Mijn 8 favoriete zelfhulpboeken, -podcasts en -talks

De afgelopen maanden heb ik me helemaal ondergedompeld in de wereld van zelfhulpboeken, -podcasts en -talks. Ik had echt even hulp van anderen nodig en werd ontzettend blij van het grote aanbod aan boeken en gratis te beluisteren podcasts dat we vandaag de dag hebben. Het heeft me enorm geholpen. Mijn favoriete vondsten deel ik in deze post met je!

1. De podcast Zon in je leven
Deze podcast van Astrid Davidzon is mijn favoriete podcast die ik tot nu toe heb geluisterd. De afleveringen hebben me enorm geholpen bij het leren omgaan met mijn perfectionisme. Astrid heeft tot nu toe 56 afleveringen gemaakt waarbij het onderwerp perfectionisme op verschillende manieren aan bod komt: perfectionisme in je liefdesleven, omgaan met de druk om te voldoen aan verwachtingen, omgaan met irreële angsten, omgaan met altijd in gesprek zijn in je hoofd… Er zijn geen losse afleveringen die ik wil aanraden omdat ik vind dat je de podcast vanaf aflevering 1 moet luisteren. Het bouwt allemaal op en sluit mooi op elkaar aan. Toen ik Astrid in aflevering 1 en 2 hoorde praten dacht ik: dit klinkt alsof ik mezelf in de toekomst hoor praten. Als je ook een perfectionist bent, dan is het zeker het luisteren waard. Op deze website kun je een overzicht vinden van alle plekken waar de podcast te beluisteren is.

2. Brené Brown’s TED Talk over de kracht van kwetsbaarheid Als je Brené Brown nog niet kent, dan heb je heel wat interessante en inspirerende verhalen in te halen. Ze heeft meer dan 12 jaar onderzoek gedaan naar kwetsbaarheid, moed, authenticiteit en schaamte en heeft inmiddels negen boeken op haar naam staan. De TED Talk ‘De kracht van kwetsbaarheid’ (ook de titel van één van haar boeken) is er een die je naar mijn mening gezien moet hebben. Brené vertelt hierin over hoe kwetsbaarheid je een mooi mens maakt. Over hoe je kwetsbaarheid niet alleen kunt koppelen aan angst, schaamte en onze strijd met eigenwaarde. Kwetsbaarheid is óók hetgeen van waaruit creativiteit, plezier, het gevoel erbij te horen en liefde groeien. Je kunt de TED Talk hier bekijken.

3. Het boek How to not always be working
Voor mensen als ik die het leuk vinden om af en toe te lezen, maar niet door een dik boek heen komen, zijn boekjes als deze top. Het heeft 95 waardevolle minipagina’s en is op een aantrekkelijke manier geschreven. Ik had hem in een uurtje gelezen. Het heeft mij geholpen bij het afbakenen van wat bij vrije tijd hoort en wat bij werk. Dat kan nogal eens lastig zijn als je een creatief beroep hebt of net als ik iets doet waarbij er een dunne lijn tussen werk en privé is. Ik heb dit boekje bij Urban Outfitters gekocht.

4. De podcast van Marie Forleo
Als iets me in de weg zit, dan heeft Marie Forleo daar eigenlijk altijd wel een podcast voor met een antwoord erop. Ik luister graag in de auto of tijdens het koken naar haar podcasts. Hier vind je een lijstje met een aantal van mijn favoriete afleveringen:
292 – How to feel alive and get charged
276 – How to get over the fear of being judged by others
273 – The secrets to finding more happiness, no matter your circumstances
259 – How to do less and accomplish more
254 – How to use social media so it doesn’t overwhelm your life
235 – Do you feel guilty about making money?
213 – Feel like a fraud? Here’s how to overcome impostor syndrome

5. De podcast ReWilding
Ongeveer één keer per maand brengt Emma Grace Denton een nieuwe ReWilding podcast uit en ik kijk er iedere keer weer naar uit. Alleen al vanwege haar fijne stem en leuke accent vind ik het fijn om hiernaar te luisteren. Ook al passen niet alle onderwerpen altijd direct bij me: vanwege de fijne sfeer vind ik het toch fijn om ernaar te luisteren en het helpt me om te begrijpen hoe anderen die wel met deze problemen te maken hebben hierover denken. Onderwerpen waar ze tot nu toe podcasts over gemaakt heeft zijn astrologie, ontdekken wie jij echt bent en wat jij wil, afstand doen van alcohol, seksuele vrijheid en de kracht van offline retreats.

6. De podcast Leven zonder Stress
Als ik even geen zin heb in een Engelse podcast dan luister ik graag naar Leven Zonder Stress van Patrick Kicken. Patrick kun je al kennen van de radio (3FM, Veronica en Wild FM Hitradio) en daarnaast maakt hij sinds 2015 podcasts over stress, geluk, hooggevoeligheid, zingeving, geld, seksualiteit, burn-out, meditatie, mindfulness en nog veel meer. De diversiteit aan onderwerpen en leuke, interessante gasten maken het een fijne podcast om naar te luisteren. Er zijn op dit moment 244 afleveringen om terug te luisteren.

7. Het boek Everything is figureoutable
Dit onlangs verschenen boek was precies het laatste zetje dat ik nodig had om uit mijn sleur te komen. Ik was al bekend met de podcast van Marie Forleo zoals je hierboven kon lezen, en wilde haar boek heel graag lezen. Toen ik in mijn sleur zat wilde ik iedere keer wel weer aan het werk en mijn normale leven weer compleet oppakken, maar een aantal vervelende gedachtes in mijn hoofd hielden me tegen. Het boek is geschreven voor iedereen die wil stoppen met uitstellen en aan de slag wil gaan. Marie ontkracht smoesjes die je hebt en helpt blokkades in je hoofd te doorbreken. Iets wat bij mij in de weg zat, was bijvoorbeeld dat ik in het “echte” leven zelfverzekerd ben, maar dat ik me online wel zorgen kon maken om eventuele vervelende reacties die zouden komen. Als ik op het punt stond om iets te posten, dan ging ik in mijn hoofd al bedenken wat voor negatief commentaar hierop zou kunnen komen en er alvast een antwoord op bedenken. Om maar alvast voorbereid te zijn. Die negatieve reacties kwamen dan natuurlijk helemaal niet, maar dan had ik er wel onnodig veel tijd en energie aan besteed. Zonde. Door middel van mijn coach en dit boek heb ik deze blokkade weggewerkt. Heel fijn! Het boek is met 304 pagina’s voor mij behoorlijk dik, dus ik heb het niet helemaal bladzijde voor bladzijde gelezen maar de dingen die voor mij relevant waren uitgezocht.

8. Het boek Rising Strong
Rising Strong is een boek dat geschreven is door Brené Brown. Het gaat over hoe je na een val weer kunt opstaan. Als je de TED Talk van punt 2 hierboven hebt gekeken en benieuwd bent naar meer, dan is dit boek een mooie aansluiting daarop. Dit boek gaat verder in op hoe je kwetsbaarheid in kunt zetten om problemen op te lossen en uit een diep dal te komen. Ik heb dit boek via Blinkist gelezen. Dat is een app die non-fictieboeken samenvat tot een stuk van ongeveer 15 minuten. Je kunt de 15-minuten versie ook luisteren. Ik las in recensies dat het originele boek veel lange, persoonlijke ervaringen van Brené bevatten die soms wat langdradig kunnen zijn. Mocht je daar niet van houden dan kan ik je dus aanraden om voor de verkorte versie te gaan.

Wat zijn jouw favoriete zelfhulpboeken, -podcasts en -talks? Ik zou graag de komende tijd meer willen lezen of luisteren over hooggevoeligheid, dus mochten jullie daar tips voor hebben dan zijn ze welkom!

Foto’s door Samantha Bosdijk. Het boek How to not always be working wordt genoemd in dit artikel. Het andere boek, The sun and her flowers, is een gedichtenbundel.

22 thoughts on “Mijn 8 favoriete zelfhulpboeken, -podcasts en -talks”

 1. Klinkt interessant en ook dat Patrick Kicken het heeft gemaakt. Had ik niet verwacht omdat ik hem inderdaad van andere dingen ken. Ik ga de blogpost onthouden en eens luisteren 🙂

 2. Wat een fijn lijstje! Ik kan soms een beetje moe worden van alle zelfhulp boeken, omdat je altijd maar de beste versie van jezelf moet worden en er is altijd wel weer een nieuw boek dat je kan lezen. De podcasts en boeken die jij tipt lijken wat origineler te zijn, dus ik ben benieuwd!

 3. 100% inspiratie podcast van Thijs Lindhout, veel verschillende interviews, mega aanrader! Bijvoorbeeld 136 ‘helemaal naar de meditering’

   1. Hoi Jennie,

    Leuke lijst! Ben benieuwd naar Marie Forleo, die ga ik binnenkort eens proberen.
    Zelf heb ik de volgende favorieten:
    – De kunst van goed leven van Rolf Dobelli
    – Zeven eigenschappen voor een succesvol leven van Stephen Covey
    – Dromen, durven, doen van Ben Tiggelaar
    – Filosofie voor een weergaloos leven van Lammert Kamphuis.
    Die laatste is ook verbonden aan de school of life in Amsterdam.
    Ook een mega aanrader om daar eens een course over een onderwerp te volgen!

    Groetjes, Maaike

 4. Oeh, fijne tips! Ik hoor iedereen om mij heen tegenwoordig over podcasts. Ik heb er zelf nog nooit een geluisterd, maar word inmiddels toch wel getriggerd het eens te gaan proberen… 🙂

 5. Wat een fijne lijst! Ga hier zeker dingen van luisteren <3

  Mijn tip is het boekje 'Je moet (bijna) niks' van Lianne Keemink. Zij heeft allemaal zelfhulpboeken gelezen en daar haar belangrijkste inzichten van samengevat op een luchtige manier. Aanrader!

 6. Leuk artikel! Sinds kort heb ik herontdekt hoe fijn ik wandelen vind, vooral met een podcast op loop ik heerlijk. Fijn om zo je gedachten te verzetten en iets te leren.

 7. Goede tips en ook in de reacties.

  Zelf ben ik fan van de Law of Attraction heb hieronder nog wat tips:

  Youtube:
  Leeor Alexandra
  Louise Hay
  Oprah Winfrey – super soul sunday/super soul sessions of super soul conversations

  https://youtu.be/12YscwHPxSU
  Marie Forleo => Gabrielle Bernstein
  https://m.youtube.com/watch?v=iiXmgMlb3rM
  Uitleg Law of Attraction
  Het
  https://youtu.be/12YscwHPxSU
  Marie Forleo => Gabrielle Bernstein

  https://m.youtube.com/watch?v=iiXmgMlb3rM
  Uitleg Law of Attraction

  Boeken:
  Je kunt je leven helen – Louise Hay
  The Magic & The Magic – Rhonda Byrne

  Op Netflix staat de film The Secret een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.