Mijn ervaring met duurzaam beleggen via Semmie

In deze post ga ik het hebben over beleggen! Ik deel wel eens dat ik aan beleggen doe en krijg daar dan altijd veel vragen over. In deze post leg ik uit hoe Semmie werkt. Via Semmie kun je beheerd beleggen in duurzame aandelen. Deze app was voor mij de eerste stap richting het beleggen en aangezien ik het een aanrader vind, deel ik deze tip graag met jullie!

Disclaimer: Beleggen zou geen primaire inkomstenbron zou moeten zijn. Beleggen doe je met geld dat je overhoudt, geld dat je kan missen. Je geld kan namelijk (tijdelijk) minder waard worden. Beleggen is vaak pas interessant als je het op de lange termijn doet: denk aan 5, 20 of 40 jaar. In deze jaren gaat de waarde schommelen (de ene dag kan de waarde dalen en de andere dag juist weer heel erg stijgen) en daar moet je mentaal tegen kunnen. Daarnaast ben ik geen expert hierin en deel ik in deze blogpost alleen maar de manier waarop ik het doe. Ik kan niet garanderen dat deze manier juist is en ben ook niet aansprakelijk of degene om boos op te worden als er wat misgaat. Lees altijd eerst de voorwaarden door van de bedrijven die ik aanraad.

Beginnen met beleggen: spannend! Of niet?
Ik ben door mijn zussen aangestoken met het beleg-virus. Zij doen dit al een tijdje en hebben mij alles uitgelegd. Toen ik het zag dacht ik: dit is een mooie optie voor mij. Ik heb een mooi bedrag op mijn spaarrekening staan waar ik me fijn bij voel en met al het geld wat de komende tijd extra binnen gaat komen wil ik iets anders doen, zodat het gaat groeien. Ik vind het zonde om meer spaargeld op de bank erbij te zetten omdat er dan weinig mee gebeurt, nu we richting de 0% rente en misschien uiteindelijk zelfs negatieve rente gaan.

Beleggen klonk in eerste instantie wel spannend. Daarom heb ik eerst gekeken naar mijn huidige situatie. Ik heb via de bufferberekenaar van Nibud uitgerekend wat mijn adviesbuffer zou zijn. Daaruit kwam naar voren dat ik qua spaargeld behoorlijk boven mijn adviesbedrag zit en dat stelde me erg gerust.

Verder heb ik met mezelf de afspraak gemaakt dat ik mijn spaarrekening niet aanraak voor het beleggen en dat er een bepaald bedrag op moet staan voor ik door mag met beleggen. Moet ik aan mijn spaarrekening zitten omdat mijn telefoon kapot is en ik een nieuwe nodig heb? Dan vul ik daarna eerst mijn spaarrekening aan en ga ik daarna pas weer door met beleggen. Verder is het belangrijk om te weten dat beleggen vaak pas op de lange termijn interessant is (zoals je in het voorbeeld hieronder gaat zien) en dat het heel normaal is dat de waarde van je beleggingen gaat schommelen. Dat is iets waar je tegen moet kunnen als je gaat beleggen.

Mocht je willen beginnen met beleggen dan zou ik je aanraden om naar je huidige situatie te kijken. Ben je tevreden met het bedrag op je spaarrekening? Lig je goed in lijn met je Nibud adviesbuffer? Houd je geld over dat je kunt missen? Ben je er oké mee om dit op de lange termijn te doen en kan je ertegen als de koersen gaan schommelen? Als je op alle vragen ja hebt geantwoord is beleggen een interessante optie.

Duurzaam beleggen met Semmie
Ik ben begonnen met beleggen via Semmie. Dit is een platform waar je gemakkelijk met kleine bedragen kunt beleggen en ook nog eens in duurzame aandelen. Simpel gezegd open je hier een rekening waar je iedere maand een bedrag op stort en dan gaan de experts van Semmie daarmee beleggen. Beheerd beleggen heet dat. Je kunt het bedrag iedere maand handmatig storten, maar je kunt er ook een automatische incasso opzetten en dan heb je er helemaal geen omkijken meer naar.

Semmie heeft een rekentool waarmee je kunt zien wat de geschatte waarde van je geld gaat worden. Dit is het punt waar het interessant gaat worden 🙂 Ik neem even als voorbeeld dat je iedere maand €100 stort.

Doe je dat voor 5 jaar, dan heb je €6.000 ingelegd (12 x €100 x 5) en heb je met een gebalanceerd profiel naar verwachting €6.583,65. Een winst van €583,65 dus.

Doe je dat voor 20 jaar, dan heb je €24.000 ingelegd (12 x €100 x 20) en heb je met een gebalanceerd profiel naar verwachting €35.197,48. Een winst van €11.197,48 dus.

Doe je dat voor 40 jaar, dan heb je €48.000 ingelegd (12 x €100 x 40) en heb je met een gebalanceerd profiel naar verwachting €107.497,23. Een winst van €59.497,23 dus.

Zo zie je dat hoe langer je doorgaat, hoe meer het je kan opleveren. Daarom vind ik het ook interessant om er op deze leeftijd mee te beginnen. Voor mij als zzp’er is dit een fijne manier om voor mijn pensioen te sparen. Daar heb ik op dit moment nog 40 jaar voor. Ik heb zelf twee potjes aangemaakt bij Semmie. Één voor de korte termijn (10 jaar, in de hoop dan een tweede huis voor de verhuur te kunnen kopen) en één voor de lange termijn (40 jaar, voor mijn pensioen). Je kunt je geld bij Semmie altijd weer terug laten storten als beleggen toch niets voor jou blijkt te zijn.

Mocht je interesse hebben in Semmie en je willen aanmelden, dan krijg je via deze link €15 starttegoed. Dit is geen gesponsorde post en ik word dus ook niet betaald om hierover te schrijven. Het is een affiliate link die ik deel omdat ik enthousiast ben over Semmie. Dat houdt in dat wanneer jij je aanmeldt, ik ook €15 tegoed krijg.

31 thoughts on “Mijn ervaring met duurzaam beleggen via Semmie”

 1. Heel interessant dit, misschien ga ik hier binnenkort ook maar eens mee beginnen! Thanks voor de uitleg 🙂

 2. Wat tof dat je hierover schrijft! Ik ben een tijdje geleden ook begonnen met beleggen, maar dan via Peaks. Vond ik ook heel fijn en makkelijk, zij beleggen het voor je in bepaalde fondsen en de bedragen die je hebt gepind worden afgerond en dat leg je in.

  1. Leuk dat je ook bent begonnen met beleggen! Peaks kwam ik ook tegen ja! Daar heb ik uiteindelijk niet voor gekozen omdat het van Rabobank is en zij staan erom bekend te investeren in wapenhandel en dierenleed.

  2. Interessant onderwerp vind ik dit. Ik heb afgelopen december als cadeau van mijn vader een geldbedrag gekregen om mee te gaan beleggen. Ik heb er tot nu toe nog niks mee gedaan omdat ik mij hier eerst goed in wil verdiepen. Ik vind dit een hele goeie tip!

 3. Heel interessante blogpost! Momenteel verkeer ik niet in de situatie dat ik kan beleggen, maar als ik weer een fijn inkomen heb is het zeker interessant om mij hier in te verdiepen. Zeker nu de rente 0% is bij de banken en bij sommige banken zelfs al sprake is van negatieve rente.

 4. Leuke post! Ik ben me er net aan in het verdiepen met het boek: blondjes beleggen beter. Hele fijne en heldere uitleg. Als je wil mag je hem wel lenen, geef ik hem een keertje aan Josie mee.

 5. Fijne post! Ik beleg via mijn werkgever 10% van mijn inkomen. Dat is best een hap uit mijn salaris, maar ik vind het ook wel een fijne uitdaging om te kijken of ik dat kan (spoiler: dat kan). Mijn werkgever geeft standaard 15% korting, dus je 100 inleg is als het ware meteen al 115 euro waard.

  Ik gebruik dit als spaarrekening, mijn vriend en ik willen idd ook een huis kopen dit jaar en kunnen zo mooi wat opbouwen.

  Ik vind die investeringen in Lendahand heel interessant, daar ga ik me eens meer in verdiepen!

  Fijne dag!
  Debbie

 6. Super goed en vooral ook heel erg leuk dat je hier iets over deelt en mee bezig bent. Ik doe het ook en het is echt een fijne manier om je buffer op te bouwen, aan de slag te gaan met je Money mindset en te onderzoeken wat er nog meer mogelijk is met je geld. En precies wat je zegt: je hoeft niet veel geld te hebben om ermee te beginnen.

 7. Wat een leuk artikel Jennie! Ben zelf ook net gestart met het verdiepen in beleggen. Ik haal veel inspiratie uit de blogs fireforwoman.com & porterenee.nl. Zij geven stap voor stap uitleg hoe je kunt beleggen. Ook het boek ‘miljonair met een gewone baan’ is een eye opener.

 8. Ik ben net begonnen met Peaks (en ik weet dat ze beleggen in wapenhandel e.d.). Ik kan nu alleen echt kleine bedragen missen, maar wil als ik meer kan missen naar duurzamere beleggingen overstappen 🙂 Maar ik wil eerst kijken of het iets is voor mijn impulsieve ik, haha.

 9. Dag Jennie, ik vind dit een zeer interessante post. Ik zou ook graag gaan beleggen maar ik ben er ook wat bang voor. Via de bufferberekenaar zou ik een goeie buffer hebben. Ik heb ook nog maar pas een huis gekocht.
  Kun je via Semmie ook beleggen als je in België woont? Voor mij is het belangrijk dat ik beleg via een duurzame bank ivm milieu en dieren.

  1. Wat goed dat je wil gaan beleggen! Ik weet niet of het in België ook kan, dat zou je even via de klantenservice van Semmie kunnen vragen 🙂 Ik zou wel overwegen pas te beginnen met beleggen als het coronavirus bijna voorbij is. Door het virus dalen de koersen op dit moment enorm. Veel succes!

 10. Hey Jennie,
  Leuk om te lezen, want voor veel mensen (inclusief ikzelf) is dit best een vaag wereldje. Voordat je in bitcoins (oid) gaat beleggen zou ik je er eerst verder in verdiepen. Ik heb weleens gehoord dat bitcoins heel milieu onvriendelijk zijn door energie gebruik. Hoe dit precies zit weet ik niet, sowieso niet echt verstand van bitcoins. Maar wilde jou en andere dit graag meegeven voordat je onbewust een onduurzame keuze maakt en hier misschien spijt van krijgt. Succes verder! Vind het altijd mooi om te lezen dat duurzaamheid ook bij andere meeweegt in keuzes die ze maken😊

 11. Hee Nicole! Ik heb nooit een categorie duurzaamheid gehad 🙂 Het is niet iets waar ik op dit moment zo bewust mee bezig ben dat ik er een hele categorie vol blogposts aan kan wijden, dus ik laat het voorlopig even zo. Wie weet in de toekomst!

 12. Hey, heb je voor semmie ook een uitnodigingscode? Ik heb namelijk al een account & zag dat je het alsnog kon invullen, maar dan met een code!

  1. Die staat er toch?:

   “Mocht je interesse hebben in Semmie en je willen aanmelden, dan krijg je via deze link €15 starttegoed. Dit is geen gesponsorde post en ik word dus ook niet betaald om hierover te schrijven. Het is een affiliate link die ik deel omdat ik enthousiast ben over Semmie. Dat houdt in dat wanneer jij je aanmeldt, ik ook €15 tegoed krijg.”. Even op klikken dus 😉

Comments are closed.