Tips om ‘s avonds / in het weekend afstand te nemen van je werk

“Stress has become the new fat” en “time is luxury” zijn twee termen die ik hoorde tijdens de Protein Audience Briefing waar ik een tijdje geleden was. En ik heb het gevoel dat dat ook echt zo is. Steeds meer mensen om me heen worden drukker en drukker. Ik ontvang ‘s avonds laat e-mails van personen die dus blijkbaar tot zo laat aan het werken zijn en ook in het weekend gaat die mailbox gewoon door. Zelf ben ik er ook schuldig aan en ik word er soms helemaal gek van. Ik betrap mezelf er op dat ik vrijwel altijd aan het werk ben of in mijn hoofd er mee bezig ben en daar ben ik een beetje klaar mee. Altijd moet ik ‘even snel nog wat doen’ en dan is het ineens alweer half 10 en heb ik nog geen rust kunnen nemen of kunnen afspreken met vriendinnen. Ik ben op zoek gegaan naar manieren om ‘s avonds beter tot rust te komen en het werk te laten voor wat het is. De ideeën die ik gevonden heb deel ik graag met jullie!

Sluit de werkdag af met een voldaan gevoel
Spreek met jezelf een aantal grote taken (bijvoorbeeld drie) af die je gedurende je werkdag gedaan wil hebben. Doe deze eerst en ga daarna pas aan de slag met de kleine dingetjes. Wanneer je de kleine dingetjes tussendoor doet krijg je de grote taken misschien niet af, waardoor je ‘s avonds wil blijven doorwerken. Je hebt dan geen voldaan gevoel. Wanneer je de grote taken klaar hebt voel je je beter en kun je rustig je computer ‘s avonds afsluiten. Kleine taken schuif je gemakkelijker door naar de volgende dag.

‘s Avonds en in het weekend de mail op je telefoon uitzetten
Dat kan blijkbaar heel makkelijk. Op mijn iPhone kan ik gewoon een knopje opzij schuiven waardoor ik geen e-mails meer op mijn telefoon binnenkrijg. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik dit voortaan ‘s avonds vanaf 19:00u doe én in het weekend de hele dag. ‘s Ochtends als ik wakker word mag ‘ie weer aan. Ik merk dat ik anders te snel weer achter mijn computer duik om snel te antwoorden en met dingen aan de slag te gaan, terwijl dat best tot de volgende dag / tot maandag kan wachten. Er zou ook een functie moeten zijn waarmee je kunt instellen dat je e-mails dagelijks in een bepaald tijdslot niet wil ontvangen (bijvoorbeeld: e-mail gaat automatisch uit tussen 19:00u en 08:00u), maar die functie heb ik zelf helaas nog niet kunnen vinden.

Tips om werk los te laten 2

Zet het woord offline in je Whatsapp-profielfoto
Dit heeft niet per se met werk te maken, maar ik doe dit al een tijdje als ik echt gewoon rust wil en het werkt ontzettend goed. Soms wil ik gewoon even helemaal niet meer met mijn telefoon bezig zijn. Ik zet mijn Whatsapp dan op offline. Dat kan niet echt zo letterlijk natuurlijk, maar ik stel een profielafbeelding in met het woord ‘offline’ er op en zet in mijn omschrijving dat mensen kunnen bellen als het echt nodig is. Telefoon aan de andere kant van de kamer en dan hoor je het vanzelf wel als er iemand belt. Ik vind dit heel fijn werken. Gedurende een normale dag blijft mijn Whatsapp maar overstromen maar zodra ik hem op ‘offline’ zet is het heerlijk stil. Mensen begrijpen het meteen en respecteren het. Heel fijn. Ik kreeg van een aantal mensen om me heen te horen dat ze het sinds een tijdje ook doen en dat het echt voor veel rust zorgt.

Plan vaste momenten voor jezelf in
“Niks doen” inplannen. Dat voelt in het begin misschien nogal gek, maar soms is het gewoon echt even nodig.  Het is fijn om dit soort momenten te blokken in je agenda want dan werk je er echt naartoe en voelt het super als het moment daar is. Ga dan bijvoorbeeld lekker in bad of een avondje series kijken op de bank. Hoeveel van deze momenten je nodig hebt is natuurlijk aan jou. Ik zorg zelf dat ik sowieso 1 zo’n avond per week heb.

Whatsapp = voor vrienden
Goed, je mail staat uit, maar wat met de personen die zakelijke dingen via Whatsapp gaan bespreken? Dat gebeurde bij mij steeds meer en meer en het werd voor mij een grote warboel. Daarom geldt voor mij nu de regel: Whatsapp is voor vrienden en kennissen, werkzaken gaan gewoon – “net als vroeger” – via de mail. Zo heb je ook gewoon alle besproken dingen netjes op één plek verzameld en hoef je niet meer te zoeken naar wat nu waar ook alweer gezegd was.

Schrijf alles op
Als je dan lekker op de bank aan het chillen bent en er komen ineens allerlei dingen in je hoofd naar boven: schrijf deze dan op. Duik niet achter de computer/grijp niet naar je telefoon maar zorg dat er een notitieboek in de buurt is waar je alles in op kan schrijven. Zo kun je met een gerust gevoel gaan slapen.

Tips om werk los te laten 3
De computer uit zetten
Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik heb periodes gehad dat ik mijn computer misschien twee maanden lang niet meer had uitgezet. Lijkt me niet zo goed voor het apparaat, maar het is ook zeker niet goed voor je rust. Zet de computer na een werkdag uit zodat je er niet te snel weer achter kunt gaan zitten.

Leer nee te zeggen, ook tegen de leuke dingen
Ik dacht altijd: mijn werk is leuk en ik hou van wat ik doe, dus het is niet erg dat ik altijd druk bezig ben. Daar zit meteen een beetje de valkuil denk ik. Ook de leuke dingen in het leven kunnen voor stress zorgen, ook al heb je dat niet altijd in de gaten. Krijg je als ZZP’er of van je baas een leuke opdracht aangeboden maar krijg je het er een beetje benauwd van qua tijd? Neem het dan een keertje niet aan. Geef er eerlijk aan toe. Probeer dit te zien als een moedige en nodige beslissing en niet als iets negatiefs.

Dat alsmaar door willen is lastig uit je te krijgen als het eenmaal in je zit. Dat krijg je (ik in ieder geval) er niet van de een op de andere dag uit. Dit zijn dingen die ik me de laatste tijd een beetje aan het aanleren ben en ik merk dat het goed werkt. Ik zit vaker avondjes lekker rustig op de bank in plaats van achter de computer en ik neem meer de tijd om leuke dingen te gaan doen. Ik hoop dat degenen die ‘s avonds hun werk ook niet achter zich kunnen laten wat met deze tips kunnen!

Heb jij nog tips die zouden kunnen helpen? Ik lees ze graag!

35 thoughts on “Tips om ‘s avonds / in het weekend afstand te nemen van je werk”

 1. Dit zijn echt onwijs goede tips Jennie! Ik merk dat gespannen gevoel omdat je dit nog moet doen, of dat nog moet doen, ook steeds meer. Als je blogt heb je praktisch altijd wat te doen, maar om daar dan 24/7 aan toe te geven, dat is ook geen goed idee. Niet echt oké voor je rust inderdaad. Soms moet je het gewoon loslaten. Best moeilijk vind ik zelf, maar deze tips zijn alvast een goede start!

 2. Heel herkenbaar allemaal. Ook het feit dat mijn werk leuk is en je alles aan wilt nemen qua klussen. Zelfs wanneer het eigenlijk niet in je schema past. “Nou, oké. Stuur maar door.” Gebeurt me echt te vaak :’) Ik moet nog nee leren zeggen.

 3. Fijne tips, zeker die van whatsapp en email van elkaar scheiden.
  Sporten helpt mij ook om die werkdag af te sluiten. Vaak gaan allerlei werkzaken nog door m’n hoofd, ook als ik gewoon klaar ben. Dingen zoals had ik dat nou wel gedaan? Hoe kan het beter? Waarom kom ik niet op die ene oplossing?

  Hardlopen helpt voor mij enorm. Hierdoor kan ik weer relativeren, het loslaten en de volgende werkdag er weer mee aan de slag!

 4. Fijne tips waar je echt even bij moet stilstaan nu en dan, voor je eigen sanity… Ik ben blij dat niemand me nog zakelijk via whatsapp heeft aangesproken; dan heb je namelijk een mooie aan me 😉 De helft van de whatsappjes die ik krijg registreer ik toch nauwelijks!

 5. Wat een goede tips! Nu heb ik nog geen baan waar ik dat heel erg mee heb, maar ik ben wel zo’n iemand die ‘s avonds dan nog even wat zou afmaken. Niet altijd goed natuurlijk. Voor mij zou het wel goed zijn om mijn whatsapp op offline te zetten. Het is zo leuk maar érg afleidend! 🙂

 6. Voor mij is m’n mail uitzetten echt de uitkomst. Dan heb ik al zo veel meer rust. Ook parkeer ik mijn laptop af en toe even in een andere ruimte dat voelt dan ook veel rustiger!

 7. Heel goed van je zeg dat je het zo probeert af te schermen! Het viel mij laatst zelf op dat bedrijven het ook normaal vinden om te appen. Ik schrok ervan. Vindt dat toch iets te privé. Heb daarom ook gezegd dat ze mij mogen mailen dan reageer ik ook zo snel mogelijk. Vind het toch vreemd om anders om 10 uur ‘s avonds een app te krijgen 😛

 8. Hele goede tips allemaal Jennie!
  Ik vind het soms ook wel lastig om na een “werkdag” afstand te doen van alles.
  Maar het is zo belangrijk! Zeker voor een goede ontspannen nacht.
  Liefs Lonneke

 9. Wat een goede tips! Het is soms lastig om het af te sluiten. Ik studeer nog en dan heb je eigenlijk het gevoel dat je nooit weekend of een vrije avond hebt. Je moet altijd nog iets lezen of iets maken. Ik moet wat vaker mijn computer uitzetten en iets anders gaan doen denk ik!

 10. Goede tips! Ik probeer overigens ook mijn hele telefoon uit te zetten, want ik probeer juist afstand te nemen van schoolwerk ‘s avonds. Op de app gaan ze soms wel heel lang door over school(werk).

 11. Wat een handige tips! Ik vind ‘nee’ zeggen af en toe nog moeilijk. Ik neem graag veel opdrachten en taken aan, maar soms levert dit behoorlijk wat stress op. Wat een goed idee dat je af en toe je Whatsapp op ‘offline’ zet, dat zou ik ook eens moeten doen. x

 12. Fijne tips! Vooral die laatste vind ik nog wel erg lastig; als ik iets leuk vind lijkt het alsof ik er ook heel veel energie voor heb, dus denk ik dat ik wel extra dingen kan doen. Toch merk ik na een tijdje dat ik dan toch gestresst raak, omdat je er niet van uitrust. Mijn mails staan wel altijd aan nog op mijn telefoon, maar ik kijk er bewust niet naar als het buiten kantoortijden omgaat, omdat het inderdaad de hele dag door kan gaan, ook in het weekend.

 13. Ah goede tips zeg! Ik klik meestal op een gegeven moment alle school-gerelateerde tabbladen weg en die laat ik ook weg en dan ga ik leuke dingen doen, dan heb ik ook niet te neiging nog even verder te werken. En inderdaad, serie-avondjes inplannen is heel belangrijk!

 14. Goeie tips, maar ik ben eigenlijk ook erg geïnteresseerd in je balpennen. Waar heb je die gehaald? Dat schriftje met de konijntjes heb ik ook al in mijn bezit, al heb ik er nog niet ingeschreven omdat het dan meteen ‘verpest’ is 😉

 15. Wat een fijne tips! Ik werk vaak ‘s avonds nog aan mijn schoolopdrachten of aan mijn blog terwijl ik er slechter door ga slapen en er soms zelfs hoofdpijn van krijg, deze tips zijn dus zeker handig voor mij. 🙂

 16. Wat een fijne tips! Ik vind dat inderdaad ook moeilijk, ik wil altijd nuttig bezig zijn. Je telefoon wegleggen helpt inderdaad heel erg. Toen die van mij was gestolen heb ik de twee meest relaxte weken van mijn leven gehad, haha. Het was wel balen, maar ik had ineens zoveel meer tijd over!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.