Wanneer je ‘droombaan’ het toch niet helemaal voor je is…

Bijna zeven jaar geleden is het alweer dat ik startte met mijn blog. Een maandje voor mijn zeventiende verjaardag maakte ik mijn eerste site aan en begon ik enthousiast met het delen van blogposts. Twee jaar later, toen ik achttien was en net mijn vwo diploma op zak had, kon ik ervoor kiezen om fulltime voor mijn blog als werk te gaan. Dat heb ik toen niet gedaan omdat ik 1. aan dagboekbloggen doe en geen flauw idee had waar ik dan over zou moeten schrijven en 2. omdat ik het een fijn gevoel vond om toch een bachelor diploma te hebben voor later. Ik ging communicatie studeren op de Hogeschool Rotterdam.

Tijdens mijn derde jaar moest ik stage gaan lopen. Mijn blog had ik naast mijn studie bijgehouden en deze was inmiddels aangesloten bij Blogtoday, een bureau dat mij hielp met advertenties en advertorials voor mijn blog zodat ik er inkomsten uit kon halen. Ik was heel benieuwd naar hoe het er daar allemaal achter de schermen aan toeging en ging daarom stage lopen bij Blogtoday. Ik hielp met het opzetten van samenwerkingen tussen bloggers en merken en ontdekte dat ik influencermarketing super interessant vond. Hierin wilde ik me verder specialiseren. Het leek mij perfect om mijn ervaring als blogger te combineren met de kennis die ik in de jaren daarna zou opdoen. Ik hield in de tijd daarna alles wat met het wereldje te maken had bij, deed verschillende onderzoeken en ik durf ook over mezelf te zeggen dat ik uiteindelijk echt goed ben geworden in wat ik deed.

Oké, mijn studie zat er bijna op. Mijn blog was een onderneming geworden en ik had op dat moment een webshop die goed liep. Ik had ingezien dat een onderneming beginnen helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn en vond dat het tijd was voor een nieuwe stap. Studie afgerond, ervaring opgedaan, mezelf gespecialiseerd…. influencermarketing zou mijn baan en passie worden en als ik me daar vijf werkdagen in de week mee bezig zou kunnen houden dan zou ik gelukkig zijn. Ik startte een agency samen met mijn (SUPER goede en talentvolle) zakenpartner. Omdat Instagram in opkomst was besloten we ons te specialiseren in influencer- en Instagrammarketing. We zouden merken helpen met hun Instagramfeed en als dat gedeelte in orde was zouden we samenwerkingen met bekende Instagrammers opzetten om het merkprofiel een extra push te geven.

We hebben hele leuke opdrachten gedaan voor hele mooie merken en we hebben met een aantal Instagrammers ook echt mooie campagnes opgezet. Maar toch realiseerde ik me onlangs dat het me niet gelukkig maakt. We zijn uiteindelijk vooral bezig met het opzetten van samenwerkingen tussen Instagrammers en merken en dat voelt voor mij vaak als ondankbaar werk. We zorgen regelmatig voor een flink salaris voor Instagrammers maar ik krijg er niet echt een gevoel van waardering voor terug. Afspraken die vastgelegd zijn in een samenwerkingsovereenkomst worden niet nagekomen, dingen worden verwijderd zodra het geld is uitgekeerd (terwijl in de overeenkomst staat dat dat niet mag), dingen worden ver na de deadline aangeleverd zonder ook maar enige excuses, dat soort dingen… hoe professioneel iemand in eerste instantie ook lijkt: het gaat in mijn ervaring vrijwel altijd op de manier hoe de Instagrammer het wil en daar ben ik klaar mee. Natuurlijk hebben we ook samengewerkt met hele leuke Instagrammers die professioneel te werk zijn gegaan, maar dat is helaas maar zelden voorgekomen. Ik doe liever iets waar ik een gevoel voor waardering voor terug krijg, iets waar mensen enthousiast op reageren, iets waarvan ik het gevoel krijg dat het er toe doet.(Neem deze foto maar niet te serieus 🙂 Ik wist echt niet wat voor foto’s ik bij deze update moest maken. )

Daarnaast vind ik het hele Instagramwereldje de laatste tijd ook niet echt leuk meer. Ik ging een tijdje terug bijvoorbeeld met iemand om en kan me nog goed herinneren dat ik een keertje tegen haar zei: “leuke oorbellen, Louis Vuitton toch?” waarop ze antwoordde dat het de namaakversie was. Echt of nep, dat maakt mij helemaal niets uit. Ze waren mooi. Een paar dagen later postte ze een foto op Instagram waar ze de oorbellen in had. “Waar zijn die mooie oorbellen van?” vroeg iemand in de comments. “Van Louis Vuitton!” antwoordde de persoon in kwestie daarop. Waarom zou je over zoiets liegen vraag ik me dan af. Roddelen, dingen in scène zetten voor een mooie foto… Dat soort dingen gebeuren constant om mij heen als ik voor werk te diep in dat wereldje ga en daar voel ik me gewoon niet in thuis. Dan trek ik me liever terug, post ik gewoon lekker mijn eigen dingen op mijn blog en Instagram en ga ik alleen nog om met de leuke mensen die ik via dit wereldje heb leren kennen.

Nu kun je het na bovenstaande verhaal denk ik wel raden: ik ga stoppen met werken als influencermarketeer. Ik maak de komende maanden nog netjes wat dingen af op een laag pitje en dan ga ik er een punt achter zetten. De beslissing om te stoppen was voor mij niet heel moeilijk, simpelweg omdat het me niet gelukkig maakt. Wat ik wel wat moeilijk vind is dat ik niet gelukkig word van datgene waarin ik me gespecialiseerd heb. Ik dacht dat dit echt mijn ding zou zijn maar dat is het dus niet. Tegelijkertijd weet ik ook dat het allemaal weer goed gaat komen, dus het is niet zo dat ik me nu zwaar klote voel. Sterker nog: ik heb iets totaal anders gevonden wat me op dit moment wél gelukkig maakt. Daar komt morgen een update over online <3

56 thoughts on “Wanneer je ‘droombaan’ het toch niet helemaal voor je is…”

 1. Super goed hoor Jennie, dat je echt voor jezelf kiest! Die waardering is wel iets waar ik niet echt bij stil stond, maar ik begrijp je standpunt erin heel goed! Ik ben super benieuwd wat je dan wel gaat doen!!

 2. Dat is een goede beslissing! Ik heb in het begin hier in München ook een keuze gemaakt die voor mij niet perfect was: ik ging bij een hotel werken. Dit wilde ik al zoooo lang en ik dacht dat dit in combinatie met Marketing helemaal geweldig zou zijn. Niet dus! Ik ben blij dat ik ervan af ben, ook al moest ik in het PR bureau waar ik nu zit weer helemaal op nieuw beginnen. Een vast contract tegen een contract voor 6 maand – maar wel een baan die ik super leuk vind. Soms moet je gewoon inzien dat het niet zo is als je het had verwacht. En dan kun je er beter een punt achter zetten en voor een nieuwe stap gaan! 🙂

  1. Gek he, dat het dan uiteindelijk toch zo kan tegenvallen? Ik denk dat we uiteindelijk altijd op zoek zullen blijven zijn naar iets nieuws dat ons weer extra gelukkig kan maken. Super goed dat je de stap hebt genomen om iets anders te doen wat je wél gelukkig maakt. Heel veel succes daar!

 3. Goed dat je dit zo open en eerlijk vertelt! En ja, dat is ook het ‘nadeel van het communicatie van. Het is zo breed en veelomvattend dat je soms ergens uitkomt wat niet zo goed bij je past. Alleen maar sterk wanneer je dit realiseert en besluit een andere kant op te gaan. Je bent nog hardstikke jong, komt wel Goed! Succes met je nieuwe dromen en plannen zo Daisy

  1. En ik dacht dus altijd: communicatie is super breed, maar dat maakt niet uit want ik heb mijn bestemming toch al gevonden. Daardoor heb ik niet opengestaan voor een heleboel andere gebieden binnen communicatie. Vind ik nu best jammer eigenlijk! Maar goed, nog genoeg tijd om die gebieden alsnog te ontdekken als ik dat wil. Nu eerst maar lekker bij de sapjesbar aan de slag!

 4. Wat naar dat het niet is wat je ervan gehoopt/verwacht had. Zoals je het beschrijft, lijkt het me inderdaad helemaal geen leuke wereld. Fijn dat je de mogelijkheid hebt om een andere kant op te gaan, en ik ben heel benieuwd wat je precies allemaal gaat doen!

 5. Wat rot om te horen dat je zo’n ondankbaar gevoel kreeg van de mensen met wie je soms werkte. Maar des te beter dat je voor jezelf hebt gekozen door voor een baan te gaan waar je het wel echt naar je zin hebt. Go you! Ik ben heel benieuwd naar je update daarover 🙂

 6. Ik vind het heel bewonderenswaardig dat je een punt kan zetten achter iets waar je heel hard voor hebt gewerkt en wat je doel was. Het lijkt me heel moeilijk en ook teleurstellend dat dit toch niet was wat je ervan gedacht had. Maar je hebt het geprobeerd en nu weet je het in ieder geval, dat is beter dan altijd maar blijven afvragen. Gelukkig heb je iets wat je nu wel gelukkig maakt en ik ben heelll benieuwd wat dat is 😀

 7. Goed dat je je hart volgt en gelukkig valt de keuze je niet al te zwaar. Ik ken het gevoel wel een beetje, dat het ‘plaatje’ dat je altijd had niet (meer) blijkt te kloppen of passen. Soms is het gewoon tijd om het plaatje dan te veranderen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik vind dat je trots op jezelf kan zijn.

  1. Lief, Shirley! Ik denk dat we altijd wel een beetje op zoek blijven gaan naar iets nieuws wat ons weer net wat gelukkiger kan maken. Ik merk ook aan mezelf dat ik op het gebied van carrière tot nu toe niet echt lang aan iets kan vasthouden, behalve het bloggen dan. Steeds start ik iets voor een jaartje en dan laat ik het weer achter me. Misschien zal ik altijd wel zo blijven. Nou ja, we gaan het zien 🙂

 8. Wat goed dat je voor jezelf kiest! Ik weet dat je niet de enige bent die ‘klaar’ is met het neppe instagram wereldje. Misschien kun je je kennis en ervaring juist gebruiken om influencers een andere weg in te laten slaan? Er zijn een hoop kijkers/lezers die al lang niet meer in alles trappen wat een influencer beweert en ik kan me voorstellen dat er ook een hoop influencers zijn die liever zichzelf zouden zijn op social media. Wie weet kun jij daarin een trend starten?

  1. Ik hoor het ook steeds vaker om me heen. Ook van mensen die zelf binnen de categorie ‘influencer’ vallen. Ik wil me niet te veel met anderen bemoeien en vind altijd dat mensen moeten doen wat ze zelf willen, dus ik vind het lastig om hier wat mee te doen. De afgelopen tijd heb ik wel eens voorzichtig aan mensen aangegeven dat ze zich niet teveel in het wereldje moeten laten meeslepen. Dan zag ik iemand ineens een enorme groei krijgen qua volgers en aanvragen van merken waardoor diegene in korte tijd heel erg veranderde. Ze zeggen dan allemaal dat ze sterk in hun schoenen staan en dat ze echt niet aan het veranderen zijn, maar van buitenaf zie je dat gewoon veel beter. Ze worden er alsnog in meegetrokken en dat vind ik zo jammer om te zien. Ik zag dat deze blogpost behoorlijk vaak gelezen is, dus ik hoop dat mijn blogpost en jullie reacties er op ook bij een paar van hen terecht is gekomen en dat het hen aan het denken zet. Ik zou er misschien nog wat blogposts aan kunnen wijden. Daar ga ik even over nadenken! Mocht je nog een goed idee hebben van iets wat ik zou kunnen doen dan hoor ik het heel graag van je.

 9. Je hebt helemaal gelijk hoor dat je stopt, Je leeft maar één keer en daarom moet je alleen dingen doen die je echt leuk vindt. Ik ben wel heel erg benieuwd naar je blogpost van morgen!
  Trouwens die roze trui op de foto’s ziet er zo comfy uit!

  1. Dankjewel Bettie! Er valt echt een last van mijn schouders af 🙂 De trui is SUPER comfy. Ook heel schattig met die oogjes die er opstaan (bij de borst). Ik heb hem een weekje terug bij Monki gekocht, mocht je hem ook willen!

 10. Wat een knappe een dappere beslissing zeg! Maar denk een goede en verstandige. Als het je niet gelukkig maakt en je je ergert aan alle bovenstaande dingen is dit de juiste keuze. Ik merk ook steeds vaker dat het een hartstikke neppe wereld is en dat vind ik jammer. Maar ik weet zeker dat het met jou gaat goedkomen!

 11. Wat goed dat je je hart volgt en iets gaat doen waar je wel gelukkig van wordt. Je verhaal stelt me ook wel een beetje teleur. Ik denk zelf altijd dat het wel meevalt met het neppe gedoe op Instagram, maar jouw artikel zegt meer dan genoeg geloof ik. Onprofessioneel ook zeg, dat veel IG-ers zich niet aan afspraken e.d. houden. Ik kan me helemaal voorstellen dat je daar op een bepaald moment helemaal klaar mee bent!

 12. Wat een ontzettend dappere keuze, daar kan ik alleen maar heel veel respect voor hebben! Als we nou eens allemaal gewoon ons lekkere zelf zouden blijven online, dan zou het allemaal veel leuker zijn.

 13. Wat jammer Jennie, maar het heeft inderdaad weinig nut als je er niet gelukkig van wordt en het komt sowieso wel goed met jou. De reden die je noemt is ook wel waarom jij mijn favoriete blogster bent: geen onzin, geen nepheid, geen gedoe om ‘beter’ over te komen. Vind ik fijn, en ik snap helemaal waarom je dat wereldje niks vindt. Ik kijk uit naar je post van morgen, ik ben erg benieuwd!

 14. Dit doet me denken aan de quote ‘better an oops than a what if’ als je je droom niet achterna was gegaan, was je je altijd af gaan vragen ‘wat als’. Dus goed dat je het gedaan hebt en nu ben ik wel erg benieuwd waar die blogpost van morgen over gaat 🙂

 15. Wauw, heel knap Jennie! Ik had vanmiddag nog gezegd dat je een beetje mijn “lifegoals”-leven leidt, maar dat heeft blijkbaar (en niet verrassend) ook zijn minder leuke kanten… Ik gun je het allerbeste en ik kijk uit naar het nieuws van morgen! Nogmaals, hele dappere beslissing! Do what makes you happy :)!

  1. Natuurlijk heeft het werk ook heel veel leuke kanten. Het grote pluspunt is dat het online is en je kunt het doen vanuit welke plek dan ook, zolang je je computer maar bij je hebt. Dat zorgt voor heel veel vrijheid en dat is ook waarom ik nu niet fulltime ergens in dienst zou willen gaan. Ik wil kijken of ik die vrijheid later op een andere manier kan oppakken. In welke vorm dat dan is weet ik nog niet en ik kan gelukkig de tijd nemen om dat uit te gaan zoeken. Dankjewel!

 16. Ik heb er bewondering voor dat je ook gewoon nee kunt zeggen tegen een droom. Je ergens goed bij voelen is zo onwijs belangrijk. Daar kan ik mij dan ook helemaal in vinden. Ben ook erg benieuwd wat je nu wel gaat doen, en hopelijk vind je daar wel je plezier in!

 17. Jammer dat het inderdaad niet is waar je je in gespecialiseerd hebt, maar als het je niet gelukkig maakt kun je beter stoppen. Zelf had ik al zo’n idee dat het er zo aan toe ging en dat vind ik ook helemaal niet leuk aan social media en bloggen. Wees jezelf, doe normaal en presenteer je online ook gewoon zoals je bent. Iemand vind je leuk of niet leuk en gaat je volgen om ‘hoe je bent’. Niemand heeft een perfect leven en dat lijkt het soms wel erg uit te stralen. Ben benieuwd wat je gaat doen 🙂 iets me reizen?

  1. Ik ga aan het einde van het jaar op reis, maar hoe dat gaat verlopen staat allemaal nog open! Nu lekker sparen zodat ik in ieder geval zo lang weg kan als ik wil. Of dat nu een maand gaat zijn of een aantal maanden weet ik nog niet 🙂

 18. Mij leek het juist leuk om zo’n baan te hebben als jij had. Blijkbaar is het niet zo leuk als ik dacht. Hoe houden andere mensen dat dan vol, vraag ik me af. Ik ben trouwens héél benieuwd naar de update van morgen! 🙂

 19. Blij voor jou dat je nu iets gaat doen waar je je wel happy bij voelt! (En wat een herkenbaar verhaal)

  Gelukkig stop je niet met bloggen want ik hou van jouw eerlijke, nuchtere blogs.

 20. Jammer dat het niet is wat je gehoopt en gedacht had! Succes met je nieuwe uitdaging en het is inderdaad het aller belangrijkst om te doen waar je gelukkig van wordt!

 21. Vind het zo knap van je dat je stopt omdat het je niet gelukkig maakt en er ook zo eerlijk hier over bent! En vooral super goed dat je nu iets doet waar je wel gelukkig van wordt! Kun je trots op zijn!

 22. Hartstikke dapper dat je deze keuze maakt voor jezelf! Het is zó belangrijk om iets te doen waar je gelukkig van wordt, maar dat is altijd toch makkelijker gezegd dan gedaan. Ik ben benieuwd wat je nu allemaal gaat doen – hoewel ik al een goed idee heb gekregen door je Instagram 🙂 – en ik hoop dat je in ieder geval lekker in je vel zit en doet waar jij gelukkig van wordt. Dan komen de positieve mensen vanzelf bij je want dat straal je dan ook uit. Ik vind je een topper!

 23. Wat vervelend dat de samenwerkingen zo stroef verlopen en dat ze ondankbaar reageerden, jammer..! Wat goed dat je voor jezelf hebt gekozen. Super goed van je, is heel belangrijk!
  Liefs,
  Evelien

 24. Jeetje, lijkt mij best frustrerend als je beoogde droombaan niet je droombaan blijkt te zijn. Goed dat je je dit realiseerde en dapper dat je voor jezelf kiest en iets anders gaat doen! Succes de komende maanden!

  xx Alex

 25. Haha dat verhaal over die oorbellen, typisch… Zo nep soms. Heel sterk dat je de knoop hebt doorgehakt, want het lijkt me wel lastig om te beseffen dat je droombaan niet je droombaan was, maar ook goed dat je het hebt geprobeerd! Nu ben je klaar voor wat nieuws 😉 xx

 26. Jammer dat je baan je niet gelukkig maakt en je er wel veel tijd ingestoken hebt. Maar als je er niet gelukkig van word moet je het echt niet doen. Er komt wel wat anders.

 27. Dat had ik niet aan zien komen! Wat jammer dat je er toch niet zo gelukkig mee bent als dat je in het begin dacht. Ach, dingen lopen soms zo! Ik vind het een hele dappere en goede beslissing van je!

 28. Ik vind het juist heel knap dat je de stap neemt om ergens mee te stoppen waar je niet gelukkig van wordt zodat er andere dingen op je pad kunnen komen. Helaas herken ik jouw verhaal wel en heb ik ook deels een opleiding gedaan waarmee ik geen baan wil zoeken, simpelweg omdat het mij dus ook niet gelukkig maakt. Volg je hart (volgens mij kan je dit wel :)) en ga er maar gewoon vanuit dat alles moet lopen zoals het loopt en dit ook helemaal goed gaat komen! Soms heeft het gewoon even tijd nodig, dit zeg ik ook tegen mezelf haha. Succes chick, liefs

  1. Dankjewel Merel! Het is ook zo lastig he, om op zo’n jonge leeftijd al een studie te moeten kiezen. Gelukkig hebben we tegenwoordig veel mogelijkheden, misschien ook wel een beetje te veel 🙂 Ik heb voor nu even een nieuwe plek waar ik het helemaal naar mijn zin heb en dan ga ik daarna op mijn gemakje maar eens kijken welke kant ik op wil.

 29. Ah goed dat je deze keuze hebt gemaakt, knap! Ik vind het ook echt heel fijn dat je hier eerlijk over durft te zijn.. iedereen heeft het altijd alleen maar over successen, maar soms lopen dingen nou eenmaal niet als je had gewild en dat accepteren en je op iets nieuws richten, weer doorgaan, dat is belangrijk 🙂 ! Ik herken me er wel een beetje in, omdat ik ook waarschijnlijk niet iets wil doen waar ik voor heb gestudeerd. Je steekt altijd dingen op van een opleiding die in later werk echt van pas zullen komen, ook al is dat niet helemaal op de manier hoe je het je voorgesteld had. Echt waar!! Het is gewoon in het algemeen lastig om meteen je droomjob te vinden als starter en als je erover nadenkt is dat ook niet meer dan logisch, juist door ‘verkeerde keuzes’ te maken en te ‘falen’ leer je wat uiteindelijk echt bij je past. Zet hem op met je nieuwe job!! Liefs.

  1. Dankjewel voor je lieve reactie, Merel! En dat klopt helemaal wat je zegt: ook al sluit de opleiding achteraf niet aan bij je droombaan, dan neem je er altijd wat waardevols uit mee. Zo blijven we ons hele leven dingen ontdekken en ‘verkeerde’ en goede keuzes maken. Dankjewel en jij ook heel veel succes! Je komt uiteindelijk altijd terecht op een plekje waar je je gelukkig voelt.

 30. Kiezen voor je eigen geluk in plaats van kiezen voor een “coole” carrière vind ik écht onwijs knap van je. Ik denk de laatste tijd ook heel vaak na over hoe Instagram meiden verkeerd beïnvloed en écht zorgt voor onzekerheden, ook zeker bij mij. Ik weet niet zo goed hoe ik dit moet uitleggen, maar dit artikel zet me wel weer extra aan het denken. Heel veel succes met je volgende avontuur bij Sajoer en ik weet zeker dat jij altijd iets zal vinden wat je gelukkig zal maken en daarnaast brood op de plank zal brengen XXX

  1. Al die ‘perfecte’ leventjes die op Instagram voorbij komen… ik heb een paar dagen terug echt een hele hoop mensen ontvolgd omdat ik er echt klaar mee was. Voorheen wilde ik net zo zijn als al die meiden met sixpacks en designertassen maar sinds een tijdje weet ik dat ik dat niet nodig heb om gelukkig te zijn. En door hen te ontvolgen is het nu ook gewoon helemaal uit mijn zicht dus dat geeft een heel fijn gevoel 🙂 Dankjewel Michelle! En blijf gewoon lekker je eigen ding doen. Het gaat om jouw geluk, dat is het allerbelangrijkste.

 31. Jennie wat supergoed dat je je hart durft te volgen. Ik denk dat het te vaak gebeurt dat mensen in iets blijven hangen omdat ze daar nou eenmaal ooit voor gekozen hebben. Ik realiseer me zelf ook steeds meer dat je altijd een keuze hebt. Zo fijn is dat! Ik zag je laatst al shinen bij Sajoer, superfijn! Xxx

 32. Je bent heel erg inspirerend, meid. En je hebt groot gelijk, als je maar gelukkig bent, dan zal je succesvol zijn in wat je ook doet. Ik kijk, net zoals veel andere meisjes, heel hard naar je op en dit zal zo blijven ook want je bent een sterke meid met doelen en dat vind ik zo belangrijk! You go girl, liefs <3

 33. Wat ben je toch een geweldig mens Jennie! Zo blij om te horen dat je dan toch voor jezelf kiest, ik hoop echt dat je hiermee (uiteindelijk) wel je ‘droombaan’ mee vindt. Je bent echt een inspiratiebron. Veel liefs xx

 34. Heel vervelend om zulke keuzes te maken, maar goed dat je het hebt doorgezet. Ik vind het ook altijd ”makkelijk” om dan te kiezen; als het je niet gelukkig maakt, wat heb je er dan aan? Ik zou er niet aan moeten denken elke dag naar een baan te gaan waar ik totaal niet gelukkig van wordt. Ik ben heel benieuwd naar de update van morgen! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.