Lieve Jennie… #4

In ‘Lieve Jennie…’ geef ik antwoord op vragen die gesteld zijn door lezers van mijn blog en volgers op Instagram. Uiteraard met toestemming 🙂Deze keer behandel ik de vragen: hoe ga ik om met sparen? En hoe kom ik weer op dreef met sporten en gezond eten na een ongezonde periode?

Hi Jennie! Ik ben heel slecht in sparen en wil daar graag verandering in brengen. Ben jij daar goed in en hoe pak je het aan?

Ik hou van sparen én uitgeven en denk dat je daar een mooie balans in kunt vinden als je eenmaal weet wat voor jou belangrijk is in het leven. Wat mij heeft geholpen is om te gaan werken met potjes. Ik zit bij Knab en daar kun je heel gemakkelijk extra rekeningen en spaarpotjes aanmaken. Ik heb eerst een extra rekening met betaalpas aangemaakt voor mijn boodschappen. Hier stort ik iedere maand een vast bedrag op zodat ik makkelijk kan bijhouden hoeveel ik aan eten uitgeef. Daarna heb ik gekeken naar welke potjes écht nodig zijn. Zo heb ik een potje voor Cody, eentje voor mijn auto en eentje voor gemeenteheffingen. Daarna heb ik gekeken naar welke potjes ik erbij wilde hebben. Dat zijn geworden: shoptegoed, harp (omdat ik volgend jaar graag door wil met harplessen en misschien ooit een eigen harp wil aanschaffen) en mijn spaarrekening met als doel dat ik ooit een huis in de bossen wil kopen. Ik heb een lijstje gemaakt met hoeveel geld er iedere maand in ieder potje gaat. Zodra mijn salaris binnen is wordt het over de potjes verdeeld. Het bedrag dat nodig is voor huur, verzekeringen en g/w/l blijft op de rekening staan totdat het vanzelf wordt afgeschreven. Als mijn potje shoptegoed leeg is en ik iets wil kopen sta ik voor de vraag: ga ik het uit mijn boshuis potje halen? Kortom: is dit t-shirt belangrijker dan mijn boshuisje, of kan het even wachten tot mijn volgende salaris? Het antwoord kun je zelf denk ik wel raden 🙂 Op deze manier spaar ik en voel ik me niet schuldig als ik wat koop, omdat ik mezelf daar een budget voor heb gegeven. Verder ben ik onlangs begonnen met beleggen voor mijn pensioen en boshuisje. Mijn spaarrekening levert me niet veel rente op, dus een deel van mijn spaargeld zet ik daarop en een deel beleg ik. Ik heb nog niet veel verstand van beleggen en kan/wil ook geen mega bedragen erin stoppen, dus ik ben klein begonnen bij Semmie. Dat is een app/website die het beleggen voor jou doet en waar je vanaf €50 kan instappen. Mocht je het leuk vinden om hier ook mee te beginnen dan kun je je aanmelden via deze link. Dan krijg jij €15 startgeld en ik ook. Ik raad je wel aan om je even in te lezen over de basics van beleggen en het alleen te doen met geld dat je kan missen. Beleggen is bedoeld als extraatje en niet als primaire inkomstenbron. Ik stop nu iedere maand €250 in mijn boshuisjesbeleggingspotje en naar verwachting heb ik dan over zes jaar een bedrag van €20.000. Aangezien ik er gedurende die zes jaar in totaal €18.000 instop, heb ik dus een winst van €2.000. Geen mega bedrag, maar stukken beter dan wat je op je spaarrekening krijgt. Op de lange termijn (20 jaar bijvoorbeeld) kan het pas echt veel opleveren. Je kunt via deze rekentool kijken wat jouw verwachte rendement is.

Lieve Jennie. In het nieuwe jaar wil ik weer gezond gaan eten en sporten, maar ik vind het zo lastig om in een goede flow te komen. Wat doe jij om na een ongezonde periode weer op dreef te komen?

Ik denk altijd aan de voordelen die het me op gaat leveren. Als ik sport en gezond eet dan heb ik meer energie, slaap ik beter en voel ik me gewoon veel beter in mijn vel. Ik vind het leuk om goed voor mezelf te zorgen. Als ik een periode wat minder gezond heb geleefd en daar maar niet uitkom, zet ik vaak de knop om door een dag een sapkuur te doen of door een week aan intermittent fasting te doen. Het ligt er maar net aan waar ik zin in heb op dat moment. Een dag sapkuur bestaat uit 6 groene slowjuice sapjes, veel thee en zelfgemaakte amandelmelk drinken. Het voelt voor mij als een fijne start voor een nieuwe periode en ik zie een dagje een sapkuur doen of een tijdje intermittent fasting doen dan ook niet als een straf of iets slechts, maar als iets leuks. Intermittent fasting kun je op verschillende manieren doen, maar ik doe het zo dat ik een week lang iedere dag gedurende 8 uur wel eet, en daarna 16 uur niet. Dus ik eet tussen 12 uur ’s middags en 8 uur ’s avonds. Dat betekent niet dat ik mijn ontbijt oversla: ik eet om 12 uur gewoon mijn havermout. En ik eet ook gewoon mijn benodigde calorieën, maar in een kleiner tijdframe. Het is ook zeker geen methode om minder te gaan eten (ik heb mijn calorieën nodig om me energiek te voelen), maar ik eet gewoon op andere tijdstippen. Hierdoor zie ik weer even goed de waarde en functie van eten in. Doordat ik in een kleiner tijdframe eet heb ik geen zin in extra snacks en in de vastenperiode heb ik ook helemaal geen honger. Ik voel me energieker in de sportschool, over het algemeen opgewekter en meer gefocust als ik aan intermittent fasting doe en mijn stoelgang is beter. Het schijnt ook veel gezondheidsvoordelen te hebben. Je zou het eens kunnen opzoeken, het is heel interessant!

Heb je ook een vraag aan me? Je kunt hem inzenden via een reactie onder deze blogpost, Instagram DM of e-mail (contact@jenniefromtheblog.com).

Foto door Samantha Bosdijk

14 thoughts on “Lieve Jennie… #4”

  1. Ik vind het altijd heel leuk om te lezen over anderen hun financiën en het sparen regelen. Ik doe het op een vergelijkbare manier. Eigenlijk vind ik sparen best leuk en verslavend, omdat je echt iets moet doen (of sms misschien laten) om je wensen werkelijkheid te laten worden. Dat geeft voldoening! Mooi doel trouwens, een huisje in het bos. Wij sparen nu voor een mooi houten bed dat als het goed is jaren mee kan.

  2. Ik hoop zo erg dat jouw boshuisjesdroom werkelijkheid wordt! ♥ Grappig dat je het nu juist over beleggen hebt, ik ben toevallig eerder deze week begonnen met pensioensparen. Het werd tijd, ik ben intussen al dertig. 😛

  3. Misschien een gekke vraag, maar hoe komt bij jou je loon binnen in de maand? Aangezien je natuurlijk werkt met samenwerkingen en projecten etc. Heb je een regeling met een bedrijf dat het dan maandelijks stort, of heb je een rekening waar alles op komt, waar je dan een automatisch incasso hebt die het overmaakt naar je betaalrekening? Ik ben hier best benieuwd naar (als het onbeschoft is om te vragen, beschouw deze vraag anders als niet-bestaand -sorryinadvance-) xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.