg mij al druk maken om een afspraak die pas om 8 uur s’avonds is. Waardoor ik niet ontspannen mijn ding kan doen omdat ik bang ben dat ik de tijd vergeet. Dus deze tips ga ik zeker onthouden en in mijn journal schrijven. Misschien is het voor mij ook handig voor in de toekomst. Ik vind het fijn dat het je helpt bij je ADD het kan soms lastig zijn als je een diagnose krijgt en er komt zoveel op je af. Op deze manier kan het je toch nog helpen 🙂

 6. Ik herken echt heel veel als hsper. Is t al vijf uur? Hahaha. Ja ik vind tijd ook echt iets heel abstracts en snap daar niet veel van. Fijn dat dit voor jou werkt en je niet naar ritalin grijpt. Is echt troep heb t zelf ook geslikt. Tip probeer eens b12 te nemen (smelt) dat heeft ook heel veel voor mijn focus vermoeidheid depressie alles gedaan!!! Xxxx

 7. -ik ben even in een stalk modus-
  Ik heb in 2017 zelf ook de diagnose ADD gekregen en in het tweede gesprek wilde mijn psycholoog me ook al Ritalin voorschrijven. Nu ben ik niet per sé tegen Ritalin, maar vond ik het raar dat het leek alsof ze het bijna aandrong.. Ik heb er uiteindelijk niks mee gedaan, maar ik merk inderdaad ook dat ik ontzettend snel afgeleid ben, 5 taken tegelijk kan uitvoeren (denk aan planten watergeven, terwijl de sojamelk om t vuur staat om een latte te maken, waar ik intussen ook de kaarsjes in huis maar even aan doe).
  Wat goed van je dat zo’n iWatch je dan kan helpen met de dagelijkse struggles, toen je typte dat ‘mensen zich afvroegen of je dan niet gek werd van de meldingen’, ja dat kwam bij mij dus ook in m’n hoofd. Wellicht gaat dit voor mij een idee blijft voor de toekomst 🙂

  1. Wat fijn dat ik deze blog gevonden heb! Zeker nu in die onzekere (corona) en gekke tijd weet ik mezelf lastig structuur aan te brengen. Zelfs met eten gaat het moeizamer om de structuur te behouden, energielevel daalt… Thanx voor je blogs, je schrijft prettig en hebt nuttige tips! Deze ga ik meteen downloaden &instellen op mijn watch! 🥰

 8. Hoi Jennie,

  Ik vroeg me af of je misschien een update had over je ervaring met de watch. Ik overweeg er zelf een aan te schaffen dus ben erg nieuwsgierig of het voor lange termijn een goed idee is 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.