Mijn tips voor (beginnende) bloggers

Een blog starten en bijhouden, hoe kun je dat nu het beste doen? En hoe krijg je nu meer bezoekers op je blog? Eerder schreef ik al in een artikel dat de perfecte formule voor een succesvolle blog niet bestaat. Je zult zelf de perfecte formule moeten ontwikkelen die bij jou en jouw blog past. Maar, er zijn natuurlijk wel een aantal tips die iedereen kan gebruiken. In dit artikel deel ik daarom mijn tips voor beginnende bloggers. Heb je al een tijdje een blog? Dan kan ik je toch aanraden om ze voor de zekerheid even te checken!

1. Bedenk een naam die nog een tijdje mee kan
Bloggen is op dit moment helemaal hot maar wie weet wordt dat over twee jaar wel overgenomen door een nieuwe vorm. Bedenk dus een naam die een aantal jaren mee kan en denk daarbij aan veranderingen die kunnen opspelen. Neem bijvoorbeeld geen blognaam met ‘fashion’ er in als je er niet zeker van bent dat fashion altijd je uitgangspunt zal zijn. Ik heb bijvoorbeeld met mijn naam de ‘pech’ dat het woord blog er in zit. Stel dat ik over een tijdje iets anders wil met mijn blog, een online magazine maken om maar iets te noemen, dan zal ik van naam moeten veranderen en dan moet ik dus ook opnieuw beginnen met het opbouwen van naamsbekendheid.

2. Google Analytics!
Jetpack en Statcounter zijn heel leuk en vast ook erg handig, maar Google Analytics wordt in de bloggerswereld altijd als uitgangspunt gebruik. Niet alleen voor bedrijven is het handig, maar voor jou zelf ook. Je kunt er namelijk onder andere mee meten hoeveel mensen je website bekijken, waar zij vandaan komen, welke artikelen zij het meest bekijken en hoe lang mensen dan gemiddeld op zo’n pagina blijven. Heel handig, want die informatie kun jij weer gebruiken om je website te verbeteren. Ben je nog niet zo bezig met bedrijven en getalletjes? Dan kan ik je toch aanraden om het alvast te implementeren in je website. Wie weet komt die interesse nog en dan heb je tegen die tijd in ieder geval al genoeg cijfers verzameld om mee aan de slag te gaan.

3. Een mooie website maken
Als je een website bezoekt is het eerste wat je opvalt natuurlijk hoe hij er uit ziet en wat de uitstraling er van is. Een heel belangrijk punt om over na te denken dus! Ik raad je aan om je blog te maken op WordPress. Hier zijn namelijk veel mogelijkheden en als je het eenmaal doorhebt werkt het systeem erg handig. Wil je het echt professioneel aanpakken en een website (op WordPress) laten bouwen? Wees dan slim en neem contact op met iemand die er veel verstand van heeft: je neef of broer of een multimedia student bijvoorbeeld. Een echt bureau vraagt namelijk behoorlijk wat geld voor zo’n website. Je kunt later altijd nog investeren in een vernieuwde website.

tips_bloggers2
4. Evenementen en gratis spullen
Iedere dag 5 pakketjes vol gratis kleding en make-up zouden we natuurlijk allemaal wel willen ontvangen. Veel meiden denken dat alle bloggers iedere dag overladen worden met cadeaus, maar zo werkt het niet. De spullen dienen als aanvulling voor een blog dus er wordt rekening gehouden met welke producten bij welke blogger passen. Het is echt niet zo dat alle bloggers alles krijgen toegestuurd. Een beautyblogger heeft bijvoorbeeld make-up nodig om over te schrijven en voor een fashionblogger is het wel zo fijn als deze veel kleding heeft om te kunnen afwisselen. Stel jezelf dus de vraag of je spullen echt nodig hebt voor het voortbestaan van jouw blog. Ik schrijf zelf bijvoorbeeld veel persoonlijke verhalen. Daar heb ik geen gratis spullen voor nodig. Op het gebied van kleding word ik dan weer wel gesponsord zodat ik wat afwisselende outfits kan laten zien. Voor evenementen geldt hetzelfde: vraag jezelf af of het wat toevoegt. Fashionweek is voor mij bijvoorbeeld wel leuk om te bezoeken, maar de ervaring leert dat mijn lezers dat over het algemeen helemaal niet interessant vinden om te zien. Dan geef ik dat plekje in de zaal liever aan iemand voor wiens lezers het wel belangrijk is. Denk dus voordat je contact opneemt met PR bureaus goed na over wat je precies wil met je blog en wat je nodig gaat hebben. En let er op dat je wel een behoorlijk aantal bezoekers op je blog hebt voordat je contact opneemt.

5. Fouten maken is leerzaam
Je hoeft echt niet meteen perfecte artikelen en een knaller van een website neer te zetten. Door wat verschillende dingen te doen leer je wat voor jou en je lezers wel en niet werkt. Zo heb ik een keer een recept online gezet van een Knorr wereldgerecht. Zo eentje waarbij je van de doos af kunt lezen wat je precies moet doen.

6. Inspiratie
Waar haal je inspiratie vandaan? Veel beginnende bloggers zitten met het probleem dat ze niet zo goed weten waar ze over moeten schrijven. Heel begrijpelijk! Ga vooral niet ‘schrijven om het schrijven’. Als het je niet lukt om iedere dag een idee voor een leuk artikel te bedenken, post dan gewoon niet iedere dag. Je lezers merken het meteen aan je als je ergens niet 100 procent achter staat. Ik heb er zelf nooit echt last van dat ik niet weet waar ik over moet schrijven. Ik blog nu alweer bijna vier jaar dus bij mij zit het gewoon vast in mijn systeem. De ideeën komen vanzelf binnen, ik hoef er niet echt op een plek naar te zoeken. Misschien zou je op Pinterest kunnen kijken? Of kijk gewoon de hele dag goed om je heen. Zie je iets moois wat je inspireert? Of gebeurt er iets grappigs? Schrijf het op! Neem altijd een notitieboek mee. Hoe gek je ideeën ook zijn, er kan altijd nog iets anders leuks uit voortkomen. Inspiratie zoeken op andere blogs daar ben ik zelf niet meer zo fan van. Het wordt dan al snel kopiëren en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Probeer dingen te bedenken die je nog niet op een andere blog gezien hebt. Dan ben je origineel!

7. Meer bezoekers op je blog
De meest gestelde vraag rondom het bloggen: hoe krijg ik meer bezoekers op mijn blog? En dit is dan ook meteen de moeilijkste vraag om te beantwoorden. Er zijn ontzettend veel blogs en het is lastig om daar nog boven uit te springen. De grotere bloggers van nu zijn vaak alweer zo’n 6 jaar bezig. Het heeft gewoon tijd nodig. Of een rete goed concept. Wat kleine tips om meer bezoekers te krijgen: sluit je aan bij Facebook groepen voor bloggers, laat reacties achter op andere blogs, deel je posts op forums als Girlscene en Ellegirltalk en werk samen met andere bloggers. Let er wel op dat je niet gaat spammen, want dat zorgt er juist voor dat mensen niet meer naar je blog gaan.

8. Dingen die je nodig hebt
Wij bloggers hebben het geluk dat we niet veel spullen nodig hebben om te kunnen doen wat we doen. Wat je volgens mij nodig hebt is een camera, SD-kaart, een laptop of computer met een goed bewerkingsprogramma, een statief en een creatieve geest. En het laatste wat ik hier aan toe wil voegen is dat je veel geduld moet hebben. Je blog zal niet meteen vanaf dag 1 door duizenden mensen bezocht worden. Dat bouwt zich normaal gesproken langzaam op.

9. Have fun!
Bloggen is leuk en het kan je zoveel mogelijkheden bieden. Zorg er wel voor dat het leuk blijft voor jezelf. Stel niet te hoge eisen en doe vooral wat jij leuk vindt. Zoals ik eerder al schreef is het echt niet erg als er een dag niets online komt. Wil je twee keer per week iets plaatsen? Prima toch! Probeer niet te veel druk op jezelf te zetten. Ga samen met een vriendinnetje foto’s maken. Probeer nieuwe recepten uit. Doe leuke dingen om over te schrijven. Ik kan je een ding garanderen en dat is dat het leven als blogger ontzettend leuk is!

Ik hoop dat jullie deze tips handig vinden! Mocht je nog tips willen lezen over andere onderwerpen die met bloggen te maken hebben, laat het me dan vooral hieronder weten. Dan kan ik nog een tweede en misschien wel derde artikel maken.

58 thoughts on “Mijn tips voor (beginnende) bloggers”

 1. Erg goede tips, Jennie. Ook goed opgebouwd! Dit zijn zeker cruciale tips voor het bloggen; vooral de bezoekersvraag komt inderdaad vaak langs. Hier ga ik zeker iets aan hebben, dank je!

 2. Fijne tips! Ik blog nu net ruim een half jaar… en ik wil mn blog lay-out nog helemaal gaan veranderen! Maar daar moet ik echt even tijd voor nemen! Is zoveel werk haha!

 3. Goede tips! 🙂
  Ik denk dat het vooral belangrijk is om je te focussen op het maken van iets moois/waardevols. Als je dat doet, dan is de kans groot dat andere mensen het ook leuk gaan vinden 🙂

  Blogs die overduidelijk gericht zijn op het krijgen van spullen vind ik altijd nogal oninteressant (vaak straalt een blog met zo’n insteek dat ook uit, zo zonde!). Zelfde als het uitgangspunt geld verdienen is.
  Ik ben blij dat ik geen gratis spullen of veel advertorials nodig heb om mijn blog draaiende en leuk om te lezen te houden 🙂 Da’s wel zo makkelijk, haha.

  Qua inspiratie kan het trouwens ook helpen om (tijdelijk) wel elke dag te bloggen, zelfs als je het eruit moet persen. Op die manier leer je dat er altijd iets om over te schrijven, het is alleen een kwestie van jezelf laten inspireren (zoals je zegt met dat boekje, dingen opschrijven, etc). Er zijn zo veel dingen om over te schrijven, je moet ze alleen leren zien!

 4. Hi,

  Super leuk om te lezen! Ik heb nu een tijdje een blog en ik wil heel graag een camera en laptop gaan kopen, maar met het budget van een folder bezorger, gaat dat niet zo snel haha.. Dus doe ik het nog even met mijn mobiel. 😉 Ik vind bloggen trouwens heel leuk en ook al ben ik niet populair, ik vind het gewoon leuk om te schrijven en foto’s te maken!

  Liefs,
  Joyce

 5. Hele fijne tips! Op dit moment ben ik niet tevreden met mijn blog en dit geeft me wat motivatie. Ik denk dat vooral geduld en doorzettingsvermogen cruciale eigenschappen zijn!
  X Emma

  1. Ik werk op dit moment niet meer met tags. Uit luiheid, om heel eerlijk te zijn. Toen ik het wel deed koos ik een stuk of vijf belangrijke tags uit! Eigenlijk moet ik het wel echt weer gaan doen.

 6. Goed geschreven. Zelf blog ik inmiddels alweer ruim 12 jaar. De beste tip die ik kan geven is vooral bij jezelf blijven en niet meegaan in dingen die zogenaamd ‘horen’ als je blogger bent. En dat aantallen volgers etc. minder belangrijk zijn dan kwaliteit van hetgeen je publiceert en de uitstraling van je website.

 7. Goede naam is wel echt belangrijk! Zou daarbij ook willen zeggen dat het slim is om origineel te zijn. Zijn tegenwoordig zoveel blogs, erg veel met vegelijkbare namen. Ik kan ze dan nooit uit elkaar halen. Dat helpt natuurlijk ook niet met je naamsbekendheid.

 8. Leuk dat je hierover schrijft! Ik blog echt puur voor plezier, ik word blij van die camera overal naartoe mee te zuilen en nu kan ik het eindelijk ergens delen! Moet ook zeggen dat ik jouw blog ook altijd wel plezier uit vind stralen, complimentje (:

 9. Zo! He, He, ben eindelijk onderaan de pagina! Hihi!
  Vandaag bestaat mijn blog 4 maanden en ik ben heel tevreden over mijn blog, ik vind het altijd leuk om extra nieuwe tips te lezen en dankzij jou heb ik wel wat nieuwe ideeën voor promoting gevonden!
  Dus hierbij bedank ik je

  Xox Tessa

  1. Ik heb zelf geen spijt van mijn blognaam hoor, ben er super tevreden over! Alleen weet je niet of blogs over een tijdje veranderen in iets anders. Dan heb ik nogal pech! Of ik blijf gewoon lekker altijd blogger 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.