Mijn ervaring met stoppen met de pil

jenniefromtheblog-stoppen-met-de-pil-3

Deze post is geschreven in 2016. Onderaan de post vind je een update over 2020!

Ik liet laatst een beetje doorschemeren dat ik ging stoppen met de pil en jullie vroegen me mijn ervaringen te delen. Dat doe ik in deze post! Ik ben inmiddels bijna 3 maanden gestopt en heb het idee dat mijn lichaam er nu wel aan gewend is. Mochten er nog grote veranderingen komen dan laat ik het weten in een nieuwe post. Ik begon met de pil toen ik 14 was. Ik had toen tijdens mijn menstruatie heel veel last van rugpijn en de dokter raadde aan om de pil (Microgynon 30) te gaan slikken. Ik heb hem uiteindelijk tot mijn 22e gebruikt en ‘fun fact’: ik ben hem in al die jaren geen één keer vergeten.

Waarom stoppen?
Ik voelde me al een jaar lang een beetje gek, alsof mijn emoties onderdrukt werden. Als ik alle reden had om blij te zijn was ik dat niet bijvoorbeeld. De laatste keer dat ik de slappe lach had gehad kon ik me niet eens meer herinneren. Ik ging Googelen naar wat de oorzaak hiervan kon zijn. Ik las dat andere meiden hier ook last van hadden en dat stoppen met de pil voor hen de oplossing was geweest. Toen ik dat las dacht ik: waarom probeer ik het niet gewoon? Ik zou het altijd weer kunnen gaan gebruiken als het stoppen me niet zou bevallen.

jenniefromtheblog-stoppen-met-de-pil-2

Voorbereiden
Wat ik daarna deed was meiden om me heen vragen naar ervaringen rondom het stoppen met de pil. Ik wilde me een beetje voorbereiden op wat eventueel zou komen, want het stoppen gaat helaas niet altijd zonder bijwerkingen. Ik kreeg van alles te horen wat ik liever niet mee wilde maken: acné, haaruitval, hevige menstruatie(pijn), kleinere borsten, meiden die maandenlang moesten wachten op hun ‘eerste’ menstruatie en iemand vertelde me zelfs dat ze baardgroei kreeg nadat ze stopte. Aaahh 🙂 Uit voorzorg ben ik extra gezond gaan eten en heb ik huid-, haren- en nagels vitaminepilletjes geslikt. Ook heb ik gewacht tot het juiste moment om te stoppen: in een maand waarin geen super belangrijke dingen of reizen op de planning stonden.

Bijwerkingen van ontpillen die ik heb ervaren
Na twee weken zonder de pil begon mijn lichaam te reageren. Ik had gedurende twee dagen zo’n erge rugpijn dat ik niet kon lopen. Het leek wel of ik alle rugpijn die ik de afgelopen jaren had overgeslagen nu in één lading terugkreeg. Ik kreeg er griep bij en was de rest van de week een emotioneel wrak. Wat heb ik veel gejankt tijdens die week, vaak om niks… een rotweek was dat. Toen die week voorbij was kwam de haaruitval die wel echt erg was bij mij. Tijdens het douchen kwamen er behoorlijke plukken haar uit. Dat duurde zo’n drie weken en is nu weer over, gelukkig. Ik ben gewoon ongesteld geworden op de momenten dat het moest gebeuren dus dat is heel fijn.

Het enige waar ik nu nog last van heb is dat ik de dagen voor mijn menstruatie wat puistjes krijg, maar echt acné kan je dat niet noemen. De rugpijn die ik op mijn 14e had (voordat ik aan de pil begon) heb ik nu niet meer. Vreetbuien tijdens mijn menstruatie zijn ook nieuw voor mij. Dat had ik niet toen ik de pil slikte en nu eet ik de eerste dagen dat ik ongesteld ben alles wat los en vast zit. Mars ijsjes vooral. En wafels met aardbeien. Op de heftige emotionele week met rugpijn en de haaruitval na ben ik er dus goed vanaf gekomen.

jenniefromtheblog-stoppen-met-de-pil-1

Mijn favoriete vreetbui-food. En wafels voor bij de aardbeien, maar die waren al op voordat ik de foto kon maken.

Hoe het nu gaat
Wat ben ik blij dat ik ben gestopt! Ik ben zo vrolijk de laatste tijd en heb nu zelfs vaak de slappe lach in mijn eentje om de meest simpele dingen. Ik voel me blij op zoveel momenten en voel ook veel meer blijdschap voor anderen, wanneer er bij iemand die ik ken iets leuks gebeurt bijvoorbeeld. Alle emoties ervaar ik veel intenser dan voorheen en dat vind ik heel fijn. Ik huil nu bij films als stukken verdrietig of juist mooi zijn. Over een alternatief voor de pil heb ik nog niet nagedacht, daar ga ik me binnenkort in verdiepen. 


Update 2020: voor de tweede keer gestopt

Hierbij een update! Ongeveer een half jaar nadat ik deze blogpost schreef in 2016, was ik toch weer begonnen met de pil. Ik had me niet goed voorbereid op een alternatief en toen ik weer seksueel actief werd greep ik uit gemak weer naar de pil. Nu, in 2020 ben ik weer opnieuw gestopt. Dit keer wel met een plan! Ik ga je kort vertellen hoe het dit keer verlopen is.

Ik vond het best spannend om weer te stoppen. Ik was bang dat ik die enorme rugpijn en de haaruitval van de vorige keer weer opnieuw zou krijgen.  Maar goed, ik wilde echt graag weer van de pil af dus ik besloot ervoor te gaan. En wat bleek? Ik had dit keer nergens last van! Ik werd gewoon netjes de volgende maand ongesteld, zonder gekke bijverschijnselen. Geen haaruitval en niet twee dagen in bed liggen van de pijn. Het kan toeval zijn, het zou misschien ook kunnen omdat ik nu veganist ben. Ik las dat dat invloed kan hebben op je menstruatieklachten. Ik ben blij dat ik gestopt bent!

En dan nu door naar het alternatief. Één ding was voor mij meteen duidelijk: ik wilde geen spiraaltje, prikpil of hormoonstaafje. Ik ben bang voor naalden en vind het idee dat er iets onnatuurlijks in mijn lichaam zit niet fijn. Dit is mijn keuze, maar er zijn genoeg vrouwen die er wel ontzettend enthousiast over zijn, dus neem het zeker mee in je overweging als je zoekende bent. Ik kwam deze website tegen met een handig overzicht van alle vormen van anticonceptie, daar zou je een kijkje kunnen nemen. Ik wil het liefst mijn lichaam gewoon natuurlijk de gang laten gaan, maar uiteraard wel voorzichtig zijn. Toen ik nog aan de pil was gebruikte ik ook altijd nog een condoom voor de zekerheid. 

Op dit moment gebruik ik na positieve verhalen van mijn zus een combinatie van condooms en de temperatuurmethode. Ik gebruik sowieso altijd condooms, en heb voor de zekerheid geen seks op de dagen dat ik vruchtbaar ben, voor het geval het condoom scheurt bijvoorbeeld. Ik gebruik de app Natural Cycles en daarin kan ik precies zien op welke dagen ik vruchtbaar ben. Als je deze app gaat gebruiken krijg je een speciale thermometer opgestuurd en moet je iedere ochtend zodra je wakker wordt je temperatuur meten en deze invoeren in de app. Verder voer je in wanneer je ongesteld bent. Aan de hand daarvan kan de app je laten zien op welke dagen je vruchtbaar bent. Veel vrouwen die de temperatuurmethode gebruiken, gebruiken geen condooms op de dagen dat ze niet vruchtbaar zijn maar dat vind ik zelf toch nog te spannend. Ik gebruik het meer als dubbelcheck. Natural Cycles is een hele fijne, gebruiksvriendelijke app, die relatief gezien ook goedkoper is dan bijvoorbeeld de Ladycomp. Je kunt zelfs de rest van je leven de app gratis gebruiken als via jou 10 mensen zich aanmelden. Normaal gesproken betaal je voor de app €65 per jaar, en €11,50 voor de thermometer. Via deze aanmeldlink krijg je 20% korting op je eerste jaar en de thermometer gratis. En mocht je er enthousiast over zijn dan kun je dus ook net als ik anderen erover vertellen en er je leven lang gratis gebruik van blijven maken. Mocht je de app eerst willen proberen dan kan dat: als je hem download krijg je eerst een demo-versie te zien voordat je eventueel een abonnement aanschaft. Ik vind het zelf ook leuk om de Instagrampagina van Natural Cycles te volgen. Ik leer er veel van en er staan ook leuke grapjes tussen. Dit stuk is niet gesponsord overigens, ik ben gewoon enthousiast en wilde mijn eigen link delen 🙂 

Mocht je er nog vragen over hebben, dan kan dat hieronder in de reacties of door te mailen naar contact@jenniefromtheblog.com. Liefs!

66 thoughts on “Mijn ervaring met stoppen met de pil”

 1. Oh men, ik zou ook zo graag weer de slappe lach willen en al die stomme hormonen niet binnen krijgen, maar ik ben ZO bang dat mijn hele seksleven (ja, ik zeg het maar gewoon) eraan gaat omdat ik dan dus zo intens bang ben dat ik zwanger word.. En ja, haaruitval en acné, dat zijn echt dingen waar je je zo onzeker van kunt gaan voelen.. Echt het eeuwige dilemma dit, pff. Ik durf ook echt geen spiraaltje te laten zetten, omdat er ZO veel meiden om mij heen zijn die daar echt helemaal verkeerd op reageerden ): Angstig ben ik. En dan denk ik: Tsja, als de pil nou alleen maar effect heeft op emoties (en oké, libido, dat is ook echt niet leuk) en voor de rest doet hij prima zijn werk… Maar goed, als ik dan zoiets lees denk ik: I WANT THAT TOO! Dus naja, dilemma dus. Wel fijn dat je hierover schrijft (: En ooooh die Mars ijsjes, mmm. Veel liefs!

   1. Ik ook!
    zat nog een beetje te denken aan de prikpil, of dat buisje in je arm. maar eigenlijk wil ik gewoon van al die gekke hormonen af!
    Hopelijk slaat die mannenpil goed aan en gaan alle mannen maar lekker de pil slikken :p

   2. Moeten natuurlijk niks maar je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan een pessarium. Heb er zelf een, alleen ligt die al tijden ongebruikt omdat ik toch niet geschikt ben voor een relatie en nu in de overgang zit.

  1. Oh dit vind ik super herkenbaar! Ik wil eigenlijk ook wel stoppen maar ik wil absoluut niet zwanger worden! Haha. Ik denk al een tijdje aan een spiraal maar ik hoor en lees ook dat meisjes hier niet goed op reageren. Dus voorlopig blijf ik maar lekker doorslikken. Al vind ik het ook wel een vervelend idee dat al die hormonen zo veel invloed hebben op mijn emoties en mijn libido. Stom! Maar het voordeel vind ik wel dat je toch zelf wat kan bepalen wanneer je ongesteld wordt.

  2. Ivm het vergeten van een pil heb ik een koperspiraaltje laten zetten, het was een hel en ik heb alle hoekjes van de woonkamer bekeken want ging als een stofzuiger door de hele woonkamer heen omdat ik geen houding kon vinden. Dit duurde een week. Daarnaast ook een eierstok ontsteking gehad omdat spiraaltje niet schoon geplaatst is… nu bijna een jaar verder en heb het gevoel dat het nu beter gaat. Geen hormonen meer! Wel ben ik nu ipv 2 dagen 9 dagen ongesteld en dan ook echt alsof ik een waterval aan bloed verlies. Wel ben ik super blij dat ik geen hormonen meer slik, al betekende dat wel dat ik de eerste 3/4 maanden als een puber door het leven ging! Vette haren, vette huid, puisten… tweede pubertijd dus. Voordeel vind ik dat ik nu een fijner persoon ben vind ik zelf. Minder chagrijnig, Ik kan dingen beter relativeren, heb meer begrip en geduld gekregen. Soms denk ik bij de menstruatie haal alsjeblieft dat ding eruit maar als mijn menstruatie weer voorbij is ben ik alleen maar tevreden met het spiraaltje.

 2. Interessant om te lezen dit! Ik ben zelf ook aan het twijfelen om er mee te gaan stoppen. Mijn reden om ermee te beginnen was dat ik echt hevige buikpijn had altijd en gewoon twee dagen in bed lag wanneer ik ongesteld werd, nu gelukkig niet meer. Ben alleen bang dat dat terug gaat komen wanneer ik stop en stiekem vind ik het wel prettig om te kunnen ‘bepalen’ wanneer ik ongesteld wordt. Nog even over nadenken dus.

 3. Oh ik lees hier de laatste tijd zoveel over en vriendinnen om me heen zijn hier ook allemaal mee bezig. Zeker na het lezen van jouw ervaringen wil ik het ook zo graag proberen. Aan de andere kant zie ik de alternatieven voor de pil gewoon echt niet zitten, om verschillende redenen. Een heel lastige keuze vind ik het dus…

 4. Heel erg fijn dat je jouw ervaring deelt! Ik ben ook jong begonnen met de pil en vraag me al een jaar af hoe ik eigenlijk ben zonder de pil. Maar ja, ik zie gewoon geen beter alternatief. Condooms vind ik ontzettend vervelend en over spiraaltjes hoor ik ook zo veel nare dingen. Het wordt echt tijd voor de mannen anticonceptie haha! x

 5. Ik lees er het afgelopen jaar steeds en steeds meer over. Zelf begin ik dan steeds na te denken over mijn eigen bijwerkingen, maar ik weet het eigenlijk niet zo… Het is wel prettig om te ‘plannen’ wanneer je ongesteld wilt worden. Moeilijk, sowieso heb ik jouw artikel even opgeslagen! 🙂
  Liefs, Susan

 6. Wat interessant om te lezen. Ik ben nu sinds 2 maanden begonnen aan de pil, en ik merk enorm veel veranderingen. Ik vraag me soms wel af of bepaalde symptomen door de pil komen die ik sinds 2 maanden heb en of dat er niet geweest zou zijn als ik niet begonnen was. Handig dus om dit soort artikelen te lezen, om te weten hoe anderen er op reageren!

 7. Super interessant om te lezen. Ik slik ondertussen ook al zo’n 11/12 jaar de pil en ben eigenlijk ook wel benieuwd hoe ik me zou voelen zonder hormonen. Het lijkt me alleen zo ontzettend irritant om te stoppen dan te moeten gaan aankloten met condooms en dat soort dingen…. Of natuurlijk een spiraaltje. Hmm.. ik ben er nog niet uit.

 8. Ik vind het toch echt zo erg dat die pil echt emoties onderdrukt bij zoveel mensen. Blijf het interessant vinden om ervaringsverhalen over het stoppen te lezen. Toch durf ik het zelf niet zo erg aan (iets met zwanger worden enzo, al zijn daar natuurlijk ook andere middelen voor om het tegen te gaan, maar die lijken me gewoon minder fijn/makkelijk). Ben wel heel benieuwd hoe anders het nu zou voelen, als ik toch eens zou stoppen. Wie weet over een tijdje. Alle verhalen die hierover rondgaan, maken me toch wel bewust wat voor hormoontroep het eigenlijk is…

 9. Wat goed dat je hierover hebt geschreven. Ik ben vorig jaar ook even gestopt omdat ik last had van m’n emoties. Maar ik ben na 6 weken ofzo weer gestart omdat ik weinig verschil merkte. Volgens de huisarts was dit voldoende. Maar misschien toch eens een langere periode proberen en kijken wat de effecten zijn. Xo Daisy

 10. Ik ben toevallig nu ook ongeveer een maand met de pil gestopt om dezelfde reden als jou. Ik heb wel al sinds ik gestopt ben elke dag hoofdpijn en ik kom moeilijk in slaap. Voor de rest ben ik zoveel blijer en ook ik had voor het eerst na jaren weer echt de slappe lach en tranen van het lachen! Voel me zoveel beter sinds ik gestopt ben! Ik ben nog niet ongesteld geworden, dat zou als het goed is zondag moeten gebeuren, dus maar kijken hoe dat gaat!

  x

 11. Wat interessant om dit te lezen! Ik zie steeds vaker meiden in mijn omgeving die stoppen met de pil met precies dezelfde reden als jij: ze merken dat ze al jaren weinig emotie ervaren. Ik heb zelf slechts drie maanden de pil gebruikt. Ik werd echt een emotioneel wrak en was een heks voor mijn omgeving, dus ben er snel mee gestopt. Ik heb nu sinds een jaar een hormoonspiraal en vind het echt de beste beslissing die ik ooit heb gemaakt. Je hoeft nooit aan een pil te denken, mijn menstruatie is ontzettend verminderd en mijn hormoonspiegel is nog nooit zo stabiel geweest. Kan het iedereen aanraden!

  Liefs, Nicole

 12. Ik heb ongeveer een zelfde soort verhaal als jij en volgens mij vele andere meiden. Ivm migraine adviseerde de huisarts om te stoppen met de pil. Wat een verschil! Toen onbewust, maar achter met heel veel (positieve) veranderingen. Ik heb zo veel meer plezier, lach meer, geniet meer en vóél meer. Als ik nu terug kijk naar de periode toen ik de pil slikte was ik een heel ander mens, met onderdrukte gevoelens. Ik was vaak chagrijnig, down en zat niet lekker in mijn vel. Ik heb na een aantal maanden gestopt te zijn een spiraal gekregen. De mirena spiraal. Het zetten was pijnlijk, maar nu mijn lichaam er aan gewend is het allemaal prima. Ik word nog wel ongesteld, maar dit is licht en maar een aantal dagen. Al met al: nooit meer terug naar de pil! Als je vragen hebt over het zetten van het spiraal vraag het gerust!

  1. Ik ben eigenlijk wel benieuwd of je een verdoving hebt gekregen bij het zetten van de spiraal en of dit (deels) geholpen heeft met de pijn? Mijn pijnlens is heel laag, dat is de reden dat ik (nog) niet voor de spiraal gekozen heb, vind het verschrikkelijk eng.

   1. Ik heb geen verdoving gekregen, wel moest ik de avond van te voren (geloof ik) en de ochtend zelf diclofenac slikken tegen de pijn. Helaas vond ik het alsnog wel pijnlijk maar je hoort er veer verschillende verhalen over!

 13. Wat interessant om jouw verhaal te lezen! Ik ben momenteel 3,5 jaar samen met mijn huidige vriendin en slik sinds augustus weer de pil. Voor veiligheid is het niet belangrijk want zwanger zal ik niet 1,2,3 worden.. Ik ben opnieuw aan de pil begonnen omdat ik sinds begin 2016 erg vervelende klachten kreeg wanneer ik bijna ongesteld moest worden. Zo’n 10 a 12 dagen voor mijn 1e menstruatie dag werd ik chagrijnig, voelde ik mijzelf down, licht depressieve kenmerken, kortlontje etc etc. Ik kwam er achter dat ik PSM heb en dat de pil hierbij kon helpen. En wat blijkt, het slaat aan! Ik heb nu al 2 maanden geen PMS klachten en wanneer mijn stopweek plaats vind voel ik me hooguit 1,5 dag niet prettig (buikpijn en hoofdpijn). De pil zorgt er nu voor dat mijn hormonen terug in balans komen omdat mijn lichaam het zelf niet op orde krijgt. Voor mij werkt het nu dus positief!

 14. Wat fijn dat je hier zo open en eerlijk over schrijft! Ik twijfel zelf ook al een tijdje om te stoppen. Ik heb ook het gevoel inderdaad dat mijn emoties soms onderdrukt worden en daarnaast is mijn libido ook echt stukken minder dan hiervoor. Ik slik hem alleen wel puur als anticonceptie, en weet zo niet waardoor ik dat zou willen vervangen omdat een spiraaltje mij ook niks lijkt.

  1. Snap ik helemaal.. hopen dat er binnenkort nog een andere methode wordt uitgevonden. Ik zou voor nu ook even niet weten wat voor mij de beste optie is. Ik moet me er nog goed in verdiepen, maar wat ik tot nu toe weet van spiraaltjes etc. spreekt me echt niet aan.

 15. Ik kan iedereen koperspiraal aanraden. Ik heb nooit pil geslikt omdat ik die hoeveelheid hormonen niet wilde. Mirena heb ik geprobeerd, maar had van dat beetje hormonen al last. Ik vond het zetten van het koperspiraal super meevallen en mijn menstruatie werd ook niet zwaarder, zelfs lichter.

  1. Hey,
   Ik wil je bedanken om je ervaring met het koperspiraaltje te delen. Ik wil zelf om gezondheidsredenen graag stoppen met de anticonceptiepil en een hormoonspiraal zie ik ook niet zitten omdat het nog steeds een invloed zou hebben op de hormoonhuishouding in mijn lichaam. Helaas lees ik zoveel negatieve ervaringen over de koperspiraal, waardoor ik toch de pil ben blijven doorslikken ondanks bijwerkingen… Ik vind het erg fijn dat iemand ook eens een positieve ervaring deelt online!

 16. Ikzelf ben ook nu 3 maanden gestopt, ook 22 jaar. Voor mij is er echt een hoop veranderd! Mijn moodswings zijn veel minder en ik kan weer genieten van dingen. Ook mijn libido is verhoogd en dat was toch wel heel fijn. Nu heb ik buikkramp op de eerste dag dat ik ongesteld word, dat had ik eerst niet, maar wel handig want dan weet ik dat het weer zover is. 😉
  Ik snap niet zo goed waarom alle tiener meisjes de pil zo snel voorgeschreven krijgen. Natuurlijk handig tegen zwangerschap, maar ik heb helemaal niet zoveel mee gekregen over alle bijwerkingen die erbij komen. Eigenlijk heel ongezond.

  1. Hi Mandy! Ik heb vandaag de laatste pil van mijn strip ingenomen en ga stoppen na 10 jaar microgynon en 2 jaar yasmin. Ik ben bang voor haaruitval maar blijkbaar heeft niet iedereen hier last van, jij? Lijkt me inderdaad ook wel handig als je lichte buikkrampen hebt zodat je weet dat het zover is;) Ik kijk er wel naar uit, ik merk namelijk al in een stopweek dat ik me veel beter voel en mijn libido is verhoogd! Met de pil heb ik al eet buien Jennie haha dus ik verwacht dat dit alleen maar minder wordt. Hoe is dat bij jou Mandy? Liefs Lisette

 17. Ik zou ook wel graag willen stoppen met de pil, maar alle andere anticonceptiemiddelen trekken me totaal niet aan. Bij andere middelen op basis van hormonen heb ik het idee dat ik dan net zo goed door zou kunnen gaan met het slikken van de pil (want ook hormonen) maar middelen zonder hormonen voelen dan op het gebied van anticonceptie weer niet “veilig” genoeg.

 18. Hee Jennie! Wat fijn dat je je ervaringen deelt. Ik heb ik januari 2016 een poging gedaan tot stoppen met de pil. Ik heb de afgelopen jaren verschillende pillen geslikt, en eindige bij de Jaz 24+4. Ik had veel last van hormonale acne en ze zeggen dat de pil daarbij kan helpen, maar ook dat juist kan veroorzaken. Na een halfjaar gestopt te zijn ben ik weer begonnen, ik werd niet ongesteld en haaruitval bleef maar aanhouden. Doordat ik niet ongesteld werd en een vriend had was ik iedere keer in paniek. Ook werd de hormonale acne niet erger of minder. Fijn dat het bij jou zo goed is verlopen en dat je je nu goed voelt! Ik blijf voorlopig nog wel even aan de pil zolang ik een vriend heb.

  1. Charlotte, wat rot dat het stoppen bij jou niet goed verliep.. Snap dat je het na een tijd helemaal gehad hebt en dan toch weer liever terug ging aan de pil. Als het voor jou goed werkt moet je het ook zeker blijven doen. Ik hoop stiekem dat er binnenkort nog een nieuwe methode wordt uitgevonden want de opties van nu (ik heb er heel vluchtig naar gekeken) spraken me zo 123 niet aan. Jij ook dankjewel voor het delen van je ervaring!

 19. Ik herken me in je verhaal! Ik ben sinds januari gestopt (na 8 jaar de pil) toen was het uit met mijn vriend en ik hoorde veel goede verhalen over stoppen met de pil. De eerste week inderdaad veel rugpijn en ziek! (Volgens de huisarts kon dit niet..) Ik voelde me veeeeel beter. In de zomer kregen ik en mijn vriend weer even een relatie en toen was het stoppen met de pil wel even onhandig en heb ik even wakker gelegen.. dokter zei dat de pil toch het handigst was weer begonnen met de pil en ik maar huilen huilen huilen. Maand later weer gestopt. Ben intussen al naar de huisarts geweest maar geen enkele andere methode met hormonen trekt me aan op dit moment. Ben ever single dus nu heeft het geen haast maar ik heb echt geen idee wat ik nu wil.

  1. De rugpijn en het ziek zijn na het stoppen heb ik van meer mensen gehoord, gek he? Gelukkig was het maar tijdelijk. Ik zou ook echt niet weten wat ik nu wil.. Ben benieuwd wat het bij jou uiteindelijk gaat worden. Ik ben nu ook single dus voor mij heeft het ook geen haast. Ik ga binnenkort eens op mijn gemak naar de opties kijken.

 20. Wat bijzonder eigenlijk om te zien dat zoveel mensen dit soort dingen zo anders ervaren.. Ik ben ooit aan de pil gegaan omdat ik onwijs regelmatig ongesteld werd, maar op een gegeven moment waren mijn ongstelde periodes emotioneel écht niet te doen (lees: elke dag continu om niets moeten huilen etc.) en besloot ik om de pil een tijdje te gaan ‘doorslikken’. Na ongeveer 7 maanden begon ik dit ook weer emotioneel te merken, dus besloot ik even helemaal te stoppen. Het enige wat dat bij mij opleverde was -nog steeds- een onregelmatige ongesteldheid en weer die emoties als ik dat heb, maar verder gelukkig geen gekke dingen. Ben nu gewoon weer aan de pil en dat gaat gelukkig weer prima 🙂

  FIjn om te horen dat het bij jou nu ook weer beter gaat! Ben benieuwd wat je uiteindelijk gaat doen! Mijn husiarts raadde mij destijds aan om te kijken naar een anticonceptie die plaatselijk hormonen afstoot, zodat je er verder geen last van hebt. ZIj stuurde mij door naar anticonceptie.nl misschien heb je daar iets aan 🙂

  xx

 21. Wat een fijn artikel om te lezen! Ik zelf ben juist net begonnen met het slikken van de pil omdat ik altijd extreme buikpijn had en vaak zelfs zwart voor mijn ogen werd tijdens mijn menstruatie. Ik wist niet hoe dat allemaal zat met die emoties enzo maar wel interessant om te lezen. Denk je dat je jouw rugpijn nu minder krijgt omdat je ouder geworden bent of omdat je aan de pil geweest bent?

  1. Wow, zwart voor je ogen.. dat heb ik nog bij niemand anders gehoord. Hoe oud was je toen je startte? En hoe oud ben je nu? Ik denk dat het bij mij weg is gegaan doordat ik ouder ben geworden, alle pil-troep zou nu wel uit mijn lichaam moeten zijn denk ik. Ik weet het niet zeker natuurlijk. Misschien zou je het stoppen een tijdje kunnen proberen, even kijken of het bij jou ook over is?

 22. Oh wauw, Jennie, ik heb hier twee weken geleden ook een artikel over geschreven, want ik ben zelf anderhalve maand geleden gestopt met de pil. Maar man, jouw verhaal is gewoon ook bijna die van mij. Ik ben namelijk ook aan de Mycrogynon 30 pil gegaan op mijn 14e toen ik rugpijn had en ben hem in al die jaren ook nooit vergeten te slikken. Nu ik gestopt ben merk ik inderdaad ook dat mijn gevoelens weer wat ‘echter’ worden en heb ik ook ontzettend veel haar uitval. Het enige bij mij is alleen dat ik mij nog steeds niet ‘blijer’ voel, maar juist nog een beetje een emotioneel wrak ben. Vanaf wanneer ging dat bij jou weg? X

  1. Wat toevallig dat het bij ons precies hetzelfde gegaan is. Na ongeveer een maand begon ik te merken dat ik me vrolijker voelde. Ik hoop dat het bij jou ook snel komt. Heb jij al een vervangende methode gevonden trouwens? Daar ben ik erg benieuwd naar.

 23. ik heb eigelijk een beetje de klachten sinds ik mijn spiraal heb laten zetten 2 jaar geleden. Ik heb af en toe hele vreemde buien en lachen zoals vroeger, lijkt mij ook moeilijker af te gaan. Hmm misschien moet ik hier ook eens over gaan googleen

 24. Goed dat je dit hebt geschreven! Ik ben jaren lang aan de prikpil geweest, toen gestopt, begin dit jaar weer een paar maanden gebruikt en nu definitief gestopt. Ik merk gewoon echt dat mijn emoties minder vlak zijn en dus meer aanwezig zijn. Ook merk ik dat ik meer zin heb om dingen te doen, te ondernemen, uit te gaan en dat soort dingen. Dat was bij mij ook wel een beetje weg sinds ik het gebruikte. Oh, en haaruitval. Ik heb al dun en fijn haar en er viel dus nog meer uit. Merk wel dat het nu weer begint te groeien gelukkig 🙂

  1. Hi, ik ben benieuwd hoe lang jouw haaruitval duurde, ik ben in maart gestopt met de pil, en nu al 4/5 maanden mega haaruitval, dermatoloog denk erfelijke haaruitval maar dit lijkt me veel en plotseling dus eerder gerelateerd aan de pil. Pfff

 25. Wat goed dat je hier over schrijft 🙂 Ik ben wel benieuwd naar hoe jij denkt over andere anticonceptie methoden? Ik ben vorig jaar gestopt met de pil om dezelfde redenen als jij en heb daarna besloten om een Mirena te laten plaatsen. Maar daar kreeg ik precies dezelfde/ergere bijwerkingen van! Dus nu overweeg ik een koperspiraaltje, maar dat is misschien niet net zo veilig?

  1. Ik moet eerlijk zeggen dat ik me nog helemaal niet verdiept heb in andere methoden. Wilde eerst even kijken of het stoppen zou bevallen, want anders zou ik weer terug gaan aan de pil. Ik heb op dit moment geen relatie dus het heeft voor mij ook even geen haast. Een spiraaltje zie ik niet zo zitten omdat ik er vervelende verhalen over hoor om me heen.. binnenkort even goed kijken naar alle mogelijkheden.

  2. Koperspiraaltje heeft betrouwbaarheid van 99 tot 99.9%. Dus bijna gelijk aan pil en grote voordeel is dat je hem niet kan vergeten en ziek zijn ook geen invloed heeft.

 26. Zou je ook ons een update willen geven wanneer je voor een ander alternatief hebt gekozen? Ik zou echt niet weten wat ik ipv de pil zou moeten gebruiken. Helaas heb ik het idee dat er niet echt een super goed alternatief is 🙁

 27. Interessant artikel. Je leest en hoort veel over stoppen met de pil de laatste tijd. Ik ben sinds drie weken ook gestopt met de pil (als ik het goed zie op de foto slikte ik dezelfde pil als jij deed, al ruim 12 jaar). Ik ben nu voor het eerst ongesteld geworden, dat gaat opzich wel. Had nooit last van puistjes op mijn rug, maar nu zitten er een paar. Voor de rest lijken de puistjes in mijn gezicht niet veel erger te worden. Emotioneel ben ik iets stabieler heb ik het idee, maar dat kan ik wellicht beter over een langere tijd zeggen. Wel heel veel last van haaruitval, super kak. Maarja, ik ben erg blij om gestopt te zijn.

  Veel liefs,
  Shalane

  1. Hi Shalane. Hoe is het met je haaruitval afgelopen? Mijn arts denkt dat het niet met stoppen van de pil te maken heeft, maar ik wel. Duurt nu wel lang, maand of 4. Vandaar mijn vraag, groetjes daphne

 28. Ben ook juist gestopt met de pil (zo’n twee weken terug). Tot nu toe heb ik nergens lastvan, behalve haaruitval! Wanneer ik mijn haar was komt er echt een plukhaar uit, hoop dat dit snel overgaat! Is het haar bij jou terug gekomen?

  Groetjes,
  Eva

 29. Hoi!
  Ik zag dat de blog / reacties uit 2016 kwamen. Ik ben ook sinds een aantal weken gestopt en heb nu ook MEGA veel haaruitval! 🙁 In doucheputjes veel en als ik door mijn haren ga, heb ik zo weer 10/20 haren eruit.. 🙁 Ik voel me hierdoor echt verschrikkelijk en heb veel huilbuien.. Voel me onzeker en bang.
  Mijn vraag was of dit over gaat en of de haren terug komen en hoe lang dat duurde? Welke vitamine hebben jullie geslikt? Ben radeloos. 🙁 Xx

  1. Hee Tanja! Wat rot dat je last hebt van zoveel haaruitval.. ik heb er zelf ook echt last van gehad. Bij mij is de haaruitval inmiddels gestopt, maar ik merk wel dat mijn haren wat dunner/minder sterk zijn. Ik slik de huid/haren/nagels pilletjes van HEMA. Heel veel succes ermee!

 30. Hoi Jennie,
  Bedankt voor het delen van dit mooie artikel, heel herkenbaar. Zelf ben ik inmiddels 1,5 jaar gestopt en het is de beste keuze ooit geweest. Voel me zoveel zekerder en vrijer. Op het moment gebruik ik Natural Cycles. Mijn cyclus is redelijk regelmatig en met het meten van mijn temperatuur weet ik precies waar ik aan toe ben. Ik wil echt nooit meer iets anders. Wellicht heb jij daar ook iets aan! Groetjes, Tanja

 31. Beste allemaal
  Tjee wat een herkenning allemaal!!
  Ten eerste was ik 16 toen ik 1dag aan m’n zaterdag baantje wilde beginnen en al paar x was flauw gevallen en m’n moeder de dokter had gebeld die kwam omdat ik in m’n bed lag te kruipen van de buikpijn
  Conclusie je hebt zulke heftige menstruatie pijn dat je nu vast weet wat het is om een kind te krijgen( slik nooit gekregen)
  Het beste is om aan ee pil te gaan mycrigonon 30!!
  Ging goed lang geen last gehad maar toen ik 32 was en m’n relatie stuk liep besloot ik om te stoppen met de pil en kreeg weer klachten + andere erbij! Uiteindelijk na 1/jaar toch weer de pil gaan slikken maar voelde me zo behhh niet lekker emotioneel en lichamelijke klachten van darmen pms klachten heftige menstruatie enz! Toen overgegaan op 2 andere pillen uiteindelijk jazmin ivm veel vocht vast houden enz enz toen nieuwe yazimn enz nog steeds prut steeds doorbraak bloedingen 12 dag en toen besloten om pil gewoon 2 m’n doorslikken dan 1 x menstruatie dit duurde maar voort uiteindelijk jaren van ellende en tobben toen weer bij huisarts ivm mygraine die zei; slik hem gewoon altijd door dan stop je gewoon 1x per jaar!! ( plastsvervanger!! Was een MAN)
  Ik dacht hij spoort niet!! Dat is niet goed voelt niet goed voor mij!! Die rommel moet er toch x uit gaat tegen mijn natuur in!!
  Uiteindelijk weer getobt en veel gelezen op internet en besloten om weer terug naar eigen huisarts te gaan enz die zei neem dan de prikpil ivm de mygraine! Dus had wel eens aan gedacht gelezen enz maar dat leek me toen ook niets (ivm zwaarder worden)maar uiteindelijk laten overhalen en laten plaatsten dat precies 3x gedaan eerst beviel het prima maar ook daarna ondervond ik toch (na+_ 1 jaar) ook weer klachten en ik vond het eng omdat ik vegetariër ben ivm botontkalking (word verergerd door de prikpil) uiteindelijk na dus ongeveer 15 jaar tobben toch besloten om myraina pil te plaatsen!!
  Vond het eng! nooit kinderen gehad dus pijnlijker maar dat is even tanden opelkaar en daarna….(5jaar nergens lady van) wat fijn nooit meer klachten alleen de eerste x nog ongesteld geweest daarna niet meer! Geen mygraine meer en verder ook geen andere klachten meer!!

  had ik echt jaren eerder moeten doen dus kan het iedereen die twijfeld aanraden!!!
  De myrena spiraal voor mij ideaal helaas erg laat achter gekomen vandaar m’n verhaal voor om andere die twijfelen te helpen met hun beslissing te nemen mischien is dit net het zetje in de goede richting
  Gr

 32. Ik ben nu ruim 10 maanden gestopt met de pil. Het klinkt misschien gek, maar heb het gevoel dat ik nu pas echt mezelf ben. Ik voel mijn emoties veel intenser, ook de negatieve. Dat kan soms vervelend zijn, want ik kan me soms super down voelen maar ik heb eindelijk niet meer het gevoel dat mijn emoties verdoofd worden. Daarnaast kan ik veel meer genieten van bepaalde momenten en lijk ik me meer dan ooit te beseffen wat ik belangrijk vind in mijn leven. Ik ben lichamelijk ook veranderd. Een cupmaat kleiner, denk zo’n 2 kilo lichter, momenteel vaak veel puistjes, meer haargroei. Klinkt niet ideaal, maar het voelt alsof het zo hoort te zijn. Ik kan het iedereen aanraden om te stoppen. Sinds ik gestopt ben met de pil heb ik keuzes durven maken die ik anders nooit had gemaakt en daar ben ik super blij mee!

 33. Hey Jennie, lees nu dit artikel en vroeg mij af hoe je t nu ervaart 2 jaar later? ik ben juist weer met de pil begonnen omdat ik 5 jaar zonder hormonen echt nog steeds geen stabiele hormoonspiegel had. Juist te intens alles voelen en 2 weken pms en voorbereiding ongesteldheid, 2 weken top…veel haargroei etc dus denk dat ik teveel testosteron had. Eet geen vlees, en eet gezond en gebruik geen troep op lichaam dus wilde weer eens kijken hoe ik reageer op de pil. Tot nu toe heel goed en nog steeds voel ik veel. Bizar wat t bij iedereen kan verschillen he! Benieuwd hoe je je nu voelt zo’n 3/4 jaar later en wat je nu gebruikt als anticonceptie!

  Liefs Suze

 34. Fijn dat er een update over 2020 staat haha!

  Ik heb een verleden met pap3B, waar voor ik nog onder controle loop bij het ziekenhuis.
  In Juni moet ik op controle, en heb ik afgesproken met mijn vriend om te stoppen met de pil.
  Simpel weg omdat ik geen “troep” meer in m’n lijf wil.
  Na hebben na het hele “ziekenhuis” gedoe wil ik gewoon “schoon” beginnen. 🙂
  Ik slik al ruim 15-16 jaar de pil, en heb sinds kort door braak bloedingen / oud bloed. (Vrij heftig en nooit eerder last van gehad)
  Gezien mijn verleden meteen aan de bel getrokken, en volgens de dokter kon dit komen door de pil.
  Ik heb er nog steeds veel vraagtekens bij, maar ik vertrouw erop dat hij gelijk heeft.
  (Wel ter controle en voor de zekerheid een uitstrijkje moeten laten doen)

  Toen ik dat hoorde was ik er meteen helemaal klaar mee haha.
  Ik moet nu nog 2 dagen de pil slikken en dan is mn strip afgelopen.
  Dit is voor mij het moment om te stoppen!
  Na alle ervaringen gelezen te hebben ben ik wel enorm “benieuwd” naar wat komen gaat!

  Liefs,
  Mennie.

 35. Ik zelf ben ook gestopt met de pil. Ik vroeg me af wanneer jij ongesteld ben geworden sinds je gestopt was met de pil? 8 december was mijn laatste pil. Ik ben nu nog niet ongesteld geworden. Ik had gelezen dat het wel paar maanden zou kunnen duren 😅 vandaar de vraag aan jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.