Mijn ervaring met een coach

De afgelopen tijd heb ik voor het eerst met een coach gewerkt. Ik heb veel vragen gekregen over hoe me dat bevallen is en hoe ik mijn coach heb uitgekozen. Daar vertel ik je alles over in deze blogpost!

Hoe ik mijn coach heb uitgekozen
Op Instagram komen aan de lopende band advertenties voorbij van coaches die beweren je te kunnen helpen bij het vinden van ultiem geluk. Er wordt van alles beloofd en ik zag zoveel twijfelachtige types voorbij komen dat ik een hele tijd skeptisch ben geweest over het inschakelen van een coach. Want, hoe weet je nu of diegene écht kan waarmaken wat er beloofd wordt? Ik dacht daarnaast een lange tijd dat ik alles op een rijtje had en dat ik eigenlijk geen coach nodig had. Toen ik er de afgelopen zomer achter kwam dat ik toch niets alles op een rijtje had, en ik ging werken aan mijn mentale gezondheid, wist ik dat ik het niet alleen kon. Je kunt hier mijn blogpost vinden over de problemen waar ik aan heb gewerkt deze zomer.

Ik ging toch maar eens nadenken over een coach en er was één persoon die meteen in me opkwam: Nathalie. Nathalie ken ik al een aantal jaren omdat we dezelfde co-working space hebben gedeeld. Als ik haar dan sprak in de keuken of op de gang vond ik haar altijd een heel fijn, warm mens. Iemand die een rust uitstraalt waar ik tegenop kijk. Ik wist dat Nathalie coach is, maar wel op het gebied van relaties. Ze helpt single vrouwen die vastlopen in de liefde. Dat paste dus niet helemaal direct bij de problemen waar ik mee zat. Ik heb een tijdje voor andere problemen bij een psycholoog gelopen en dat was oké, maar ik had niet per se een hele goede klik met haar. Ik denk dat ik meer uit die sessies had kunnen halen als het iemand was geweest bij wie ik me 100 procent op mijn gemak had gevoeld. Doordat ik dat had ervaren, wist ik dat mijn coach iemand moest zijn met wie ik een goede klik heb. Ik kon nu wel een wildvreemde coach gaan benaderen die misschien super gespecialiseerd is in het behandelen van mijn problemen, maar het voelde voor mij beter om Nathalie te benaderen. Ik bedacht me dat alle coaches met een opleiding waarschijnlijk een beetje dezelfde basistechnieken hebben geleerd en dat veel van wat Nathalie geleerd heeft ook op mijn problemen toepasbaar zou zijn. We planden een proefsessie in die ik heel fijn vond en daar kwam uit dat Nathalie me inderdaad kon helpen. Ze legde me uit waarom mijn problemen geschikt zijn voor coaching (ten opzichte van een psycholoog) en bevestigde dat ze de technieken in huis had om aan mijn problemen te werken. Dus toen zijn we een traject gestart!

Het verschil tussen een coach en een psycholoog
Eerder heb ik dus voor andere problemen bij een psycholoog gelopen en nu koos ik voor een coach. Waarom? Wat is het verschil? Met een psycholoog kijk je vaak naar het verleden en ga je echt diep graven naar onderliggende zaken of eerdere gebeurtenissen in je leven die jouw probleem kunnen verklaren. Dit gaat vaak over wat zwaardere onderwerpen, zoals hevige depressies, trauma’s en verslavingen. Met een coach kijk je naar nu en naar de toekomst. Coaches worden vaak ingezet bij onderwerpen zoals burn-out, relatieproblemen of het vinden van balans tussen werk en privé. De coach is er om je een spiegel voor te houden. Hij of zij geeft opdrachten en voorzetjes om je aan het denken te zetten en zelf tot beslissingen te komen die voor jou goed voelen. Je krijgt geen stappenplan onder je neus geschoven, maar gaat echt zelf aan de slag. Het antwoord zit al diep in je en de coach helpt het naar boven te halen. De psycholoog werd bij mij vergoed door de zorgverzekering, maar de coaching niet. Dat heb ik uit eigen zak betaald. Met veel plezier trouwens, want ik wist dat dit een investering in mijn toekomst zou zijn. Soms loop je nu eenmaal even vast en kun je het gewoon niet alleen oplossen.

Hoe ik het werken met een coach vond
Het werken met Nathalie is me heel goed bevallen. De sessies werden in de werkkamer bij haar aan huis gegeven en Cody ging lekker mee om in de tussentijd met Nathalie’s hond te spelen. Ze geeft overigens ook sessies in een coachingruimte in Rotterdam centrum. Tijdens de eerste sessie hebben we gekeken naar mijn probleem en hoe mijn toekomst eruit zou zien zonder dit probleem. We stelden één groot doel op met daaronder kleine doelen die dit ondersteunen. Ik hoefde geen pakket van een aantal sessies of iets dergelijks af te nemen omdat het van tevoren lastig is om in te schatten hoeveel sessies je nodig gaat hebben. Dit kunnen er drie zijn, of tien. We bekeken het gewoon per keer en er zat ook geen vast tijdsframe tussen. Als ik een sessie nodig had dan kon ik dat aangeven en planden we wat in. Soms heb je gewoon even niks nieuws meegemaakt om over te praten. En met de ene methode/opdracht die je meekrijgt na een sessie kun je langer vooruit dan met de andere.

In zo’n sessie praatten we bij over hoe het de afgelopen periode is gegaan, wat goed ging en wat niet. Daarna leerde ik iedere sessie, afhankelijk van wat mijn struikelblok van dat moment was, een nieuwe methode om met dat struikelblok om te gaan. Dat struikelblok was dan vaak een manier van denken die in de weg stond. In de periode na zo’n sessie ging ik oefenen met deze methode. Als ik dan tijdens het werken bijvoorbeeld dacht: “Waar ben ik nu eigenlijk mee bezig? Mijn werk is oppervlakkig en het voegt niks goeds toe aan de wereld.” Dan zette ik de geleerde methode in om met deze gedachte om te gaan. Na afloop van iedere sessie kreeg ik een samenvatting via de mail, met daarbij de geleerde methode nog eens uitgelegd. Dat vond ik heel fijn.

Ik heb vier sessies gehad en heb het gevoel dat het nu afgerond is, maar weet het niet zeker. Wie weet komt mijn probleem in de toekomst terug, of gaan er andere problemen ontstaan. In de laatste sessie hebben we samen een EHBO-pakket opgesteld dat ik erbij kan pakken als ik merk dat ik het nodig heb. Hierin staan de doelen die we tijdens de eerste sessie hebben opgesteld, met stappen die ik heb ondernomen en methodes die ik heb geleerd om het doel te bereiken. Als het even wat minder gaat kijk ik terug en pas ik het weer toe. En als dat niet werkt, dan klop ik gewoon weer bij Nathalie aan!

Wat ik geleerd heb
Wat ik in de basis heb geleerd is hoe ik op verschillende manieren met vervelende gedachtes om kan gaan. Gedachtes die mijn geluk of positiviteit in de weg staan. Mijn coach heeft me uitgelegd hoe gedachtes werken en wat voor rollen een mens in kan nemen naar aanleiding van zo’n gedachte. Ik herken het nu meteen als mijn “probleemgedrag” naar boven komt en als ik impulsief in een bepaalde rol schiet. Ik heb geleerd hoe ik die vervelende gedachtes aan de kant kan zetten als ik dat wil.

Aanvankelijk was één van mijn doelen om me niets meer aan te trekken van vervelende opmerkingen rondom mijn werk. Nathalie heeft me geleerd dat het niet verkeerd is om je ergens wat van aan te trekken. Het doet je blijkbaar wat, omdat het gaat om iets wat belangrijk voor je is. Het advies “trek je er niets van aan” wat sommige mensen dan geven komt eigenlijk te laat. Je hebt je er al wat van aangetrokken en dat is helemaal oké. Nathalie leerde me nadenken over waarom zo’n opmerking wat met mij doet. Ik leerde mezelf vragen stellen als: “Waarom trek ik me hier wat van aan?”, “Is dit iets waar ik wat mee wil doen?”, “Hoe gaat mijn tijd eruit zien als ik hier wat mee ga doen en hoe als ik er niet wat mee ga doen?” en “Zijn mensen die dit soort dingen zeggen personen die belangrijk voor me zijn en op wie ik indruk wil maken?”.

Zelf aan de slag met een coach
Wil je zelf aan de slag met een coach? Dan kan ik je zeker aanraden niet alleen te kijken naar coaches die gespecialiseerd zijn in jouw probleem. Zoek een persoon uit bij wie je een fijn gevoel krijgt en met wie je verwacht een goede klik te hebben en vraag eens of diegene je kan helpen met jouw problemen. Vraag ook zeker om een kennismakingsgesprek of een proefsessie. Een coach die het beste met je voor heeft, geeft het eerlijk aan als diegene je niet kan helpen met jouw situatie. Of als hij/zij vindt dat dit probleem beter door een psycholoog behandeld kan worden. Vraag vooral ook naar de werkwijze van de coach. Sommige coaches bieden alleen een vast pakket met sessies aan of leveren bijvoorbeeld geen samenvattingen achteraf. Dan weet je waar je aan toe bent. Ook kun je vaak reviews lezen op de site van de coach of via Google reviews.

Als je nog helemaal geen coaches kent en niet goed weet waar je moet beginnen, zou je een kijkje kunnen nemen in de Facebookgroep “Ambitieuze Meisjes”. Daar zie ik veel berichtjes van coaches voorbij komen. Ook zijn er verschillende platformen waar je kunt zoeken naar coaches, zoals Coachfinder.nl wat is opgezet door Psychologie magazine. Nathalie geeft nog als tip mee om voor een coach te gaan die hiervoor ook echt een opleiding (liefst met NOBCO-keurmerk) heeft gevolgd. Het is geen beschermd beroep, wat betekent dat iedereen zichzelf coach mag noemen. Voor een goede coach moet je denken aan een bedrag van gemiddeld €70 tot €120 per sessie. Coaches bepalen zelf hun tarieven, dus veel gevraagde of beroemde coaches zullen wellicht een hoger tarief dan dat rekenen.

Heb je geen budget vrij om zelf een coach te betalen maar wil je wel aan de slag met je mentale gezondheid? Neem dan eens contact op met je huisarts. Bij de huisarts zijn vaak praktijkondersteuners geestelijke gezondheidszorg aanwezig bij wie je kosteloos een kort traject kunt starten. Dit is wel net wat anders dan een coach, maar dan kun je in ieder geval aan de slag.

Foto’s door Samantha Bosdijk. Deze foto’s zijn gemaakt bij De Buytenhof in Rhoon. Mijn blogpost over deze leuke plek lees je hier.

6 thoughts on “Mijn ervaring met een coach”

  1. Mooi dat je dit deelt. Ik geloof ook echt wel dat het je veel kan brengen.
    Ik heb de afgelopen maanden veel psychologen en therapeuten voorbij zien komen, en het werkt inderdaad wel het best als je je goed voelt bij die persoon.

  2. Ik heb zelf een jaar lang bij de praktijkondersteuner gelopen en het heeft me echt heel erg geholpen. Iemand die van buitenaf naar jou problemen kijkt en je wat handvatten geeft, kan echt heel veel verschil maken. Tijdens mijn examenperiode was het heel fijn, ik had altijd veel moeite met plannen etc. en dankzij hem kreeg ik daar andere inzichten in. Ook fijn om even je verhaaltje bij iemand kwijt te kunnen , die dat totaal niet erg vindt en je verder ook niet echt “kent”. Kan het echt iedereen aanraden.

  3. Leuk, open artikel. Mooi dat je een goede ervaring met coaching hebt gehad. Iemand die bij je past en die je aanreikte waar je op dat moment behoefte aan had. ‘We’ doen ons best. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.