Mijn ervaring met duurzaam beleggen via Semmie en Lendahand

In deze post ga ik het hebben over beleggen! Ik had in de Lieve Jennie… van de vorige keer laten vallen dat ik onlangs voorzichtig ben begonnen met beleggen en kreeg wat vragen of ik er meer over wil vertellen. Ik ben er nu twee maanden mee bezig dus voor mij is het ook nog vrij nieuw, maar ik kan je wel vertellen over de strategie waarmee ik begonnen ben.

Disclaimer 1: allereerst wil ik graag vermelden dat beleggen geen primaire inkomstenbron zou moeten zijn. Beleggen doe je met geld dat je overhoudt, geld dat je kan missen. Je geld kan namelijk (tijdelijk) minder waard worden. Beleggen is vaak pas interessant als je het op de lange termijn doet: denk aan 5, 20 of 40 jaar. In deze jaren gaat de waarde schommelen (de ene dag kan de waarde dalen en de andere dag juist weer heel erg stijgen) en daar moet je tegen kunnen. Daarnaast ben ik geen expert hierin en deel ik in deze blogpost alleen maar de manier waarop ik het doe. Ik kan niet garanderen dat deze manier juist is en ben ook niet aansprakelijk of degene om boos op te worden als er wat misgaat. Lees altijd eerst de voorwaarden door van de bedrijven die ik aanraad.

Disclaimer 2: Dit is geen gesponsorde post. Ik kan me voorstellen dat dat misschien wel zo overkomt, maar ik word hier niet voor betaald. Het zijn oprecht bedrijven waar ik enthousiast over ben.

Beginnen met beleggen: spannend! Of niet?
Ik ben door mijn zussen aangestoken met het beleg-virus. Zij doen dit al een tijdje en hebben mij met kerst alles uitgelegd. Toen ik het zag dacht ik: dit is een mooie optie voor mij. Ik heb een mooi bedrag op mijn spaarrekening staan waar ik me fijn bij voel en verwacht dat ik het komende jaar ook iedere maand een deel van mijn salaris overhoud om te sparen en beleggen. Ik vind het zonde om dit geld er op de bank bij te zetten omdat er dan weinig mee gebeurt, nu we richting de 0% rente en misschien uiteindelijk zelfs negatieve rente gaan.

Beleggen klonk in eerste instantie wel spannend. Daarom heb ik eerst gekeken naar mijn huidige situatie. Ik heb via de bufferberekenaar van Nibud uitgerekend wat mijn adviesbuffer zou zijn. Daaruit kwam naar voren dat ik qua spaargeld behoorlijk boven mijn adviesbedrag zit en dat stelde me erg gerust. Ook heb ik gekeken naar mijn verwachte AOW-uitkering op Mijnpensioenoverzicht.nl. Die was hoger dan ik had verwacht dus ook dat stelde me gerust. Let er trouwens op dat je niet kijkt bij “Mijn pensioen nu” (ik moest bijna janken van paniek toen ik dat in eerste instantie zag, haha) maar bij “Mijn pensioen straks”. Daarnaast heeft mijn zus me laten zien dat je tegenwoordig met kleine bedragen kunt beleggen. Vroeger kon dat vaak pas vanaf €10.000, maar nu al vanaf bijvoorbeeld €50. Verder heb ik met mezelf de afspraak gemaakt dat ik mijn spaarrekening niet aanraak voor het beleggen en dat er een bepaald bedrag op moet staan voor ik door mag met beleggen. Moet ik aan mijn spaarrekening zitten omdat mijn telefoon kapot is en ik een nieuwe nodig heb? Dan vul ik daarna eerst mijn spaarrekening aan en ga ik daarna pas weer door met beleggen. Verder is het belangrijk om te weten dat beleggen vaak pas op de lange termijn interessant is (zoals je in het voorbeeld hieronder gaat zien) en dat het heel normaal is dat de waarde van je beleggingen gaat schommelen. Dat is iets waar je tegen moet kunnen als je gaat beleggen.

Mocht je willen beginnen met beleggen dan zou ik je aanraden om naar je huidige situatie te kijken. Ben je tevreden met het bedrag op je spaarrekening? Lig je goed in lijn met je adviesbuffer? Stelt je verwachte AOW-uitkering je gerust? Houd je geld over dat je kunt missen? Ben je er oké mee om dit op de lange termijn te doen en kan je ertegen als de koersen gaan schommelen? Als je op alle vragen ja hebt geantwoord is beleggen een interessante optie.

Duurzaam beleggen met Semmie
Ik ben begonnen met beleggen via Semmie. Dit is een platform waar je gemakkelijk met kleine bedragen kunt beleggen. En ook nog eens duurzaam. Simpel gezegd open je hier een rekening waar je iedere maand een bedrag op stort en dan gaan de experts van Semmie daarmee beleggen. Beheerd beleggen heet dat. Je kunt het bedrag iedere maand handmatig storten, maar je kunt er ook een automatische incasso opzetten en dan heb je er helemaal geen omkijken meer naar. Semmie heeft een rekentool waarmee je kunt zien wat de geschatte waarde van je geld gaat worden. Dit is het punt waar het interessant gaat worden 🙂 Ik neem even als voorbeeld dat je iedere maand €100 stort.

Doe je dat voor 5 jaar, dan heb je €6.000 ingelegd (12 x €100 x 5) en heb je met een gebalanceerd profiel naar verwachting €6.583,65. Een winst van €583,65 dus.

Doe je dat voor 20 jaar, dan heb je €24.000 ingelegd (12 x €100 x 20) en heb je met een gebalanceerd profiel naar verwachting €35.197,48. Een winst van €11.197,48 dus.

Doe je dat voor 40 jaar, dan heb je €48.000 ingelegd (12 x €100 x 40) en heb je met een gebalanceerd profiel naar verwachting €107.497,23. Een winst van €59.497,23 dus.

Zo zie je dat hoe langer je doorgaat, hoe meer het je kan opleveren. Daarom vind ik het ook interessant om er op deze leeftijd mee te beginnen. Voor mij als zzp’er is dit een fijne manier om voor mijn pensioen te sparen. Daar heb ik op dit moment nog 40 jaar voor. Ik heb zelf twee potjes aangemaakt bij Semmie. Één voor de korte termijn (5 jaar, in de hoop dan een huis te kopen) en één voor de lange termijn (40 jaar, voor mijn pensioen). Je kunt je geld bij Semmie altijd weer terug laten storten als beleggen toch niets voor jou blijkt te zijn.

Mocht je interesse hebben in Semmie en je willen aanmelden, dan krijg je via deze link €15 starttegoed. Dit is geen gesponsorde post en ik word dus ook niet betaald om hierover te schrijven. Het is een affiliate link die ik deel omdat ik enthousiast ben over Semmie. Dat houdt in dat wanneer jij je aanmeldt, ik ook €15 tegoed krijg.

Crowdfunding met Lendahand
Een tip over beleggen die je overal leest: verspreid je kansen. Dat doe ik daarom ook. Iedere maand stop ik ook een bedrag in crowdfunding via Lendahand. Dit houdt in dat ik een geldbedrag uitleen aan een zelfgekozen project in een ontwikkelingsland. Met dat geld worden bedrijven gestart, banen gecreëerd, zonnepanelen geplaatst, enzovoorts. Later (in termijnen van 6 maanden) krijg ik dat geld terug met rente erbij als bedankje. Ik vind het een fijn idee om aan dit soort projecten mee te werken. Je kunt bij Lendahand beginnen vanaf €50. Het geleende geld dat ik terugkrijg en de ontvangen rente investeer ik weer door in andere projecten van Lendahand. Zo gaat de waarde de komende jaren stijgen. Lendahand is voor mij een betrouwbare keuze omdat zij twee jaar op rij zijn uitgeroepen tot beste crowdfundingplatform. Ze bestaan 7 jaar en hebben nu bijna 2700 projecten gedaan waarvan er maar 1 failliet is gegaan. Op hun blog schrijven ze daar eerlijk over, laten ze zien welke impact je investeringen hebben gehad en leggen ze uit dat bedrijfsexcursies naar ontwikkelingslanden met eigen geld wordt betaald en niet met het geld van investeerders. Heel fijn vind ik dat.

Hierboven zie je twee projecten waarin ik geïnvesteerd heb. De cijfers 11 en 27 achter de naam geven aan hoe vaak het bedrijf al een project via Lendahand gedaan heeft. Dat laat zien dat een partij betrouwbaar is. Je kunt zelf projecten uitkiezen en ook zelf kiezen hoeveel geld (minimaal €50) je aan het project wil uitlenen. De projecten hierboven hebben allebei een looptijd van 24 maanden. Bij Lendahand krijg je terugbetaald in termijnen van 6 maanden, dus ik krijg bij ieder project 4 keer een uitbetaling met de rente erbij. Bij het ene project is dat 3% en bij het andere 5,5%. Zoals je ziet kan het soms snel gaan met de projecten. Het kleine project was in 1 uur gefinancierd! Ik houd daarom de “Binnenkort van start” pagina in de gaten zodat ik alvast kan kijken in welke projecten ik wil investeren. Daar zet ik dan een herinnering voor in mijn agenda.

Mocht je ook met Lendahand aan de slag willen, dan heb ik ook hiervoor tegoed beschikbaar. Als je je aanmeldt bij Lendahand en bij je eerste investering de code GGDF-F2YE-PEEF invult, krijg je €25 gratis tegoed. Dit is geen gesponsorde post en ik word dus ook niet betaald om hierover te schrijven. Het is een affiliate link die ik deel omdat ik enthousiast ben over Lendahand. Dat houdt in dat wanneer jij je aanmeldt, ik ook €25 tegoed krijg.

De toekomst
Voor nu ben ik tevreden met de manier waarop ik het aanpak. Ik leer op een laagdrempelige manier kennismaken met beleggen en investeren en ben er niet veel tijd aan kwijt. Ik vind Semmie een fijne beginnerstool. Als ik zin heb om me er meer in te verdiepen wil ik misschien van beheerd beleggen overstappen op zelf beleggen bij ASN Bank bijvoorbeeld. Semmie kiest nu zelf de duurzame fondsen waarin zij mijn geld beleggen uit. Als je zelf belegt kun je zelf fondsen uitzoeken die misschien nog net wat beter bij je aansluiten. Maar voor het zover is heb ik nog een lange weg aan kennis vergaren te gaan 🙂 Ook lijkt het me interessant om cryptocurrency aan mijn portefeuille toe te voegen, want zoals mijn zus die zich daar veel in heeft verdiept heel mooi zei: “de bitcoin is net als de eerste auto”. Dat geloof ik goed.

Ik ben benieuwd hoe jullie over beleggen denken! Doe je aan beleggen, of juist heel bewust niet?

52 thoughts on “Mijn ervaring met duurzaam beleggen via Semmie en Lendahand”

 1. Wat tof dat je hierover schrijft! Ik ben een tijdje geleden ook begonnen met beleggen, maar dan via Peaks. Vond ik ook heel fijn en makkelijk, zij beleggen het voor je in bepaalde fondsen en de bedragen die je hebt gepind worden afgerond en dat leg je in.

  1. Interessant onderwerp vind ik dit. Ik heb afgelopen december als cadeau van mijn vader een geldbedrag gekregen om mee te gaan beleggen. Ik heb er tot nu toe nog niks mee gedaan omdat ik mij hier eerst goed in wil verdiepen. Ik vind dit een hele goeie tip!

 2. Heel interessante blogpost! Momenteel verkeer ik niet in de situatie dat ik kan beleggen, maar als ik weer een fijn inkomen heb is het zeker interessant om mij hier in te verdiepen. Zeker nu de rente 0% is bij de banken en bij sommige banken zelfs al sprake is van negatieve rente.

 3. Leuk! Ik doe ook aan beleggen via ASN en BrandNewDay (voor mijn pensioen) en doe ook investeringen in Lendahand. Vind het nog wel lastig om te kijken hoe ik het geld er weer vanaf kan halen maar heb dat voorlopig toch niet nodig.

 4. Leuk! Ik beleg via Brand New Day en via DeGiro. Ik heb bij Brand New Day overigens niet voor de duurzame beleggingen gekozen omdat het me erg tegenviel hoeveel duurzamer die waren dan het normale profiel.. ik zal zeker eens bij semmie gaan kijken want ben benieuwd waar zij in beleggen!

 5. Toffe post! Handig om mee te beginnen op zo’n jonge leeftijd.
  Wordt bij de uitbetaling van Lendahand het geld ook echt teruggestort op je rekening of als tegoed in je Lendahand account?

 6. Leuke post! Ik ben me er net aan in het verdiepen met het boek: blondjes beleggen beter. Hele fijne en heldere uitleg. Als je wil mag je hem wel lenen, geef ik hem een keertje aan Josie mee.

 7. Fijne post! Ik beleg via mijn werkgever 10% van mijn inkomen. Dat is best een hap uit mijn salaris, maar ik vind het ook wel een fijne uitdaging om te kijken of ik dat kan (spoiler: dat kan). Mijn werkgever geeft standaard 15% korting, dus je 100 inleg is als het ware meteen al 115 euro waard.

  Ik gebruik dit als spaarrekening, mijn vriend en ik willen idd ook een huis kopen dit jaar en kunnen zo mooi wat opbouwen.

  Ik vind die investeringen in Lendahand heel interessant, daar ga ik me eens meer in verdiepen!

  Fijne dag!
  Debbie

 8. Superinteressante post en het zet me als freelancer ook wel aan het denken. Die 100 euro per maand zou ik best kunnen missen, maar wat ik me toch afvraag: ben je niet bang voor het risico om alles wat je hebt ingelegd te verliezen? Hoe kijk jij daar tegenaan?

  1. Ik ben daar zelf niet zo bang voor. Ik weet dat er een moment gaat komen dat de koersen enorm gaan dalen dus daar ben ik op voorbereid. Op het moment zelf zal het zeker wel spannend zijn, maar ik weet dat ik dan juist sterk moet zijn en moet doorzetten. Dit gebeurt nu eenmaal en tot nu toe is hij daarna altijd weer omhoog gegaan. Hier een pagina waar het simpel wordt verwoord: https://www.iexgeld.nl/Artikel/257246/Dit-moet-je-niet-doen-als-je-portefeuille-in-waarde-daalt.aspx

   En ik loop minder risico door periodiek te beleggen, dus steeds een bedrag per maand inzetten en niet in één keer een flink bedrag.

 9. Wat een duidelijke post! Ik beleg sinds een maandje bij de abn voor mijn pensioen en beleg ook in crypto! Lendahand kende ik nog niet, maar mooi platform. Ik ga me aanmelden via jouw link, ik zag alleen dat er geen projecten meer zijn momenteel.

  1. Wat leuk! ☺️ Sinds ik me heb aangemeld is er iedere week minimaal 1 project online gekomen dus ik denk dat er ergens in de komende dagen wel weer eentje komt. Super bedankt voor het gebruiken van mijn link!

  2. Goed dat je maandelijks inlegt, dat spreidt het risico van koersschommelingen. Let wel even op de kosten! Je betaalt 0.94% per jaar. Dat verlies moet je dus qua rendement eerst goed zien te maken. Zie ook hier: https://www.veb.net/beginnen-met-beleggen/kosten-van-beleggen-minimaliseren
   Er zijn goedkopere brokers waarbij je maandelijks zonder aankoopkosten kan beleggen in fondsen of etf’s (trackers), ook met ESG thema, zoals DeGiro. Jaarlijkse zijn voor sommige etf’s maar 0,07%. Afhankelijk van je beleggingshorizon en risico bereidheid kun je meer of minder agressief inzetten. Gezien je leeftijd en doel pensioen opbouw kun je overwegen 100% op aandelen in te zetten. Maar dan moet je bij een correctie wel door kunnen slapen als je portefeuille keldert. De toename over 30 jaar tijd is veel groter. De wereldwijde aandelenindex is sinds 2009 met ongeveer 240% gestegen.
   Je kan er ook voor kiezen om te beleggen in een Pensioen account, waarbij je je jaarruimte inlegt. Dit is aftrekbaar van je box 3 vermogensrendementsheffing, maar zit wel “vast” tot je met pensioen gaat.

   1. Dankjewel voor de info! Daar ben ik me inderdaad van bewust. Zelf beleggen kan ik op dit moment niet, daar moet ik echt meer kennis over opdoen eerst. Hopelijk in de toekomst! Tot die tijd vind ik het prima zo. Ik zal over een tijd een update doen over wat mijn keuzes zijn geworden.

 10. Super goed en vooral ook heel erg leuk dat je hier iets over deelt en mee bezig bent. Ik doe het ook en het is echt een fijne manier om je buffer op te bouwen, aan de slag te gaan met je Money mindset en te onderzoeken wat er nog meer mogelijk is met je geld. En precies wat je zegt: je hoeft niet veel geld te hebben om ermee te beginnen.

 11. Wat een leuk artikel Jennie! Ben zelf ook net gestart met het verdiepen in beleggen. Ik haal veel inspiratie uit de blogs fireforwoman.com & porterenee.nl. Zij geven stap voor stap uitleg hoe je kunt beleggen. Ook het boek ‘miljonair met een gewone baan’ is een eye opener.

 12. Interessant artikel en leest lekker weg, dus mooi geschreven. 🙂
  Het is niet enkel een aanrader maar eigenlijk wel een must dat je als ZZP’er of zelf voor je oude dag wat bedenkt (middel en lange termijn, stel dat je arbeidsongeschikt wordt etc.)
  Een verzekeringsmaatschappij doet met de pensioenfonds als aanvullend pensioen als je in loondienst bent ook niets anders met dit geld. Alleen dan betaalt de werkgever een deel van de maandelijkse storting en jezelf een deel. (40/-60 of 50-50 etc.)

  Brokers om te beleggen zijn er als zand op het strand. Goed vergelijken of zelfs een financiele adviser eens raadplegen is voor velen misschien toch aangeraden.
  Wat ik wel mis is meer informatie over type beleggingen; je kunt denken aan duurzaam/groen etc. beleggen maar ik doel hiermee echt op de details (die Semmie voor je doet): beleg je in (staats)obligaties, opties, etf’s, indicie zoals de DAX of stellen zijn een portfolio samen?! Je wilt daarin altijd ook risicospreiding, dus niet enkel in 1 land of valuta.
  Hoe dan ook, erg leuk dat je al wel erover nadenkt en vooral ook echt doet. Daar leer je ook veel van.

 13. Ik ben net begonnen met Peaks (en ik weet dat ze beleggen in wapenhandel e.d.). Ik kan nu alleen echt kleine bedragen missen, maar wil als ik meer kan missen naar duurzamere beleggingen overstappen 🙂 Maar ik wil eerst kijken of het iets is voor mijn impulsieve ik, haha.

 14. Ik heb vandaag jouw blog ontdekt en me net aangemeld via jouw link :). Ik beleg nu zo’n 10 maanden bij degiro (buy&hold), maar was ook op zoek naar iets voor de kortere termijn. Daarvoor is dit perfect! Echt goed dat jij nu al begonnen bent met beleggen btw. Ik wou dat ik er zo vroeg bij was geweest (ben nu 38).
  Ik sluit me verder aan bij wat iemand eerder zei over de kosten. Is echt de moeite waard om een paar uurtjes je te verdiepen in degiro en etf’s. Scheelt op de lange termijn enorm veel geld.

  Veel succes met je blog, ben echt blij met deze ‘ontdekking’!

 15. Hi Jennie,

  Leuke blogpost! Mooi hoe je je eerste stapjes zet 🙂

  Wie weet dat mijn reactie je in de toekomst iets verder op weg helpt.

  1. Semmie – super dat je voor duurzame fondsen kiest. Ik heb zitten Googlen, maar Semmie geeft op de website nergens duidelijk aan in welke fondsen zij nu precies beleggen. Ze geven wel aan dat een goede ESG score belangrijk is (dit klopt), maar hoe goed deze score is heb ik zo snel niet kunnen vinden. Mocht je hierachter komen dan kun je deze score vergelijken met andere fondsen op de website van Morningstar.nl

  Waarom zeg ik dit? Ik lees veel reacties over Peaks, maar Peaks doet aan ‘green washing’ of zoals het op de website van Semmie wordt omschreven ‘verantwoord beleggen’, niet aan duurzaam beleggen. Ditzelfde kan mogelijk gelden voor Semmie. Het kost alleen wat tijd om het uit te zoeken. Dit zou ik wel doen, omdat de kosten bij Semmie met 0,94% een stuk hoger zijn dan bijv. BND of DeGiro en dit extra stukje kosten kan heel erg veel rendement schelen.

  Kortom, gelukkig heb je niet voor Peaks gekozen, maar wees vooral kritisch op Semmie wat de onderliggende fondsen nu precies zijn. Ik denk namelijk niet dat ze 1.700 duurzame bedrijven hebben gevonden.

  2. Lendahand, vind ik een interessante keuze. Er zijn meerdere van dit soort platformen waar je aan duurzame crowdfunding doet (zoals ook OneplanetCrowd). De vraag is of dit aan het eind van de rit iets op gaat leveren. Zo heeft Lendahand volgens de rekenmethode van de AFM (de beurswaakhond) al een negatief rendement van -2,27%. Nu weet ik dat je duurzaamheid belangrijk vindt, maar dit komt neer op duurzame sponsoring i.p.v. duurzaam beleggen. Voor statistieken kun je kijken of de website van crowdfundingcijfers.nl

  3. Je geeft aan dat je een pensioenpotje aan het maken bent, alleen je noemt nog niet ‘pensioenbeleggen’. Als ik je een tip mag geven dan raad ik je aan om dat verder uit te zoeken. Dit komt erop neer dat je hetzelfde doet als nu bij Semmie (indexbeleggen) alleen dan met fiscale voordelen voor je pensioen. Als ondernemer moet je dan wel even op de FOR letten. Zelf doe ik dit bij BND in de ‘verantwoorde fondsen’. Je kunt hier meer over vinden op de site beleggingstrategie.com

 16. Dag Jennie, ik vind dit een zeer interessante post. Ik zou ook graag gaan beleggen maar ik ben er ook wat bang voor. Via de bufferberekenaar zou ik een goeie buffer hebben. Ik heb ook nog maar pas een huis gekocht.
  Kun je via Semmie ook beleggen als je in België woont? Voor mij is het belangrijk dat ik beleg via een duurzame bank ivm milieu en dieren.

  1. Wat goed dat je wil gaan beleggen! Ik weet niet of het in België ook kan, dat zou je even via de klantenservice van Semmie kunnen vragen 🙂 Ik zou wel overwegen pas te beginnen met beleggen als het coronavirus bijna voorbij is. Door het virus dalen de koersen op dit moment enorm. Veel succes!

 17. Hey Jennie,
  Leuk om te lezen, want voor veel mensen (inclusief ikzelf) is dit best een vaag wereldje. Voordat je in bitcoins (oid) gaat beleggen zou ik je er eerst verder in verdiepen. Ik heb weleens gehoord dat bitcoins heel milieu onvriendelijk zijn door energie gebruik. Hoe dit precies zit weet ik niet, sowieso niet echt verstand van bitcoins. Maar wilde jou en andere dit graag meegeven voordat je onbewust een onduurzame keuze maakt en hier misschien spijt van krijgt. Succes verder! Vind het altijd mooi om te lezen dat duurzaamheid ook bij andere meeweegt in keuzes die ze maken😊

  1. Hee Nicole! Ik heb nooit een categorie duurzaamheid gehad 🙂 Het is niet iets waar ik op dit moment zo bewust mee bezig ben dat ik er een hele categorie vol blogposts aan kan wijden, dus ik laat het voorlopig even zo. Wie weet in de toekomst!

  1. Die staat er toch?:

   “Mocht je interesse hebben in Semmie en je willen aanmelden, dan krijg je via deze link €15 starttegoed. Dit is geen gesponsorde post en ik word dus ook niet betaald om hierover te schrijven. Het is een affiliate link die ik deel omdat ik enthousiast ben over Semmie. Dat houdt in dat wanneer jij je aanmeldt, ik ook €15 tegoed krijg.”. Even op klikken dus 😉

 18. He Jennie, wat een inspirerende blog. Mijn man belegt al met peaks. Ik ben zelf aan het kijken naar Semmie. Wil eerst even goed inlezen voor ik ergens aan begin. Deze post is van begin 2020 zag ik dus eigenlijk ben ik super benieuwd hoe het nu gaat, zo richting het einde van het jaar. Ga je dat delen? Ik had er volgens mij in je stories op instagram wel iets over voorbij zien komen maar die is al weer weg natuurlijk. Ik ben in ieder geval heel benieuwd naar jou ervaringen hiermee.

 19. Hey Jennie! Net jouw blog leren kennen via een vriendin. Super deze post over duurzaam beleggen. Ik ga me daar wat meer in verdiepen zodat ik er ook vroeg bij ben (nu 26). Je raadt dus aan om te beginnen als de Corona op z’n eind loopt? Mooi! Dan heb ik tijd om me in te lezen 🙂 Keep up the good work!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.