Manieren om de tijd te doden als je ergens moet wachten (zonder social media)

We pakken er tegenwoordig wel erg snel onze telefoon bij om social media te checken. Het is ook zó makkelijk. Sta je op de trein te wachten, in de rij bij de kassa, of zit je te wachten op een vriend om te gaan wandelen, ben je ineens weer uit automatisme door Instagram aan het scrollen. Ik verzamelde samen met jullie (op Instagram, dat dan weer wel 😀 ) tips om de tijd te doden zonder social media.

Dingen die je er makkelijk bij kunt pakken
Stop een leesboek of puzzelboek in je tas zodat je dat er altijd gemakkelijk bij kunt pakken. Of als je niet zo’n lezer bent: wat dacht je van wat haak-, brei-, of borduurspullen?

Je lekker ouderwets vervelen
Vroeger werden verveelmomentjes ons cadeau gedaan. In een wachtrij bij de kassa stond je vaak gewoon even niets te doen en dat was dan prima. Met de komst van de smartphone vervelen we ons niet snel meer, omdat we hem er ieder moment bij kunnen pakken. Toch schijnt je zo af en toe vervelen goed voor je te zijn. Een verveeld brein gaat opzoek naar prikkels waardoor er tijdens een verveelperiode vaak creatieve ideeën ontstaan. Je brein kan op verrassende gedachten komen, zolang je het maar af en toe de kans geeft om af te dwalen. Op zoek gaan naar verveling is lastig, maar je kunt het proberen toe te laten door juist op dit soort ‘cadeaumomentjes’ eraan toe te geven (bron).

Nieuwe dingen leren
Een korte wachttijd kun je prima gebruiken om wat nieuws te leren! Met de app Duolingo kun je bijvoorbeeld een nieuwe taal leren. Of luister naar een leerzame podcast.

Onbeperkt tijdschriften lezen voor €9,99 per maand (+ eerste maand gratis)
Met de app van Tijdschrift.nl kun je voor €9,99 per maand door 75 tijdschriften bladeren op je telefoon en iPad (en computer, mocht je een laptop bij je hebben onderweg). Van VIVA tot LINDA. en van vtwonen tot Donald Duck: het aanbod in de app is erg divers. Je kunt de tijdschriften downloaden en offline bekijken, je account gebruiken op 5 verschillende apparaten en verschillende lettergroottes en een nachtmodus instellen. Flow is op dit moment mijn favoriete magazine en daarvan kun je als lezer van mijn blog de digitale versie hier gratis bekijken. Wil je Tijdschrift.nl uitproberen? Je krijgt nu de eerste maand gratis. En mocht je al een abonnement op één van de tijdschriften hebben, dan krijg je 25% korting op je abonnement bij Tijdschrift.nl. Koopje dus!

Mediteren en ademhalingsoefeningen doen
Je kunt je wachttijd gebruiken om even te aarden en tot rust te komen. Dit kan na een lange werkdag. Dit kun je bijvoorbeeld doen door middel van ademhalingsoefeningen of een meditatie. Ben je nieuw hierin en heb je begeleiding nodig? De apps Headspace, Breathe+, Breathe: Calm Aura and Sleep, Calm en The Breathing App kunnen je hierbij helpen. Ook zijn er op YouTube en Spotify veel geleide meditaties te vinden. Ik ben hier zelf niet heel erg in thuis, dus voel je vrij om tips in de reacties te delen als je aanraders hebt!

Kleuren (dit kan eventueel ook digitaal)
Tegenwoordig zijn er ontzettend leuke kleurboeken voor volwassenen. Google er maar eens op en dan vind je een groot aanbod met mooie designs. Je kunt dit ook digitaal doen via de app Color by number.

Mensen kijken
Één van jullie favorieten die vaak werd genoemd: mensen kijken. Ik las dat sommigen van jullie helemaal kunnen wegdromen in het bedenken van hoe iemand als persoon zou zijn, waar diegene naartoe onderweg is en wat diegene in het dagelijks leven doet. Ook werd outfit-inspiratie bij anderen opdoen veel genoemd.

Plannen en voorbereiden
Als je aan het wachten bent op iemand met wie je afgesproken hebt, kun je die paar minuten gebruiken om je voor te bereiden op jullie gesprekken. Wat zijn dingen waar ik naar wil vragen? Wat heeft deze persoon de vorige keer voor nieuwtje verteld, waarover ik straks kan vragen om een update? Op deze manier ga je wat bedachtzamer je afspraak in en kun je misschien tot net wat diepere gesprekken komen. Je kunt je tijd ook gebruiken om alvast wat dingen te plannen. Wat je de komende avonden gaat eten bijvoorbeeld.

Wat is jouw favoriete manier om de tijd te doden als je ergens moet wachten?

Deze blogpost is onderdeel van een commerciële samenwerking met Tijdschrift.nl. De foto’s zijn gemaakt door Samantha Bosdijk.

16 thoughts on “Manieren om de tijd te doden als je ergens moet wachten (zonder social media)”

 1. Wat een leuk artikel! Ik vind het ook altijd fijn om iets te lezen bij me te hebben. Maar meestal zijn het juist die korte en onverwachte momenten van ‘verveling’ en wachten waarbij ik toch weer mijn telefoon erbij pak, haha. Ik ben ook gek op tijdschriften, maar dan wel echt de ‘ouderwetse’ papieren variant.

 2. Wie had ooit gedacht dat we hier een blog over nodig hadden haha😜
  Ik vind het heerlijk om mij heen te kijken en lekker te dagdromen, ik doe het alleen te weinig.
  Ik nam vaak de intercity direct van ams-rtm en daar had ik nooit verbinding met mn telefoon. Super leuk om dan stiekem anderen af te luisteren in hun gesprekken 😬👌🏻

 3. Een tijd geleden las ik ergens dat we ons tegenwoordig op alle mogelijke manieren afsluiten van de buitenwereld (noise-cancelling koptelefoon, muziek luisteren, op onze mobiel zitten, zonnebril op) en dat we helemaal niet meer in contact zijn met wat er daadwerkelijk om ons heen gebeurt in het hier en nu. Ook werd aangestipt dat mensen met bijvoorbeeld anxiety disorders (ik) zich vaak helemaal proberen af te sluiten van prikkels van buitenaf, maar dat dat juist averechts kan werken en dat je dan juist meer in je hoofd gaat zitten. Daarom probeer ik in het OV nu vaker gewoon om me heen te kijken, mijn muziek uit te doen en gewoon in het moment te zijn, ookal vind ik dat soms vervelend.

 4. Tijdschriften zijn mijn ding allang niet meer je leest ze gratis in de bieb en er staat zo vaak hetzelfde in, dat valt je wel op als je er een paar achter elkaar doorbladert. Me vervelen doe ik zelden als ik ergens moet wachten probeer ik dingen voor mijn blog te doen en dat gaat heerlijk offline in een notitieboekje.

 5. Ik ben zo iemand die veel te snel haar telefoon erbij pakt. Toen ik een paar jaar geleden een telefoon-detox deed, kwam ik er echter achter dat er inderdaad heel veel andere manieren zijn om de tijd te doden als je zit te wachten. En dat je dan ook nog eens bijzondere ontmoetingen kunt meemaken!

 6. Wat een goed artikel zeg en mensen kijken doe ik ook erg graag.. haha gisteren was ik met mijn nichtje aan het rolschaatsen en toen keek juist iedereen naar ons. Vandaag ben ik mijn mobiel vergeten dus dat wordt een rustige dag.

 7. Wat handig die tijdschriften app! Naast dat het een mooie manier is om social media te ontwijken, lijkt het mij ook hartstikke makkelijk. Ik kende het nog niet, en regelmatig loop ik met tijdschriften in mijn tas rond te zeulen. Die wegen mega zwaar haha!

 8. Hele leuke tips! Ik heb met mezelf afgesproken dat ik in de supermarkt alleen nog maar mijn telefoon erbij mag pakken voor mijn boodschappenlijstje en in de rij kijk ik dan vaak naar de boodschappen van de persoon voor me of andere dingen die om mij heen gebeuren. Ik merk nu dat ik vaak zo veel ‘miste’ doordat ik eerst altijd maar op mijn telefoon zat. Podcasts luisteren is ook een van mijn favorieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.