Ik speelde de 30 Day Minimalism Game en deed in 30 dagen 465 spullen weg

Ik had zin om een challenge te doen en deed een oproepje op Instagram voor suggesties. Daar stond het idee tussen om de 30 Day Minimalism game te spelen. Dat leek me een ontzettend leuke uitdaging en ik besloot er op 1 oktober mee te beginnen. Ik dacht toen dat ik het waarschijnlijk tot ongeveer dag 18 zou gaan redden, maar nee hoor, ik heb hem helemaal voltooid! In deze blogpost vertel ik je er alles over.

Wat houdt de 30 Day Minimalism Game in?
De 30 Day Minimalism Game is een spel dat bedacht is door The Minimalists. Je doet op dag 1 één ding weg, op dag 2 twee dingen, op dag 3 drie dingen en zo ga je door tot dag 30. Gedurende 30 dagen ga je je huis opruimen en leer je anders naar spullen te kijken. Welke spullen heb je echt nodig? En welke spullen zijn voor jou waardevol? Die spullen mogen blijven. De spullen waar je makkelijk zonder kunt gaan weg. Want eerlijk, heb je écht 4 scharen nodig? Nee, eentje is ook genoeg. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd zeggen ze, en ik keek er enorm naar uit om straks gewoon één schaar in huis te hebben en dan precies te weten waar deze ligt. Weg met rommellades en doosjes vol troep. Oorspronkelijk is het de bedoeling dat je de spullen steeds op de dag zelf de deur uit doet zodat je er écht vanaf bent en niet in verleiding raakt om de spullen terug te stoppen in een kastje, maar dat vond ik lastig. Ik wilde mijn spullen een nieuw thuis geven en kon niet iedere dag naar de kringloop of bij vrienden op bezoek. Ik besloot daarom op dag 15 en op dag 30 naar de kringloop te gaan. Je kunt dit spel overigens starten wanneer je wil, maar ik vond het zelf wel fijn om op dag 1 van een maand te beginnen. Dan kun je makkelijk aan de datum zien hoeveel spullen je die dag weg moet doen. Als je het spel uitspeelt heb je in totaal 465 spullen weggedaan.

Hier begon het mee op dag 1: een opbergdoos om de spulletjes voor de kringloop in te doen. Op dag 4 deed ik een aantal canvastasjes weg. Die had ik in de loop der jaren behoorlijk wat verzameld.

Ik had eigenlijk nog wel even door kunnen gaan
Ik vond de challenge makkelijker dan ik had gedacht. Ik dacht dat ik niet zoveel spullen had en ik het vanaf dag 18 zwaar zou gaan krijgen, maar dat viel reuze mee. Het aantal spullen tikte toch sneller aan dan verwacht en ik heb niet echt hard moeten zoeken naar spullen om weg te doen. Kleding vond ik het lastigst. Dit was de enige categorie waarbij ik echt bij sommige dingen heb stilgestaan en even goed heb nagedacht. De andere spullen zijn allemaal zonder al te veel nadenken bij de kringloophoop gezet. Eigenlijk waren bijna alle spullen die ik heb weggedaan dingen die ik in veelvoud had, beautyproducten die over datum waren, of spullen die ik al minimaal een jaar niet meer had aangeraakt dus ik kon ze er zo uit plukken. Ik heb op dag 30 niet 30, maar 45 spullen weggedaan en ga dit weekend nog een laatste rondje door huis doen. Ik heb namelijk het gevoel dat ik nog niet helemaal klaar ben. En dan sluit ik het meteen af met een grote schoonmaak.

Op dag 7 zocht ik mijn krat met handschoenen en mutsen uit. De krat zelf ging ook weg, want ik had van een voorgaande dag een kleiner mandje over. Ik heb 13 paar schoenen weggedaan en heb nu nog 9 paar in huis staan: witte sneakers, zwarte sneakers, zwarte enkellaarsjes met hak, zwarte enkellaarsjes zonder hak, sportschoenen, loafers, slippers, pantoffels en een paar sandalen met hak.

Wat telt wel en niet als een ding?
Een vraag die ik tijdens de challenge veel kreeg was: telt X en X ook mee? Het antwoord: dat mag je helemaal zelf bepalen. Telt een paar schoenen als één of twee dingen? Dat is ook echt aan jou. Ik heb er zelf voor gekozen om een paar schoenen als één te tellen. Een set eetstokjes ook als één, met de gedachte dat iemand anders aan één van de schoenen of stokjes niet veel zou hebben. Beautyspullen telden bij mij wel mee, etenswaren en papierwerk niet. Als jij je stoort aan een kastje vol papierwerk en via dit spel eindelijk eens je administratie op orde wil krijgen, dan kun je dat natuurlijk wel meetellen.

De meeste spullen kwamen uit mijn keuken. En in de categorie “dingen die je naar de kringloop wil brengen maar waarvan je bang bent dat ze daar niet weten wat het is”: deze stamper voor de blender. Ik heb er maar een briefje op geplakt 🙂

Minder bestek en servies = minder afwas
Ik keek het meest uit naar het opruimen van mijn keuken. Daar kwamen uiteindelijk ook de meeste spullen uit. Ik ben goed in rommel maken en vooral in de keuken staat vaak een enorme stapel afwas. Ik laat mijn afwas altijd staan totdat ik er spullen van nodig heb en het toch echt tijd is om de berg weg te werken. Ieder jaar is het weer mijn goede voornemen: nu écht iedere dag gaan afwassen zodat de keuken er altijd netjes uitziet. Tijdens de challenge heb ik ervoor gekozen om van iedere soort 4 stuks te bewaren. Vier kommetjes, vier glazen, vier vorken, vier messen, vier grote borden, vier kleine borden, enzovoorts. Dit met de gedachte “hoe minder bestek en servies, hoe minder groot de afwasstapel kan worden en hoe eerder ik moet afwassen”. Klinkt best logisch, toch? In mijn eentje heb ik helemaal niet zoveel keukenspullen nodig en ik heb in de drie jaar dat ik hier woon nog nooit meer dan drie mensen tegelijkertijd over de vloer gehad voor het avondeten. Ik verwacht dus niet dat ik die spullen ga missen en zo wel, dan vraag ik mijn vriendin die tegenover me woont of ik het een avondje mag lenen.

Op dag 18 ruimde ik het kastje onder de gootsteen op. Ik heb een tijdje terug groene schoonmaakproducten gekregen. Mijn andere schoonmaakspullen had ik bewaard met de gedachte “dat gaat heus nog wel ooit op”, maar een paar maanden later blijkt dat ik toch steeds de voorkeur heb voor de groene producten. Gelukkig kon ik mijn buurvrouw blij maken met deze schoonmaakspullen! Verder had ik op nog wat plekken in huis verpakkingsmateriaal van mijn oude webshop liggen. In mijn kledingkast zaten 48 nog in elkaar te vouwen verzenddoosjes gepropt.

Wat ik vervelend vond aan de challenge
Voor ongeduldige types als ik is de 30 Day Minimalism Game wel een enorme uitdaging. Vooral de eerste dagen waarop ik maar 1, 2, 3, 4 of 5 spullen weg mocht doen vond ik zwaar. Ik wilde heel graag door met opruimen, maar me ook aan het format houden. Soms gaf ik wel toe aan mijn opruimdrang. Toen ik op een zaterdag aan de keuken begon en er meteen spullen uit haalde voor drie dagen bijvoorbeeld. Dan is het gewoon lekker om met die ruimte klaar te zijn. Misschien zou het voor mij beter zijn geweest om te beginnen met 30 en af te bouwen naar 1. Verder vond ik het niet zo fijn dat mijn huis de hele maand op zijn kop stond. Overal stonden bakjes en mandjes met dingen die nog uitgezocht moesten worden en mijn berg met kringloopspullen bleef maar groeien. Ik ben blij dat het allemaal weg is.

Nieuwe spullen kopen & spullen verhuizen
Ik heb tijdens dit project een aantal spullen gekocht omdat ik wist dat het de challenge “af” zou maken. Een sieradenrekje bijvoorbeeld, zodat mijn sieraden niet meer overal rondslingeren. Oh, en planten, want er waren wat lege plekjes in huis ontstaan en ik had tijdens het opruimen nog wat plantenpotten gevonden. Het was kiezen tussen de plantenpotten wegdoen of ze vullen. Ik merk trouwens al meteen dat ik beter nadenk over spullen die ik wil kopen. Niet alleen qua interieurspullen, maar ook qua kleding. Bij alles denk ik nu: ga ik dit echt gebruiken en vind ik dit over een half jaar ook nog leuk? Wat ik niet had verwacht, was dat tijdens de challenge soms spullen verhuisden naar een andere ruimte. Een kastje uit mijn slaapkamer bleek bijvoorbeeld perfect te zijn voor in mijn badkamer en bamboe bakjes uit de keuken zijn ook de badkamer in gegaan. Dat was vooraf helemaal niet het plan.

Op dag 27 verzamelde ik 27 pennen, stiften, kwasten, potloden en haarschuiven. Ik heb van elke soort 4 stuks bewaard, dat moet genoeg zijn. Op dag 30 deed ik 45 spullen weg: een berg sleutels waarvan ik geen idee heb waar ze van zijn, sokken, kledinghangers en nog wat andere losse spulletjes.

Het spel uitspelen is niet het doel
Waar ik al snel achterkwam is dat dit niet per se een spel is om helemaal uit te spelen. De één verzamelt nu eenmaal meer dan de ander. De één woont op 40 vierkante meter met weinig opbergruimte en de ander heeft een zolder of schuur vol spullen. Je hebt heus niet gefaald als je het niet uitspeelt. Als je op dag 20 alleen nog maar spullen overhebt die voor jou waardevol en nodig zijn, dan ben je gewoon klaar. Het doel is dat jij na het spel een opgeruimd huis en daarmee een opgeruimd hoofd hebt.

Mis ik al iets? Of spijt gehad van iets wat ik heb weggedaan?
De eerste ronde met 120 spullen is op dag 15 naar de kringloop gegaan. Daarvan heb ik nog niets gemist. Het is dat ik nu tijdens het maken van deze post alle foto’s terugzie, maar anders had ik denk ik nog niet eens een kwart van de spullen op kunnen noemen. Van de tweede ronde (345 + de 15 extra spullen) mis ik ook nog niets, maar dat heb ik dus wel pas vanochtend weggebracht. Een deel ervan heeft dagenlang in tassen gezeten en toen heb ik het ook niet gemist, dus ik denk dat het wel goed komt. Ik heb geen spullen met sentimentele waarde weggedaan, of praktische spullen die ik echt nodig heb.

Links: de buit na de eerste 15 dagen (m.u.v. de spiegel, planten en het visgraatkastje op de achtergrond). Rechts: de buit van dag 16 tot en met dag 30.

Challenge geslaagd dus! Je zou misschien denken dat ik nu in een leeg huis zit, maar dat valt reuze mee. Qua inrichting is er niet veel veranderd, vooral de kastjes en lades zijn stukken leger en geordend en dat is fijn. Ik hoop dat ik vanaf nu minder rommel ga maken en mijn keuken voortaan wat makkelijker netjes kan houden. Binnenkort zal ik een nieuwe housetour online zetten zodat je kunt zien hoe mijn appartement er nu uitziet.

31 thoughts on “Ik speelde de 30 Day Minimalism Game en deed in 30 dagen 465 spullen weg”

 1. Het was heel interessant om te volgen via insta! Zelf lijkt het me idd handiger om met 30 spullen te beginnen. Ook dat je steeds tegen de troep aan staat te kijken en er elke dag mee bezig moet zijn zou mij lastig lijken (liever enkele dagen doorpakken en per kastje aan de slag). Maar het idee vind ik wel heel vet en ik denk dat je naarmate die maand vordert, makkelijker spullen weg doet.

 2. Leuk! Dit zou ik eigenlijk ook eens moeten doen. Misschien moet ik er een soort bingo-systeem van maken voor de rest van het jaar. Dat ik op een rustige weekenddag een 20+ kan afvinken, en op een drukkere dag even een paar kleinere dingetjes opruimen. Bedankt voor de inspiratie 🙂

 3. Wat goed!! Ik vond het echt leuk om te volgen afgelopen maand, en zoals ik via insta DM al zei is het nu toch wel tijd om mijn drie ‘rommelkamers’ aan te pakken. Ik ga 1 november beginnen denk ik, maar overweeg na deze blogpost toch ook wel om te beginnen met 30 spullen.. Heb de afgelopen week al met een andere blik naar de spullen thuis gekeken en hoop een heel eind te komen.
  Wel lastig dat ik m’n man ook aan boord moet krijgen als het om gezamenlijke spullen gaat, dus ik begin maar met m’n eigen troep 😉
  Echt knap dat je zoveel hebt weggedaan! En je huis ziet er zo fijn en sfeervol uit!

 4. Wat goed dat je de challenge helemaal hebt afgerond!
  Ik hoef ook alleen nog vandaag af te kruizen en dan heb ik hem zelf ook gehaald 😀 Vond het echt een leuke ervaring!

 5. Heel erg leuk! Ik vind het ook zo heerlijk, dat opruimen! Heel soms mis ik iets wat ik heb weg gedaan, zoals vandaag een rasp en een goede spatel om mijn pannenkoeken om te draaien. Die ik altijd gebruikte was van plastic en dat wilde ik niet meer.
  Trouwens, ik gebruik die stamper voor in de blender juist elke dag, haha!
  Leuk om jouw proces te volgen!

 6. Ik vond het super inspirerend om te volgen en denk dat ik hem in november ga doen! Het lijkt me heerlijk om op te “moeten” ruimen en uiteindelijk een opgeruimder hoofd en geordende omgeving te hebben. Thanks for sharing 🙂

 7. Ik vind het wel een hele uitdaging om vol te houden omdat het zoveel spullen zijn. Maar snap ook het ‘nut’ er wel van om het te doen. Goede motivatie om binnenkort weer eens kritisch door mijn 40m2 te gaan en te kijken wat ik weg kan doen. 🙂

 8. Ha wat leuk om dit te zien Jen!
  Ik was in mijn herfstvakantie met de keuken (49 spullen weggedaan!!) en heb nog niet eens gekeken in kasten naar wat voor eten er misschien al over datum was, maar dat komt wel. Heb een iets te drukke maand gehad, dus ik begin in november gewoon opnieuw. Ik merk wel dat ik echt een hoarder ben, dus ik zou dit waarschijnlijk 2 maanden achter elkaar kunnen doen. Misschien doe ik dat wel, dan maak ik dat mijn challenge vóór 2020. Minder troepjes geeft zó veel ruimte in je hoofd, ik snap echt dat mensen hiervan houden.

 9. Oh wat goed van je! Ik ben zelf ook erg goed in opruimen en gooi door het jaar heen al de nodige spullen weg of breng het naar de kringloop. Soms krijg ik spijt en dacht ik had ik het maar bewaard, maar het gevoel van een leger en opgeruimd huis is ook heeeeel fijn!

 10. Ha Jennie zo fijn.. naar deze blogpost heb ik de hele maand uitgekeken! Echt een toffe challenge van the Minimalists. Ik luister sinds een paar dagen ook naar hun podcast en samen met jouw insta zorgt dit er voor dat ik me geïnspireerd voel. Ik heb jouw 30-Day Minimalism Game uitgebreid gevolgd via Insta en nu vind ik het toch extra leuk om te lezen wat je er uiteindelijk van vindt en hoe het jou is bevallen. Ik begin vrijdag, dan is het 1 november! Stiekem heb ik al wat opzij gelegd.. maar zo hoort dat eigenlijk niet hè.. 🙂

 11. Echt leuk om te lezen. Ik heb een beetje meegedaan. Ik heb af en toe een kamer aangepakt en een grote tas met spullen die nog goed zijn, maar niet meer worden gebruikt. Hopelijk kan ik mijn nichtje (die net op zichzelf woont) er blij mee maken. Anders gaat het na de kringloop. Want het zijn veel goede spullen. Dankjewel voor de inspiratie.

  Ik vond je story leuk met de sleutelbos. Heel herkenbaar 🙂 hihi. Leuk om te zien hoe ver je gekomen bent.

 12. Super knap! Ik snap wel dat je het lastig vond om met zo weinig dingen per dag te beginnen. Ben benieuwd naar je nieuwe housetour, vind dat altijd heeel leuk om te zien 🙂

 13. Wat super gaaf! Ik zou dit ook wel eens willen doen, alleen heb ik mijn hele beauty stash en kledingkast laatst al opgeruimd, alleen daarmee heb ik al heel veel spullen weggedaan!

 14. Dit was zo leuk om te volgen! Toen je aangaf hier aan mee te gaan doen dacht ik “holy shit, dat kan toch níemand?”. Maar toen ging ik er over nadenken en besefte ik me dat ik waarschijnlijk makkelijk mee had kunnen doen als ik de afgelopen drie maanden al niet constant vanalles opgeruimd had, haha. Al mijn kamers zijn al helemaal opgeruimd. Dus ik ga ‘m onthouden voor volgend jaar als ik weer teveel troep verzameld heb! Goed ook dat je het naar de kringloop/vriendinnen bracht 🙂

 15. Ik vind deze altijd super tof, maar zelf doen nee… Ik ben liever type die continu eigenlijk dingen uitzoekt en weg doet als het weg kan. Minimalisme is hier eigenlijk wel een standaard iets.

 16. Goed geslaagd, Jennie!

  Ik heb vorig jaar de eerste twee weken van de Challenge doorlopen – en erover geschreven –, maar heb dan afgehaakt omdat ik geen tijd meer had om iedere dag zo veel spullen uit te zoeken en ik wou ook niet ‘valsspelen’ door meerdere dagen op één dag te doen, haha. Binnenkort dus maar eens opnieuw beginnen, want spullen genoeg!

 17. Echt geweldig deze challenge, veel dank voor de inspiratie waardoor we ook een lekker opgeruimd huis hebben. Wat een verademing! Heel gaaf om jouw blogpost erover te lezen!

 18. Wat veel spullen weggedaan, echt heel gaaf dat het je lukte deze challenge af te maken.
  Lijkt me wel irritant dat je constant in de troep zit in de tussentijd, maar goed het is voor een goed doel dan.

 19. Leuke challange toen ik was verhuisd heb ik een hoop weg gebracht naar de kringloop en wat ik kon verkopen op Markplaats/Facebook MP had ik wel bewaard en toen ik was gesetteld verkocht

  Ga zelf 18 mei 2020 naar een lezing vd Volksuniversiteit in Rdam over Marie Kondo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.