Over aanranding

Tot nu toe heb ik hier nog niets over geschreven, maar dat wil ik zeker wel doen. Ik wil ook niet dat mensen denken dat ik het verborgen wil houden of me er niet over durf te uiten, want dit is juist een onderwerp waarover gesproken moet worden. Voor veel mensen zal dit uit de lucht komen vallen, maar er zijn ook een aantal mensen die weten waar dit over gaat. Op de avond van mijn verjaardagsfeestje zijn er wat vervelende dingen gebeurd en mijn vriend Herman heeft daarover (met mijn toestemming) in zijn radioshow verteld. Hij had mijn naam niet genoemd maar omdat Herman nu een paar keer op mijn blog voorbij is gekomen hadden een aantal van jullie de link al snel gelegd: dat verhaal ging over mij.

Wat er gebeurd is. Ik vierde mijn verjaardag met een feestje bij mij thuis en ging daarna nog uit met een klein groepje. We hadden drankjes gehaald en het eerste wat gebeurde was dat ik in mijn bil werd geknepen. Na een tijdje ging ik naar het toilet. Onderweg naar het toilet kruiste mijn pad dat van een jongen (die ik de hele avond nog niet had gezien). Ik moest zijn kant op en hij die van mij. Toen we langs elkaar af liepen greep hij me vol onder mijn jurkje, aan de voorkant, met een dikke vette grijns op zijn gezicht. Ik werd boos, hij liep snel weg en ik ging snel door naar het toilet. Ik zat daar na te denken over wat er gebeurd was en mijn vriendinnen stuurden me bezorgd berichtjes waar ik bleef. Toen ze hoorden wat er gebeurd was zijn we meteen de club uit gegaan. Een vriendin bracht me met de auto naar huis. Onderweg reed er een auto voor ons die ontzettend sloom reed. Op een gegeven moment stopte de auto waardoor wij niet verder konden rijden. Één van de jongens stapte uit en toen was er weer een hoop gedoe. Bij mij was er nog nooit eerder zoiets gebeurd tijdens het uitgaan en nu werd ik ineens drie keer op één avond lastiggevallen.

Ik ben er die avond behoorlijk van geschrokken, maar ik ben helemaal oké. Ik verwacht op dit moment niet dat ik er in de toekomst last van ga hebben. Mocht ik er in de toekomst wel last van gaan krijgen dan weet ik dat het belangrijk is om te praten en dan ga ik dat ook zeker doen. Herman heeft heel sterk over dit onderwerp gesproken, ik vind echt dat hij dat goed gedaan heeft: zolang het nog steeds zo is dat vrouwen niet normaal uit kunnen gaan zonder het risico te lopen lastig gevallen te worden, hebben we nog steeds een probleem. Het werd ontzettend veel gedeeld op social media en op een gegeven moment pikten (voor ons onverwachts overigens) allerlei nieuwssites het ook op. De nieuwskoppen zorgden voor veel bezorgde berichtjes uit mijn omgeving en van jullie. Dank daarvoor ♡

Het is niet normaal als mensen zonder jouw toestemming aan jouw lichaam zitten. Mocht je zoiets meegemaakt hebben, praat er dan over wanneer je daar klaar voor bent. Met iemand die je kent, met een specialist of neem contact op met mij als je dat fijn vindt.

44 thoughts on “Over aanranding”

 1. Wat erg Jennie…. kan hier zo boos om worden ?? Fijn dat je okè bent. Goed dat je het verhaal deelt want er moet idd over gesproken worden.

 2. Wat goed en knap dat je je verhaal deelt! Ook naar dat het je is overkomen, maar fijn dat je oké bent. Ik vind het zo laf als mensen denken dat ze zomaar aan iemand anders mogen zitten. Vaak ook nog eens onder het mom van ‘hij/zij vroeg er zelf om’.

  1. Ja ongelofelijk he? Er was bij RTL op de Facebookpagina ook iemand die op het bericht reageerde met: “mogen wij dan ook de dame in kwestie misschien even zien? Drie keer op een avond, dan vraag ik me af wat ze aanhad”. Ik zat echt vol verbazing achter mijn computer.

 3. Wat een sterke vrouw ben jij Jennie ♥️ Veel bewondering voor jou. Ik hoorde het op de radio terwijl ik op weg was naar mijn werk. Was diep onder de indruk van Herman zijn woorden en de emotie in zijn stem, maar had geen idee dat dit over jou ging! Fijn te lezen dat je oké bent en je zo liefdevol opgevangen wordt. Goed dat je er over vertelt want dit is NOOIT oké!

 4. Wat een naar verhaal en dat notabene op je verjaardag…..Ik vind gewoon dat deze smeerlappen hun tengels bij zich moeten houden. Paar maanden terug in Engeland tijdens exchange, vond een jongen het kennelijk heel grappig om in mijn bil te knijpen met zo’n smerige grijns. Het scheelde echt niet veel of ik had zeker een paar rake klappen verkocht, maar dan realiseer je je ook dat het niet de oplossing is voor dit soort dingen….Sterkte meis <3

 5. Ik had het verhaal al gehoord, maar vind het echt verschrikkelijk om nog een keer te lezen! Hopelijk kun je het een beetje verwerken, want het lijkt me heel rot om mee te maken. Dit soort dingen zijn echt niet oke!

 6. Echt rot wat er met je is gebeurd, en dat nog op je verjaardag!
  Helaas is het iets wat mij ook al meermaals is overkomen. Nooit echt erg, gelukkig, maar toch dingen waarvan je denkt: wáárom toch?
  Toen ik als vroege twintiger eens op de bus zat, legde een oude man gewoon zijn hand op mijn bil. Ik riep het uit ‘hou uw handen eens thuis!’ en die man (duidelijk ergens geestelijk gestoord) antwoordde droog ‘Ah, ik dacht dat je dat leuk zou vinden?’
  Ik werkte jarenlang als vrijwilliger voor een concertorganisator, dus spendeerde vele avonden in concertzalen. Daar heb ik ook veel vrouwonvriendelijk commentaren mogen horen, omdat ik belangrijke functies als backstagebewaker, kassabeheerder en ordehandhaver deed. Ooit kneep een jongen me in m’n achterste, en stak het op zijn vriend toen ik me kwaad omdraaide. Daarna deed ie het nog eens en toen heb ik hem keihard tegen de schenen gestampt, uit frustratie..
  1,5 jaar geleden op de Gentse Feesten (groot openluchtfestival in Juli in de Gentse binnenstad, je moet volgend jaar zeker eens komen!) werd ik in een hoekje gedreven door een dronken jongeman. (Ik was toen zelf 29 jaar oud, maar lijk jonger – ze verwachten niet dat ik al wat mondiger ben na meerdere zullen situaties). Hij bleef me lastig vallen, ik bleef ‘neen, ik ben niet geïnteresseerd’ roepen, waarna hij me hardhandig wegduwde en vanalles verbaal naar het hoofd slingerde. Toen ben ik maar voorbijgangers gaan aanspreken zodat ik niet ‘alleen’ was en het niet erger zou worden. Toen is hij het op een loopje gaan zetten met het excuus ‘ik ben te dronken’.. Ik was er op dat moment te erg van de kaart door, maar twee dagen erna ben ik toch aangifte gaan doen bij de politie, ook al was het te laat. Ze zeiden daar dat je het meteen moeten komen aangeven, of ze zeker moet bellen. Dan kunnen ze die persoon eventueel nog opsporen. Ik heb het eerder voor mezelf gedaan, want het vrat echt aan me.
  Positief aan de #metoo-‘hype’ vind ik dat het me nu nog meer gesterkt heeft om als vrouw het er niet bij te laten en niet te doen alsof het ‘ok’ is. Vanaf nu roep ik nóg harder. Negatief aan het gebeuren: misschien worden mannen nu wel iets te rap verdacht van overschrijdend gedrag. Al ligt mijn radar sowieso al heel gevoelig als het daarop aankomt 🙂

  1. Oh wauw… ik zit met verbazing dit bericht van je te lezen. “Ik dacht dat je dat leuk zou vinden?” Wat??? En die jongen bij de Gentse Feesten.. erg goed dat je alsnog aangifte hebt gedaan. Bij jou is het dus aardig wat keren gebeurd. Wat ontzettend rot. Ik hoop dat dit je niet tegenhoudt om nog uit te gaan en lekker te doen waar je zin in hebt ♡ Dankjewel voor het delen van je verhalen!

 7. Jeetje Jennie.. Ik was er echt even stil van. Heb het stukje van Herman op de radio opgzocht en toen kreeg ik helemaal kippenvel. Ik hoop dat je je ok voelt..
  Helaas heb ik ook vaker dit soort dingen meegemaakt. Ik liep eens naar huis, ‘s avonds laat, en in mijn ooghoek zag ik iemand aan komen fietsen die naast mij stopte en met mij mee ging lopen. Hij sprak me aan dat ik met hem mee moest komen, ik heb aangegeven dat ik er geen behoefte aan had, en hij is zeker nog 200 meter meegelopen en bleef zeggen dat ik mee moest komen. Heel intimiderend was dat. Gelukkig was ik mondig genoeg en koos hij er uiteindelijk voor om weg te gaan.
  Laatst liep ik over de Kalverstraat in Amsterdam, toen er een jongen naar me toe kwam die vroeg: “Ik ben net klaar met werken. Kom je bij me slapen?” Ik was alleen, maar gelukkig hoefde ik enkel nee te zeggen en ging hij weg.
  Zelfs toen ik eens met m’n vriend op straat liep, ‘s ochtends vroeg (5u30) op weg naar het station met onze koffers, want we gingen naar schiphol. Hadden wat haast en er kwam een man aan die voor mij ging staan en z’n arme wijd deed om me te gaan knuffelen. Ik schrok heel erg, maar we wilden onze trein halen. (Die ging anders pas een uur later, het was zondagochtend.) Achteraf had ik heel hard moeten gaan gillen. Er fietste nota bene twee politieagenten voorbij. Vond ‘t zo stom achteraf.
  Ik snap niet goed waar mannen het lef vandaan halen om zomaar aan vrouwen te zitten. Mijn vriend kon zich er eerst niets bij voorstellen, tot hij er die ene keer zelf bij was. Als ik nu aan ‘m vraag of hij mij ergens op wil halen (al is het vanaf het station) dan doet hij het. Te gek voor woorden eigenlijk dat dat nodig is.
  Ik vind de #metoo beweging heel heftig, maar ik hoop wel dat er meer aandacht voor komt. Ik voel me namelijk niet altijd meer even veilig als ik in het donker op straat loop..
  Veel sterkte! (En ik hoop dat het helpt als we massaal onze verhalen delen!)

  1. Lisa, dankjewel voor je uitgebreide berichtje ♡ Wat denken die mannen toch.. dat je zomaar met ze mee zou gaan? Ongelofelijk.. ik snap dat je je niet meer altijd even veilig voelt. Fijn dat je een lieve vriend hebt die je komt ophalen, ook al zou dat natuurlijk niet nodig moeten zijn. Je zou gewoon veilig over straat moeten kunnen. Goed dat er de laatste tijd zoveel aandacht is voor dit onderwerp. Hopelijk komt er zo verandering in. Dankjewel!

 8. Dat is niet niks wat er gebeurd is nee, walgelijk eigenlijk dat er zulke mensen bestaan die maar denken dat ze dit soort dingen gewoon kunnen doen. Hopelijk ga je er in de toekomst ook niet veel last van hebben!

 9. Ik had het filmpje van de uitzending zien passeren op twitter en heb het meteen geretweet omdat ik vond dat Herman het zo goed verwoord had. Jammer genoeg is jouw verhaal ook voor mij herkenbaar. Het probleem is ook iets van alle leeftijden, ik was op een feestje met allemaal 16- tot 18-jarigen toen iemand me zo vanvoor ook onder mijn jurk greep. En ook wanneer ik nu als 22-jarige uitga, krijg ik met het billengeknijp te maken. Of gefluit op straat. Mannen die je op een vieze manier van kop tot teen aanstaren. Bah. Het is goed dat dit onderwerp nu steeds vaker in de media komt. Sowieso zullen er rotte appels blijven, maar ik ben positief en ik geloof dat de kinderen van nu anders opgevoed zullen worden waardoor deze zaken hopelijk een uitzondering worden … Heel veel liefs! En als het even niet gaat, dan gaat het niet en dat is allemaal oke. xx

  1. Heeft ‘ie echt goed gedaan hè? Trots op hem 🙂 Wat rot om te horen dat het voor jou herkenbaar is… Goed dat het je niet tegenhoudt om gewoon uit te gaan. Ik denk ook dat de kinderen van nu anders opgevoed worden. Dat hoop ik in ieder geval wel. Heel veel liefs aan jou en dankjewel voor je berichtje ♡

 10. <3 heel veel liefde. Hoop dat je er niet teveel last van hebt. Inderdaad vreselijk dat wij als meisjes niet meer normaal dingen kunnen doen zonder (bang te zijn dat we) lastig gevallen te worden.

 11. Het is zo belachelijk dat dit überhaupt nog duidelijk gemaakt moet worden.. Ik snap niet hoe het kan dat er zo veel mensen rondlopen die denken dat het maar oké is. Iemand lastigvallen, en dan zeker fysiek, jongen of meisje maakt niet uit, het kán gewoon niet. Ik hoop dat het snel beter gaat worden. En sterkte Jennie! Goed dat je je verhaal deelt <3

 12. Jeetje, Jennie, wat naar dat dit gebeurd is… 🙁 Ontzettend goed dat je er op deze manier over durft te schrijven en dat Herman dit ook in zijn radioshow heeft aangekaart, want zulke gebeurtenissen wil niemand meemaken en ik hoop dat dit je niet nog eens overkomt. Goed dat je er zo sterk in staat en dat het oké met je gaat. <3 Liefs.

 13. Ik heb het stukje van de radio gehoord via Twitter en nu jouw verhaal gelezen. Heel vervelend om dit mee te maken, goed dat je erover praat en sterkte gewenst!

 14. Heftig!! Vervelend dat je zo lastig gevallen bent. Je bent uit met leuke mensen, je vraagt nergens om en een actie van een vreemde heeft zo’n impact op je….waanzinnig eigenlijk. Fijn dat je veel steun ontvangt. Hopelijk hoef je zoiets nooit meer mee te maken!

 15. Ik heb het fragment gezien en gehoord, het was echt heel sterk hoe hij het vertelde. En wat goed dat jij er ook zo sterk over praat. Vind het fijn om te lezen dat het goed met je gaat. En hoe jammer is het dat het op je feestje was 🙁

  Er gebeurde mij afgelopen zomer hetzelfde, ik werd in de Witte de With ook volop in m’n kruis gegrepen terwijl ik met allemaal vrienden liep nota bene. Ik besefte me pas later wat er echt gebeurd was, en hoe serieus het eigenlijk was. Hoe idioot is het om zoiets te doen?! Hoe komt het in je op? Snap er echt niks van.

  1. Ik ben ook super trots op Herman dat hij het zo goed heeft verteld. Hopelijk helpt het bij de bewustwording van mensen. En jouw verhaal ook… ongelofelijk weer zeg. Net als al die verhalen hierboven. Ik word er echt verdrietig en boos van. Hopelijk komt hier snel verandering in. Dankjewel voor je berichtje Margo ♡

 16. Jeetje Jennie, wat heftig.. Ik heb dit zelf ook een aantal jaar geleden meegemaakt op mijn verjaardag. Na een super leuke avond te hebben gehad, stapte ik in de auto om naar huis te gaan. Precies op dat moment kwam er een man langsrijden op een fiets, die opeens heel snel zijn hand onder mijn rokje stak. Ik keek hem recht in zijn ogen aan toen hij me in mijn billen kneep en daarna fietstte hij keihard weg. Niemand had het gezien behalve ik en leek wel alsof ik het had gedroomd. Gelukkig denk ik er niet meer zo vaak aan, alleen bij het lezen van jou verhaal kwam het opeens weer in me op.
  Ik hoop dat je je snel weer veilig en goed voelt! Niemand verdient dit! ?

 17. Ik vind het echt zo naar om dit soort dingen te lezen. Ik ga zelf regelmatig uit en heb ook elke keer weer te maken met mannen die in mijn bil knijpen, gelukkig is het nog nooit verder gegaan dan dat en ik hoop écht dat ik het nooit meemaak. Ik word altijd héél erg boos wanneer ik met uitgaan word lastig gevallen en ik hoop dan ook altijd dat als ik echt iets naars meemaak dat ik vol in de aanval schiet, maar op het moment zelf schrik je zo erg dat je waarschijnlijk achteraf pas bedenkt hoe je had kunnen reageren.

  1. Ik hoor naar aanleiding van mijn verhaal van heel veel vrouwen dat ze al vaak in hun billen zijn geknepen tijdens het uitgaan. Hoe kan het toch dat zoveel mensen blijkbaar denken dat het oké is om dat te doen? Ik was op dat moment inderdaad wel boos geworden, maar verder wist ik ook niet wat ik moest/kon doen. Je bent dan echt even helemaal bevroren. Dankjewel voor je berichtje ♡

 18. Goed hoe Herman het heeft verwoord, echt nog een groot probleem en ik hoop dat het snel opgelost wordt. Dit is gewoon echt niet normaal meer, toch niet fijn om op zo’n manier weg te gaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.