Tips voor het bijhouden van een zakelijk Instagramaccount

Een verzoeknummertje van veel van jullie: in dit artikel geef ik tips voor het bijhouden van een zakelijk Instagramaccount. Steeds meer bedrijven zien het belang van een goede Instagramfeed in en veel van de lezers van mijn blog mogen die taak oppakken. Super leuk! Ik geef af en toe workshops aan merken en heb ook geholpen met het opzetten van een aantal merkprofielen. Een aantal van de tips die ik meegeef aan merken deel ik in dit artikel. Op dit moment houd ik mijn eigen Instagramaccount (@jenniefromtheblog) en die van Sajoer (@sajoer) bij, dan heb je een beetje een idee van wat mijn stijl is en hoe ik het aanpak.

De basics en voorbereidingen
Je hebt het vast eerder gehoord: een goede voorbereiding is het halve werk! Haal leuke spullen in huis die je kan gebruiken voor de foto’s, download apps die je nodig gaat hebben (zoals fotobewerkingsapps en Planoly) en zorg dat je weet hoe de apparatuur die je gaat gebruiken werkt. Ik maak mijn foto’s met mijn iPhone 6 en Nikon 750D. Verder heb ik een aantal grote vellen gekleurd papier als achtergrondjes, gebruik ik bloemen die we iedere week vers op kantoor krijgen en heb ik nog een aantal andere standaard dingetjes in huis die leuk zijn voor de foto’s. Ook bij Sajoer heb ik een aantal spullen liggen die ik voor de foto’s kan gebruiken. Wat ik verder kan aanraden is om een voorraadje foto’s aan te maken voordat je begint met posten. Dan heb je een beter idee van hoe de Instagramfeed er uit gaat zien en kun je lekker consistent door blijven posten.

Filters, kaders en hoofdkleuren
Er zijn ontzettend veel leuke fotobewerkingsapps waar je een hele hoop mee kan: filters over foto’s heen gooien, leuke kadertjes om foto’s heen zetten, collages maken en nog veel meer. Ik ben daar zelf niet zo fan van en houdt de profielen die ik bijhoud altijd het liefst zo natuurlijk mogelijk. Waarom? Die filters en kadertjes zijn vaak maar leuk voor even. Je raakt er op uitgekeken en gaat dan weer met een andere filter aan de slag. Resultaat? Een rommelige feed die geen geheel vormt. Zelf ga ik altijd alleen in de weer met helderheid, contrast en saturatie. Dat doe ik via de apps Afterlight en VSCO cam.

“Maar het neemt zoveel tijd in beslag…”
Ten eerste: zoek iemand die er echt zin in heeft om dit op te pakken. Als je er geen zin in hebt dan ga je dat terugzien in de resultaten. Je kunt het laten oppakken door een medewerker die enthousiast is, of externe hulp vragen van een Instagrammer die ervaring heeft en wiens stijl aansluit bij jouw merk. En wist je dat het allemaal helemaal niet zoveel tijd hoeft te kosten? Ik ben voor Sajoer één middagje in de week bezig. Ik schiet foto’s voor een week, zet ze via wifi op mijn telefoon, bewerk ze in Afterlight of VSCO cam en voeg ze toe aan mijn mapje met voorraadfoto’s voor de feed. Dan hoef ik me de rest van de week alleen nog bezig te houden met het posten en het reageren op reacties.

De Instagramfeed van Sajoer vóór en nadat ik ermee aan de slag ben gegaan. Je ziet dat het zonder kaders en filters een mooier geheel vormt. Verder probeer ik een combinatie te maken van productfoto’s en sfeerfoto’s met het team.

Tijdstippen
Wist je dat het tijdstip waarop je post veel invloed heeft op hoeveel mensen je post gaan zien? Als jij je richt op Nederlanders, dan is het over het algemeen onhandig om midden op de dag (tussen 12:00 en 14:00) te posten. Dan zijn veel mensen op werk, school, of druk met andere dagelijkse bezigheden waardoor ze niet echt op social media zitten. Als je zoveel moeite in je posts steekt is het natuurlijk wel zo leuk als zoveel mogelijk mensen het te zien krijgen!

Voor Sajoer post ik in de ochtend – tussen 07:00 en 08:30 – omdat onze doelgroep werkt en over het algemeen vroeg opstaat. Daarnaast zijn we natuurlijk ook een ontbijt- en lunchbar, dus dat is vrij logisch. Om ook de mensen te bereiken die niet in de ochtend hun social media checken (ja, die zijn er!) post ik af en toe wat ‘s avonds rond een uur of 6. Voor mijn persoonlijke account doe ik het juist omgekeerd. Mijn account heeft vooral volgers in de leeftijdscategorie 18-25 jaar: vrouwen die werken en studeren. Ik post meestal ergens tussen 16:30 en 18:30 omdat ik het gevoel heb dat dan de meeste mensen uit mijn doelgroep online zijn. In de trein naar huis, zittend op de bank terwijl je bijkomt van je dag, terwijl je alleen zit te eten, of misschien wel als je wacht tot je vader/moeder heeft gekookt: allemaal momentjes waarop mensen hun telefoon erbij pakken. Probeer op de bovenstaande manieren na te denken over welke tijdstippen bij jouw doelgroep passen.

Thema’s aanhouden
Vind je het lastig om leuke content te bedenken voor het merkprofiel? Probeer dan vier of vijf hoofdthema’s aan te houden. Voor een bedrijf als @bloomonnl zou je bijvoorbeeld voor de foto’s de volgende thema’s kunnen aanhouden:

1. Flatlays waar de bloemen in verwerkt worden.
2. Mooie interieurfoto’s van settings met de Bloomon bloemen.
3. Leuke DIY’s met bloemen, zoals een bloemenkrans of een haarband maken bijvoorbeeld.
4. Een kijkje bij mensen met een Bloomon-abonnement thuis. Of misschien kun je de bezorgers ook eens aan het woord laten?

En let op: je product hoeft niet altijd duidelijk zichtbaar te zijn in de foto’s. Het gaat om een gevoel dat je creëert.

Een community die content aanlevert
Stel je voor dat je iedere dag mooie content aangeleverd krijgt door je fans… dat zou ideaal zijn toch? Ik noem @brandymelvilleusa altijd als het ultieme voorbeeld hiervan. Het kledingmerk is begonnen met het doen van fotoshoots met ‘California girls’ en deelde de foto’s op de Instagrampagina. Geleidelijk aan heeft het merk het gevoel gecreëerd dat andere meiden erbij willen – en nóg belangrijker: kunnen – horen. Vriendinnen gaan naar de Brandy Melville winkel, kopen kleding en organiseren hun eigen fotoshoots in de stijl van Brandy. Ze delen de foto’s op Instagram in de hoop dat het merk de foto’s zal regrammen… en dat doet het merk ook. De meiden voelen zich verbonden met het merk en het merk krijgt constant content aangeleverd. Heel knap gedaan! Een situatie als deze creëren heeft tijd nodig, maar is zeker niet onmogelijk.

Leuke accounts ter inspiratie

Het allerbeste merkaccount vind ik toch wel @reynoldskitchens. Dit merk verkoopt producten als aluminiumfolie en bakpapier en om dit te promoten heeft het merk een Instagramprofiel met een ‘endless table’. Het account is als het ware één grote tafel. Hoe lang je ook blijft scrollen: er lijkt geen einde aan te komen. Alle foto’s lopen mooi over in elkaar en er zitten zelfs video’s met recepten tussen! Wat een werk moet het zijn geweest om dit in elkaar te zetten 🙂 Verder vind ik dat deze merken het ook erg leuk doen op Instagram: @odernichtoderdoch.de, @hm_home, @lidlnederland (NL), @loavies (NL), @mona_toetjes (NL), @mercihandy, @speedoscafe, @frank_bod, @saboskirt. Weet jij nog leuke merkprofielen op Instagram die inspirerend zijn voor mensen die dit artikel lezen? Deel ze dan gerust hieronder!

13 thoughts on “Tips voor het bijhouden van een zakelijk Instagramaccount”

  1. Wat een leerzame blog met zeker heel veel tips waar je op korte termijn iets mee kan doen. Ik ga weer vol inspiratie aan de slag. Gebruik je geen filter in VSCO standaard? Bedankt voor deze fijne blog! Liefs!

    1. Hee Lara! Fijn om te horen dat je er wat aan hebt 🙂 En super leuk dat je bij Sajoer langskwam! Ik had helaas geen tijd om even te kletsen 🙁 Ik gebruik heeeel af en toe de filter A5 in VSCO. Maar vrijwel altijd alleen contrast, helderheid en saturatie.

      1. Geeft niks! We hebben er lekker geluncht dus wie weet komen we snel terug :), tijd voor een herkansing dan! Okee, ik ga ook maar is opnieuw naar de opties kijken. Bedankt voor het antwoorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.